Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 15 mei 2020 19:00

Uitgelicht: ABN AMRO flink afgestraft na cijfers

ABN AMRO is flink getroffen door de coronacrisis en de cijfers over het eerste kwartaal schrokken beleggers afgelopen week duidelijk af. 

Het aandeel ABN AMRO sloot vrijdag op 5,84 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van maar liefst 14,3 procent.

Veel Europese banken wisten overwegend de verliezen onder grote klanten beperkt te houden in het eerste kwartaal, ondanks de enorme koersschommelingen in de olieprijs en de uitbraak van het coronavirus. ABN AMRO lukte dit niet.

De voorzieningen voor oninbare leningen schoten door de coronacrisis en "twee uitzonderlijke klantdossiers" omhoog van 102 miljoen naar ruim 1,1 miljard euro. De bank leed een fors verlies bij een klant van zijn clearingbedrijf, die in de problemen raakte tijdens de onrust op de financiële markten in maart. De klant had volgens ABN AMRO een specifieke strategie bij het handelen in Amerikaanse opties en futures en kon niet voldoen aan de eisen die de bank stelt aan de risico- en margedekking, als gevolg van de "extreme stress en ontwrichting" op de Amerikaanse markten sinds het uitbreken van het coronavirus. Dit zorgde voor ongekende volumes en volatiliteit op de markten.

Ook wees ABN AMRO op een mogelijke fraudezaak in Singapore. De klant in kwestie is actief in de scheepvaartsector en kwam in de problemen toen de olieprijzen een duik maakten en de verkoopopbrengsten werden uitgesteld in verband met een vertraging van de economie. Volgens ABN wordt de klant ervan verdacht verlieslatende transacties buiten de boeken te hebben gelaten.

Het nettoresultaat van ABN AMRO verslechterde op jaarbasis van een winst van 478 miljoen naar een verlies van 395 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een kleiner verlies van 166 miljoen euro.

Nieuwbakken topman Robert Swaak noemde de twee uitzonderlijke klantdossiers een tegenvaller en voegde daaraan toe dat de bank weliswaar de blootstelling aan sectoren met een hoog risico heeft afgebouwd, maar dat het nog steeds nodig is om de risico's verder af te bouwen.

In totaal trof ABN AMRO in het eerste kwartaal dus een voorziening van 1,1 miljard euro voor oninbare leningen. Voor heel dit jaar denkt CFO Clifford Abrahams dat deze post zal uitkomen op 2,5 miljard euro. 

In reactie op de kwartaalcijfers verlaagden veel beurshuizen hun koersdoelen, waaronder Berenberg, UBS, Credit Suisse, Kepler Cheuvreux en KBC Securities. Berenberg is het meest terughoudend met een koersdoel van 6,70 euro, terwijl KBC Securities nog steeds een koers mogelijk acht van 9,50 euro. Dat is wel 5,50 euro minder dan het oude koersdoel van KBC.

Toch zit de bank volgens KBC in een lastig parket. ABN AMRO leed afgelopen kwartaal een "substantieel" verlies en CEO Swaak startte pas op 22 april. Dat betekent volgens de analist dat een update over de strategie en de richting die de CEO wil inslaan pas op zijn vroegst aan het einde van het derde kwartaal duidelijk wordt.

Swaak, die vorige maand aan het roer kwam, liet bij de kwartaalcijfers weten een strategische beoordeling uit te willen voeren, onder meer van de corporate-banking divisie. Later dit jaar moet de beoordeling worden afgerond.

"We hopen op een ambitieuze reorganisatie die de huidige CIB-operaties van ABN AMRO significant terugbrengt", schreef Kepler. Eigenlijk zou de bank zich volgens de analisten met deze activiteiten louter op Nederland moeten richten.

Het terugbrengen van de energie- en grondstoffenportefeuille zal tot afschrijvingen leiden, waarschuwde Kepler, maar ABN AMRO ook transformeren naar een goed gekapitaliseerde bank die zich louter op zijn thuismarkt richt met een zogeheten rendement op het kapitaal van 9 tot 10 procent gedurende de economische cyclus.

"Er is nog een lange weg te gaan en de timing is ongelukkig, maar als dit goed wordt gedaan, dan is het opwaarts potentieel ook significant", aldus Kepler.

CFO Abrahams benadrukte dat ABN AMRO goed gekapitaliseerd is. Analisten van Credit Suisse zijn het hiermee eens, sterker ABN AMRO is zelfs één van de best gekapitaliseerde banken in de sector, vinden zij. Het laten terugvloeien van overtollig kapitaal naar de aandeelhouders zal, denkt Credit Suisse, weinig prioriteit hebben bij de nieuwe CEO.

Bij UBS denken de analisten dat er tot de tweede helft van 2021 geen dividend zal worden uitgekeerd.

Maar voor het zover is, kunnen beleggers zich eerst richten op de halfjaacijfers, en die beloven volgens Berenberg geen feest te worden.

In zijn vooruitblik gaat ABN AMRO uit van een daling van het reële Nederlandse bruto binnenlands product met 3,8 procent en met 4,2 procent in de eurozone. De Europese Commissie gaat inmiddels echter al uit van dalingen met bijna 7 en 8 procent en andere banken gaan gemiddeld uit van 6 procent krimp in hun thuisland. Ook lijkt ABN te optimistisch over de werkloosheid in Nederland, en over de huizenprijzen, aldus Berenberg.

De halfjaarcijfers kunnen daardoor een tegenvaller worden, omdat Europese banken het verzoek hebben gekregen van de ECB om de economische ramingen van de centrale bank te gebruiken, waarschuwde Berenberg. 

Dit zou nog hogere verwachte voorzieningen voor oninbare leningen kunnen opleveren voor 2020, tot 3,0 miljard euro in plaats van de toch al astronomische raming van 2,5 miljard van ABN AMRO. De consensus lag voor de kwartaalupdate op 2,0 miljard euro.

De Aandeelhouder TV

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

oktober 20, 2020

Euronext stoort | 20 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

 • 08:30

  Technische storing bij Euronext – Europese landen grijpen naar maatregelen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!