Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 1 mei 2020 12:18

Beursblik: solide kwartaal PostNL voorzien

PostNL heeft in het eerste kwartaal van dit jaar vermoedelijk solide gepresteerd. Dit verwachten analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers op 4 mei, nadat het postbedrijf al eerder met een tussentijds handelsbericht kwam.

Analisten rekenen voor het eerste kwartaal op een omzet van 723 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 843 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2019 en van 684 miljoen euro een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal droeg pakketbezorging vermoedelijk 422 miljoen euro bij aan de omzet, terwijl PostNL met de bezorging van post vermoedelijk 410 miljoen euro verdiende.  

De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal vermoedelijk met 10 procent gedaald. Vorig jaar daalde de volumes van geadresseerde post nog met 9,8 procent en in het vierde kwartaal met 9,6 procent. 

De volumegroei van pakketten zal vermoedelijk juist 10 procent bedragen, net als in het vierde kwartaal, maar lager dan de groei van 16 procent een jaar eerder.

Eind februari maakte PostNL bekend dat het meerderheidsbelang in Nexive wordt verkocht aan Mutares. Nexive is de nummer twee bezorger van post en pakketten in Italië. De deal wordt vermoedelijk in het tweede kwartaal afgerond.

Tot en met het tweede kwartaal voorziet ABN AMRO een snelle stijging van de pakjesvolumes, wat in de loop van het tweede kwartaal zal teruglopen en terugkeert naar 'normaal' in het derde kwartaal. In het vierde kwartaal zullen de negatieve economische gevolgen zichtbaar worden, denkt analist Lotte Timmermans.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat wordt voor het eerste kwartaal van 2020 door de analisten ingeschat op 16 miljoen euro, tegenover 40 miljoen euro in het vierde kwartaal.  

Analisten voorzien dat de vrije kasstroom uitkomt op 14 miljoen euro negatief.

Halverwege april kwam PostNL al met een tussentijds handelsbericht. Het postbedrijf sprak toen van een solide genormaliseerde EBIT en een sterke ontwikkeling van de kasstroom, zonder dit te specificeren. 

De operationele maatregelen die zijn genomen om medewerkers en klanten te beschermen in de huidige coronacrisis, zullen, in combinatie met een hoger ziekteverzuim, wel invloed hebben op de bedrijfskosten, waarschuwde het postbedrijf.

Ultimo maart had PostNL 485 miljoen euro in kas tegenover 480 miljoen euro eind 2019 en een kredietfaciliteit, zonder convenanten, van 400 miljoen euro die nu nog niet wordt gebruikt.

Volgens ING geeft de consensus een redelijk goed beeld van de gang van zaken. Analist Marc Zwartsenburg verwacht een optimistische update op maandag, na het tussentijdse bericht eerder vorige maand. "PostNL is redelijk veerkrachtig tijdens deze crisis, vanwege de blootstelling aan e-commerce", aldus de analist.

Outlook

PostNL handhaafde in april de outlook voor 2020. Daarmee mikt het postbedrijf onverminderd op een genormaliseerde EBIT van 110 miljoen tot 130 miljoen euro. "De Covid-19 uitbraak en de genomen maatregelen kunnen wel effect hebben op onze mogelijkheden om dit resultaat te realiseren, afhankelijk van de omvang en duur van de pandemie en de economische effecten daarvan”, waarschuwde PostNL.

ING denkt dat de outlook dit jaar haalbaar is, mede omdat postbezorging mogelijk beter presteert dan aanvankelijk gedacht vanwege een betere prijs/mix-verhouding, het feit dat slechts twee derde van de activiteiten bestaan uit postbezorging en dat mensen meer brieven naar elkaar sturen nu zij aan huis gekluisterd zijn. Bovendien merkte ING op dat Spring slechts een beperkte impact voelde van de coronacrisis en dat pakketbezorging momenteel in trek is door de sterke vraag binnen e-commerce.

De analistenconsensus rekent voor 2020 op een omzet van net geen 3 miljard euro met een genormaliseerde EBIT van 118 miljoen euro, grofweg halverwege de bandbreedte die PostNL zelf aanhoudt.

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak