NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 1 mei 2020 19:30

Uitgelicht: historische dividendverlaging Shell

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ROYAL DUTCH SHELL,

Royal Dutch Shell heeft afgelopen week aan beurswaarde ingeleverd, nadat de energiereus met cijfers kwam en voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog fors in het dividend sneed. Het aandeel Shell sloot donderdag op 15,48 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van ruim drie procent.

Het besluit van Shell om het dividend te verlagen volgde op een historische daling van de olieprijzen, nu de mondiale economie deels stil ligt door het coronavirus en de vraag naar olie hierdoor daalt. Maar de dividendverlaging komt ook in een tijd waarin de oliesector wellicht al uit de gratie raakt, vanwege zorgen onder beleggers dat de klimaatverandering de behoefte aan olie verder doet afnemen. Mede hierdoor willen grote oliebedrijven alles op alles zetten om aandeelhouders binnenboord te houden, met flinke en betrouwbare dividenden.

Desondanks besloot Shell donderdag om het kwartaaldividend voor het eerst sinds de oorlog te verlagen, en stevig ook, met 66 procent tot 0,16 dollar, nadat de winst in het eerste kwartaal bijna halveerde. Voorafgaand aan de kwartaalcijfers mikten de analisten voor 2020 op een jaardividend van 1,78 dollar per aandeel en op 0,45 dollar voor het eerste kwartaal.

"Deze verlaging is meer vanwege de vooruitzichten, want de kwartaalresultaten waren redelijk goed", luidde de reactie van analist Jason Gammel van Jefferies.

"Mijns inziens was het nog niet nodig geweest, dus ik vond het wat vroeg", zei ook analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

De energiereus waarschuwde bovendien dat de impact van de pandemie nog forser kan worden in het tweede kwartaal.

Het was volgens CEO Ben van Beurden een lastig besluit, maar het dividend was volgens hem niet langer houdbaar. "Het is niet verstandig en zelfs niet verantwoord om een dividend uit te keren als je zeker weet dat je daarvoor moet lenen, de liquiditeitspositie verslechtert en tegelijk ook onze veerkracht afneemt in een wereld met veel onzekerheden", aldus de topman.

Een dag eerder besloot Exxon Mobil het dividend niet te verhogen en waarschuwde de oliereus dat een dividendverhoging er dit jaar mogelijk ook niet meer inzit. Het zou voor het eerst in decennia zijn dat Exxon het jaardividend niet verhoogt. Eerder in de week besloot BP het dividend te handhaven, na een verhoging in februari. 

"Shell daagt andere grote energiebedrijven uit door het dividend te verlagen", aldus analist Tom Ellacot van Wood Mackenzie, toevoegend dat BP, Chevron, Exxon Mobil en Total samen al van plan zijn om 41 miljard dollar aan dividend uit te keren in 2020.

Oliebedrijven ondernamen snel actie door de kosten omlaag te brengen, na de verdere uitbraak van het coronavirus, maar veel grote oliereuzen zagen tot dusver nog af van dividendverlagingen. Afgelopen week verlaagde het Noorse Equinor nog wel het dividend met 67 procent tot 9 cent per aandeel en in maart besloot Occidental Petroleum tot een verlaging van 86 procent naar 11 dollarcent per aandeel.

"Geen enkele topman wil op zijn geweten hebben het dividend te verlagen dat door de markt zo wordt aanbeden, maar de huidige situatie waarin we zitten is momenteel ongekend", aldus Van Beurden.

In het Verenigd Koninkrijk betaalden Shell en BP gezamenlijk 1 pond voor iedere 7 tot 8 pond dat aan dividend wordt uitgekeerd in de FTSE 100 afgelopen jaar, zo merkte analist Jason Kenney van Santander op. "Dit betekent dat pensioenfondsen en spaarders, die al hard zijn geraakt door de lage rentes, opnieuw naar hun opties moeten kijken voor de middellange en lange termijn", aldus Kenney.

In maart verlaagde Shell al de ramingen voor de voorziene investeringen van 25 miljard naar 20 miljard dollar en werd het inkoopprogramma van eigen aandelen stopgezet.

"Deze besluiten zorgen ervoor dat Shell wendbaarder is in de energietransitie en niet elk jaar vastzit aan 15 miljard dollar aan dividendbetalingen", aldus analisten van RBC.

In het eerste kwartaal rapporteerde Shell een zogenoemde CCS-winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, 2.860 miljoen dollar.  In het eerste kwartaal van 2019 was dit nog 5.301 miljoen dollar en in het afgelopen vierde kwartaal 2.931 miljoen dollar.

Analisten hadden voor het eerste kwartaal van 2020 echter gerekend op 2.250 miljoen dollar.

"Het besluit van Shell om het dividend voor het eerste kwartaal te verlagen, vormt het bewijs dat het bedrijf bereid is zijn sterke kredietprofiel te verdedigen tijdens deze ongekende tijden", zei kredietanalist Sven Reinke van Moody’s.

Hoewel de dividendverlaging "significant" is en de kasstroom en liquiditeit beschermt, is het volgens kredietbeoordelaar Moody's ook een teken dat de vooruitzichten voor de rest van 2020 negatief zijn.

Analisten van Berenberg lijken het hiermee eens en besloten om het advies voor Shell te verlagen van Kopen naar Houden. "De strategie na de crisis blijft vooralsnog onduidelijk, net als het te bewandelen pad naar een hogere kasstroom en hogere rendementen voor aandeelhouders", aldus de marktvorsers.  


De koers van het aandeel ROYAL DUTCH SHELL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

december 3, 2021

Shell, Just Eat en Ahold | De Aandeelhouder Podcast Afl. 47

december 3, 2021

Optimisme beursexperts helemaal terug

december 3, 2021

Optimisme beursexperts helemaal terug

december 3, 2021

Aandelen in elektrische busfabrikant Ebusco interessant? Interview – CEO

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:30

  TA van Edward Loef – EUR/USD is even uitverkocht

 • 13:00

  De beste Nederlandse dividendaandelen voor 2022

 • 08:34

  Didi verlaat de Amerikaanse beurs en Europa opent groen

 • 16:05

  TA van Edward Loef – Limiet bereikt in creditcard aandelen

 • 08:30

  Verhoogd risico aandeelhouders Chinese bedrijven & Europa start rood

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

Masterclasses

Columns

Nieuw
02 dec 09:27 Redactie

ETF v/d Week: Post-Corona ETF

02 dec 09:07 Redactie

10 beursvoorspellingen voor 2022

02 dec 07:02 Van Eck

Hoe beleggende millennials de markt veranderen