Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 1 mei 2020 07:13

Europese beurzen grotendeels gesloten

De Europese beurzen zijn vrijdag grotendeels gesloten vanwege de viering van de Dag van de Arbeid. Van de grote Europese indexen is alleen de Londense beurs, die juist maandag de deuren gesloten houdt vanwege een bank holiday, vrijdag geopend.

IG Markets voorziet een daling van 73 punten voor de FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag stevig in het rood geëindigd. De handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB liet de rentes ongemoeid, maar sleutelde wel aan zijn steunprogramma’s om die nog wat aantrekkelijk te maken. Dat leek de markten toch niet helemaal te overtuigen, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

"Christine Lagarde zoekt nog steeds naar haar eigen, overtuigende 'whatever it takes'-moment", aldus de marktkenner, die daarmee doelt op de beroemde toespraak van oud-voorzitter Mario Draghi, die in 2012 zei dat de ECB binnen zijn mandaat alles zou doen om de euro te ondersteunen.

"De besluiten die vandaag zijn genomen en de uitleg daarbij is begrijpelijk maar niet indrukwekkend", oordeelde Brzeski.

De ECB kondigde donderdag aan de voorwaarden voor de TLTRO III verder te matigen, onder meer door de rente tussen juni 2020 en juni 2021 te verlagen tot 50 basispunten onder het gemiddelde rentetarief. Daarnaast lanceerde het zogeheten PELTRO's, lange termijn financieringsoperaties vanwege de corona-uitbraak, bedoeld voor banken die niet in aanmerking komen voor de TLTRO III.

Het Pandemic Emergency Purchase Program ter waarde van 750 miljard euro werd niet verhoogd, zoals een enkele analist wel had verwacht. De ECB benadrukte wel dat het "volledig voorbereid" is om de PEPP te verhogen en de samenstelling aan te passen als dit nodig is.

Sinds 1 november koopt de ECB maandelijks al voor 20 miljard euro aan obligaties op. Verder blijft de ECB tot het einde van dit jaar voor een extra 120 miljard euro aan obligaties opkopen. Daarbij zullen terugbetalingen in ieder geval voor nu weer volledig terug worden geïnvesteerd, aldus de ECB.

De strategie van de ECB doet Rabobank momenteel denken aan die van de brandweer: uitrukken zodra er ergens een brandje wordt gemeld en die blussen, om vervolgens terug naar de kazerne te gaan in afwachting van de volgende melding.

Donderdag werd ook duidelijk dat de economie in de eurozone inmiddels flink onder druk staat vanwege de coronacrisis. Zo kromp de Franse economie in het eerste kwartaal met 5,8 procent en de Spaanse economie met 5,2 procent. In de gehele eurozone bedroeg de krimp bijna vier procent.

In haar toelichting op het rentebesluit waarschuwde voorzitter Christine Lagarde van de ECB voor een krimp van de eurozone-economie van 5 tot 12 procent in 2020.
 
Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell heeft in het eerste kwartaal van 2020 minder winst geboekt, hoewel de winstdaling meeviel, maar besloot tegelijkertijd om het dividend ruim te halveren. Een dividendverlaging was sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen. Het aandeel van het energieconcern noteerde donderdag dan ook een verlies van 10,8 procent in Londen en 10,4 procent in Amsterdam.

Reckitt Benckiser heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van een sterke vraag naar gezondheids- en hygiëneproducten en verhoogde de outlook voor dit jaar. Wel waarschuwde Reckitt dat corona voor veel onzekerheid zorgt. De koers van het aandeel noteerde in Londen een winst van 3,6 procent.

Nokia heeft de outlook voor heel het jaar ingetrokken, nadat de corona-uitbraak in het eerste kwartaal zorgde voor 200 miljoen euro minder omzet. Nokia voorziet nu voor dit jaar een aangepaste winst per aandeel van 0,23 euro, met een mogelijke afwijking van 5 cent. De aangepaste operationele marge zal niet langer 9,5 procent bedragen, maar 9,0 procent, plusminus 1,5 procentpunt. De aandelenkoers van het Finse bedrijf steeg 1,9 procent.

