Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 4 mei 2020 12:21

Europese beurzen kleuren dieprood

De Europese aandelenmarkten noteerden maandag halverwege de handelsdag stevig in het rood. Rond lunchtijd daalde de Stoxx Europe 600 index 2,7 procent, verloor de Duitse DAX 3,5 procent en leverde de Franse CAC 40 zelfs 4,1 procent in.

De Londense beurs zou maandag gesloten zijn vanwege een bank holiday, maar die is verplaatst naar komende vrijdag in verband met Victory in Europe Day. De Britse FTSE 100 ging rond het middaguur een bescheiden 0,3 procent lager. Vrijdag ging de Britse hoofdgraadmeter al flink lager, maar waren de meeste andere beurzen in Europa gesloten vanwege Dag van de Arbeid.

Het sentiment werd vanochtend gedomineerd door de angst dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China weer toenemen nu de VS Beijing dreigen met nieuwe importsancties vanwege hun vermeende rol in de uitbraak van Covid-19. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zou de Amerikaanse president Donald Trump een ruzie met China willen ontlokken in de hoop zo herkozen te worden in november.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de eurozone. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde in de muntunie van 44,5 in maart naar 33,4 afgelopen maand. De voorlopige raming voor april lag op 33,6. In alle regio's was de krimp groter en was veelal sprake van een historisch dieptepunt.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit wees erop dat geen enkel land gespaard bleef, waarbij de tegenwind in Italië het sterkst was.

Williamson waarschuwde dat een eventueel herstel vermoedelijk "frustrerend langzaam" zal gaan. Niet alleen zullen huishoudens terughoudend zijn in hun uitgaven, ook voorziet de econoom dat bedrijven voorzichtig zullen zijn om bijvoorbeeld nieuwe machines aan te schaffen.

De euro/dollar verhandelde maandag op 1,0937. WTI-olie met levering juni daalde  7 procent in prijs.

Bedrijfsnieuws

PostNL heeft in het eerste kwartaal iets minder winst behaald dan verwacht, terwijl de outlook voor 2020 bleef staan. Het postbedrijf waarschuwde daarbij wel voor de onzekerheid die de coronacrisis veroorzaakt. Volgens analisten van ING en Berenberg zaten er geen grote verrassingen in de resultaten. Positief was dat PostNL een akkoord heeft bereikt om bepaalde pensioenbetalingen over een langere periode te mogen uitspreiden. Dit is positief voor de kasstroom van het postbedrijf. Het aandeel leverde maandag desalniettemin 11,6 procent in.

Aandelen Thyssenkrupp werden maandag liefst 12,7 procent minder waard, na berichtgeving van de Financial Times dat private equity firma's Cinven en Advent andere investeerders zoeken voor de 17,2 miljard euro bedragende overname van Thyssenkrupps liftentak.

Telefónica won 2,7 procent nadat het Spaanse telecombedrijf aankondigde te praten met Liberty Media over het fuseren van hun Britse telecomactiviteiten O2 U.K. en Virgin Media. Hiermee ontstaat een telecombedrijf met een waarde van 28 miljard Britse pond.

Het Zwitserse chemie- en biotechbedrijf Lonza gaat het potentiële coronavaccin van het Amerikaanse Moderna produceren, werd maandag bekend. Aandelen Lonza stegen 2,8 procent.

Air France-KLM daalde 6,7 procent nadat de Europese Commissie akkoord ging met de circa 7 miljard euro aan staatssteun die Frankrijk biedt aan Air France. Over steun voor KLM wordt nog onderhandeld, maar in april werd bekend dat de Nederlandse Staat 2 miljard tot 4 miljard euro aan noodfinanciering beschikbaar wil stellen.

Grote beleggers dringen er bij Royal Dutch Shell op aan om een lijst met potentiële opvolgers voor CEO Ben van Beurden op te stellen, aldus The Sunday Telegraph. Twee grote beleggers meldden The Sunday Telegraph dat, hoewel ze begrijpen waarom Shell het dividend moest verlagen, zij een duidelijke toekomstvisie met voldoende details missen nu fossiele brandstoffen minder populair worden en hernieuwbare energie aan populariteit wint. Wellicht dat het daarom tijd wordt voor de wisseling van de wacht, opperde een aandeelhouder. Het aandeel steeg in Londen 0,7 procent, maar daalde in Amsterdam 7,5 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures voorspelden rond lunchtijd een lagere opening voor Wall Street, waarbij de S&P 500 1,0 procent verloor.

Wall Street is vrijdag lager het weekend ingegaan. De S&P 500 eindigde vrijdag 2,8 procent in het rood op 2.831 punten. De Dow Jones index verloor 2,6 procent tot 23.724 punten en de Nasdaq zelfs 3,2 procent op een slot van 8.605 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk