Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 4 mei 2020 19:01

Europese beurzen in het rood gesloten

(ABM FN) De Europese aandelenmarkten zijn maandag flink lager gesloten.

De Stoxx Europe 600 index daalde 2,7 procent tot 328,44 punten, de Duitse DAX leverde 3,6 procent in op 10.466,80 punten en de Franse CAC 40 leverde zelfs 4,2 procent in op 4.378,23 punten.

De Londense beurs zou maandag gesloten zijn vanwege een bank holiday, maar die is verplaatst naar komende vrijdag in verband met Victory in Europe Day. De Britse FTSE 100 ging uiteindelijk 0,2 procent lager op 5.753,78 punten. Vrijdag ging de Britse hoofdgraadmeter al flink lager, maar waren de meeste andere beurzen in Europa gesloten vanwege Dag van de Arbeid.

"Beleggers blijven bezorgd over de laatste ontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en China", zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met nieuwe importsancties voor China vanwege de vermeende rol van het land in de uitbraak van Covid-19. Trump noemde de coronacrisis een "fout" door de Chinese overheid.

Madden wees erop dat de VS het idee hebben dat Beijing doelbewust de ernst van de situatie bagatelliseerde, waardoor andere overheden niet voldoende voorbereid waren om zich te wapenen tegen de crisis.  
 
"China en de VS hebben lange tijd een handelsconflict uitgevochten, hetgeen in januari leidde tot de ondertekening van een eerste overeenkomst, maar nu staan we aan de vooravond van een nieuw, pijnlijk economisch gevecht", aldus Madden. Volgens Madden zou Trump een ruzie met China willen ontlokken in de hoop zo herkozen te worden in november.  

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de eurozone. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde in de muntunie van 44,5 in maart naar 33,4 afgelopen maand. De voorlopige raming voor april lag op 33,6. In alle regio's was de krimp groter en was veelal sprake van een historisch dieptepunt.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit wees erop dat geen enkel land gespaard bleef, waarbij de tegenwind in Italië het sterkst was.

Williamson waarschuwde dat een eventueel herstel vermoedelijk "frustrerend langzaam" zal gaan. Niet alleen zullen huishoudens terughoudend zijn in hun uitgaven, ook voorziet de econoom dat bedrijven voorzichtig zullen zijn om bijvoorbeeld nieuwe machines aan te schaffen.

De euro/dollar verhandelde maandag op 1,0915. WTI-olie met levering in juni daalde 0,7 procent in prijs.

Bedrijfsnieuws

PostNL heeft in het eerste kwartaal iets minder winst behaald dan verwacht, terwijl de outlook voor 2020 bleef staan. Het postbedrijf waarschuwde daarbij wel voor de onzekerheid die de coronacrisis veroorzaakt. Volgens analisten van ING en Berenberg zaten er geen grote verrassingen in de resultaten. Positief was dat PostNL een akkoord heeft bereikt om bepaalde pensioenbetalingen over een langere periode te mogen uitspreiden. Dit is positief voor de kasstroom van het postbedrijf. Het aandeel leverde maandag desalniettemin 12,4 procent in.

Aandelen Thyssenkrupp werden maandag liefst 14,3 procent minder waard, na berichtgeving van de Financial Times dat private equity firma's Cinven en Advent andere investeerders zoeken voor de 17,2 miljard euro bedragende overname van Thyssenkrupps liftentak.

Telefónica won 2,9 procent nadat het Spaanse telecombedrijf aankondigde te praten met Liberty Media over het fuseren van hun Britse telecomactiviteiten O2 U.K. en Virgin Media. Hiermee ontstaat een telecombedrijf met een waarde van 28 miljard Britse pond.

Het Zwitserse chemie- en biotechbedrijf Lonza gaat het potentiële coronavaccin van het Amerikaanse Moderna produceren, werd maandag bekend. Aandelen Lonza stegen 3,2 procent.

Air France-KLM daalde 7,5 procent nadat de Europese Commissie akkoord ging met de circa 7 miljard euro aan staatssteun die Frankrijk biedt aan Air France. Over steun voor KLM wordt nog onderhandeld, maar in april werd bekend dat de Nederlandse Staat 2 miljard tot 4 miljard euro aan noodfinanciering beschikbaar wil stellen.

Grote beleggers dringen er bij Royal Dutch Shell op aan om een lijst met potentiële opvolgers voor CEO Ben van Beurden op te stellen, aldus The Sunday Telegraph. Twee grote beleggers meldden The Sunday Telegraph dat, hoewel ze begrijpen waarom Shell het dividend moest verlagen, zij een duidelijke toekomstvisie met voldoende details missen nu fossiele brandstoffen minder populair worden en hernieuwbare energie aan populariteit wint. Wellicht dat het daarom tijd wordt voor de wisseling van de wacht, opperde een aandeelhouder. Het aandeel steeg in Londen 1,8 procent, maar daalde in Amsterdam 5,4 procent.

Ferrari heeft het afgelopen kwartaal een licht lagere omzet en winst geboekt en stelt de outlook voor het hele boekjaar neerwaarts bij. Voor het hele boekjaar voorziet de Italiaanse autoproducent een omzet van 3,4 tot 3,6 miljard euro, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een omzet van meer dan 4,1 miljard euro. Het aandeel steeg in Milaan met 1,5 procent.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot overwegend lager. De Nasdaq steeg ruim een half procent.

De Aandeelhouder TV

augustus 3, 2020

AEX 3 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 3, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen – Introductie Risk

augustus 3, 2020

PostNL levert af | 3 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 31, 2020

AEX week 31 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

 • 16:35

  Aandeel Alphabet: Advertentiereus kwetsbaar voor coronacrisis

 • 11:25

  Technische analyse AEX – Nederlandse beurs op weg naar steun op 530 punten

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

 • 16:06

  TA: ‘Last minute v.a. € 3,55’

 • 08:12

  aandelensplitsing Apple en duikvlucht voor Air France-KLM

 • 17:34

  TA: ‘Alert zijn op luchtalarm?’

 • 08:48

  Onveranderde rentes stuwen beurs verder

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun

03 aug 10:51 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen – Introductie Risk

31 jul 11:47 Marco Knulst

GOLDEN CROSS wereldwijde aandelen en AEX