KPN heeft in het eerste kwartaal van 2020 de verwachtingen van analisten overtroffen en handhaafde ondanks de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis de outlook voor 2020. Dit betekent dat het telecombedrijf onverminderd mikt op een stabiele tot kleine groei van de aangepaste EBITDA na leases en een groei van de vrije kasstroom van minstens 5 procent. KPN zag de koers van het aandeel donderdag 5,2 procent oplopen.

Ook in België stond de telecomsector in de belangstelling. Telenet boekte in het eerste kwartaal solide resultaten, maar ging toch over tot een lichte verlaging van de vooruitzichten vanwege de coronapandemie. Het aandeel steeg 2,9 procent. Sectorgenoot Proximus boekte vrijwel stabiel resultaten geboekt, en handhaafde de outlook die eind vorige maand werd aangekondigd. Het aandeel verloor 1,3 procent.  

Het Franse Orange heeft in het eerste kwartaal van 2020 een hogere omzet behaald en verwacht geen aanzienlijke impact van de corona-uitbraak op zijn resultaten. Wel zal Orange de outlook aanscherpen bij de halfjaarresultaten. De koers van het aandeel van het telecombedrijf sloot donderdag 0,6 procent hoger.

Unibail-Rodamco-Westfield daalde 5,7 procent. Het vastgoedbedrijf bemerkte afgelopen kwartaal nog weinig impact van de coronapandemie, maar wist tot 24 april maar 20 procent van de huurpenningen voor deze maand te innen. Het bedrijf wil kleinere huurders bijstaan nu hun winkels veelal op last van de overheid gesloten zijn. 

Danske Bank heeft in de eerste drie maanden van 2020 een nettoverlies geboekt na grote afschrijvingen op leningen. De koers van het aandeel daalde 3,8 procent.

Carlsberg behaalde in het eerste kwartaal een lagere omzet, maar presteerde wel beter dan verwacht. Er ging 1,5 procent af van de koers.

Deutsche Boerse heeft in het eerste kwartaal van 2020 een hogere winst en omzet behaald op jaarbasis omdat de Duitse beursuitbater profiteerde van de flinke marktvolatiliteit die leidde tot hogere handelsvolumes op de DAX en Xetra. Dit meldde het beursbedrijf woensdag nabeurs. De koers van het aandeel eindigde 0,5 procent hoger.

Euro STOXX 50         2.927,93 (-2,3%)
STOXX Europe 600        340,03 (-2,0%)
DAX                  10.861,64 (-2,2%)
CAC 40                4.572,18 (-2,1%)
FTSE 100              5.901,21 (-3,5%)
SMI                   9.629,40 (-2,4%)
AEX                     512,92 (-2,7%)
BEL 20                3.099,12 (-3,0%)
FTSE MIB             17.690,49 (-2,1%)
IBEX 35               6.922,30 (-1,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting lager.

Beleggers kunnen aan de slag met beter dan verwachte resultaten van Apple die donderdag nabeurs verschenen. In het afgelopen kwartaal daalde de opbrengst uit de verkoop van iPhones, maar minder dan verwacht. 
Amazon kwam donderdag nabeurs met gemengde resultaten en de boodschap dat in het huidige tweede kwartaal een operationeel verlies op de loer ligt omdat de webwinkelreus investeert in zijn leveringsketen en de veiligheid van werknemers vanwege de corona-uitbraak.

Wall Street is donderdag lager gesloten. Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op de reeks aan zwakke macro-economische publicaties. Dat de Federal Reserve zijn leenprogramma voor het Amerikaanse mkb uitbreidt, was ondergeschikt volgens de marktkenner. Verder berichtte de Washington Post dat de Amerikaanse regering sancties overweegt tegen China vanwege de manier waarop Beijing omgaat met de corona-uitbraak.

Macrodata kregen echter de meeste aandacht. Zo steeg het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten afgelopen week met 3,8 miljoen. Minder dan een week eerder, maar meer dan de 3,5 miljoen aanvragen die de markt voorspelde.

"Daarmee stijgen de aanvragen tot boven de 30 miljoen vanaf het moment dat de corona-pandemie grip kreeg op de samenleving", aldus Madden.

Het inkomen van Amerikanen is in maart harder dan verwacht gedaald, met 2,0 procent, waar een afname met 1,3 procent was voorzien. De bestedingen slonken zelfs met 7,5 procent, waar economen mikten op een daling van 5,0 procent. De bestedingen daalden sinds 1959 niet zo hard.

Verder kromp de bedrijvigheid in de regio Chicago fors in april."Het laagste niveau sinds 2009", aldus Madden.

De olieprijs steeg donderdag verder door, met 25 procent.

Bedrijfsnieuws

McDonald’s heeft in het eerste kwartaal van dit jaar met de winstgevendheid minder goed gedaan dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,47 dollar tegen 1,72 dollar over het eerste kwartaal van 2019, terwijl de analistenconsensus samengesteld door FactSet op 1,57 dollar rekende. Begin april trok de hamburgerketen zijn outlook voor 2020 al in vanwege de coronacrisis. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Comcast zag de resultaten in het eerste kwartaal onder druk staan, vanwege de corona-uitbraak. Wel wist men een record aantal nieuwe klanten aan te trekken. Het mediabedrijf gaf geen outlook voor 2020 en het tweede kwartaal af vanwege de onzekerheden die gepaard gaan met de corona-uitbraak. Het aandeel verloor 3,5 procent.

Kraft Heinz behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet en de winst was boven verwachting. De aangepaste winst van 0,58 dollar, tegen 0,66 dollar in het eerste kwartaal van 2019, was beter dan de 0,54 dollar waar de markt op rekende. Ondanks de corona-uitbraak denkt Kraft Heinz dat het redelijk is voor het tweede kwartaal uit te gaan van een autonome omzetgroei op jaarbasis die ligt tussen de 0 en 5 percentage. Het aandeel leverde 0,7 procent in.

De omzet van Twitter kwam in het afgelopen kwartaal uit op 808 miljoen dollar, inclusief 682 miljoen dollar aan inkomsten uit advertenties. Daarmee deed Twitter het slechter dan voorzien, maar dat was geen verrassing. Eind maart trok het social mediabedrijf al de outlook voor het eerste kwartaal in. Voor zowel het tweede kwartaal als heel 2020 gaf Twitter donderdag geen outlook af. De onzekerheden zijn te groot, meent het bedrijf. Het aandeel verloor 6,8 procent aan waarde.

Tesla verraste de markt met zwarte cijfers over het afgelopen kwartaal. Verder denkt de maker van elektrische voertuigen in 2020 500.000 voertuigen te verkopen. Ook de liquiditeit is sterk, aldus het concern. Het aandeel daalde 2,3 procent.

Facebook presteerde afgelopen kwartaal qua omzet boven verwachting. Verder groeiden de inkomsten uit advertenties in het eerste kwartaal minder hard, maar steeg het aantal actieve gebruikers omdat meer mensen thuis moeten blijven als gevolg van de corona-uitbraak. Het aandeel steeg 5,4 procent.

Microsoft profiteerde in het afgelopen kwartaal van het feit dat er meer gebruik werd gemaakt van bepaalde diensten als gevolg van de Covid-19 uitbraak en mensen die thuis studeren en/of werken. De omzet en winst waren boven verwachting en het aandeel won 1,0 procent.

eBay zag de winst en omzet afnemen, maar presteerde wel beter dan verwacht in het afgelopen kwartaal. Het aandeel won 2,1 procent.

Qaulcomm presteerde juist boven verwachting met de winst- en omzetontwikkeling maar was vrij voorzichtig over het lopende kwartaal. Positief is dat het concern herstel ziet in China. Het aandeel daalde 0,4 procent.

S&P 500 index             2.912,43 (-0,9%)
Dow Jones index          24.345,72 (-1,2%)
Nasdaq Composite          8.889,55 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag lager.

Nikkei 225               19.674,86 (-2,6%)
Shanghai Composite        2.860,08 (+1,3%) (slotstand donderdag)
Hang Seng                24.643,59 (+0,3%) (slotstand woensdag)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0945. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0958.

USD/JPY Yen   107,14
EUR/USD Euro  1,0945
EUR/JPY Yen   117,25

MACRO-AGENDA:
00:30 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (Jap)
09:00 Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
09:00 Duitse beurs gesloten vanwege Dag van de Arbeid
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (VK)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - April def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - April (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Royal Bank of Scotland - Cijfers eerste kwartaal (VK)
13:00 AbbVie - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Colgate-Palmolive -  Cijfers eerste kwartaal (VS)
14:00 Exxon Mobil -  Cijfers eerste kwartaal (VS)
14:00 Chevron -  Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak