Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 1 mei 2020 21:30

AEX stijgt op stimuleringsbeloftes

De Amsterdamse beurs is de afgelopen handelsweek verder gestegen. Op een slotstand van 512,92 punten op donderdag steeg de AEX ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag 1,6 procent. Toen eindigde de index op 504,94 punten.

Beleggers waren afgelopen week hoopvol over de eerste kleine versoepelingen van lockdownmaatregelen in Europa en de Verenigde Staten, als ook de voorzichtig positieve tekenen over de werkzaamheid van een potentiële coronabehandeling van Gilead. Dit woog zwaarder dan de enorm slechte groeicijfers uit de VS en de eurozone.

"Ondanks alle dramatische economische cijfers, zijn beleggers vol goede moed", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Dat beurzen niet altijd de richting van de economie volgen, is wel duidelijk. Het zijn vooral de ongekend grote steunmaatregelen van de centrale banken die beleggers te hulp zijn geschoten."

Centrale banken benadrukken bereidheid tot verder ingrijpen

Dat de centrale banken de geldkraan voorlopig ver open houden, bleek deze week uit de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank.

Conform de verwachting handhaafde de Fed zijn monetaire beleid. De Amerikaanse centrale bank benadrukte in een toelichting dat het alle beschikbare instrumenten kan en indien nodig zal inzetten "om de Amerikaanse economie te ondersteunen in deze uitdagende tijd."

Voorzitter Jerome Powell zei in zijn persconferentie bovendien dat wanneer de corona-uitbraak voorbij is, de Fed geen haast zal maken met het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen of het verhogen van de rente.

Voorafgaand aan het Amerikaanse rentebesluit konden beleggers aan de slag met een voorlopig bbp-cijfer uit de VS. In het eerste kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 4,8 procent. De markt rekende op een minder sterke krimp.

"Let wel: de lockdown ging in de Verenigde Staten twee weken voor het einde van het eerste kwartaal in, dus kun je nagaan hoe diep daarmee de sporen in de economie van de Verenigde Staten nu al zijn", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. "Wij verwachten in het tweede kwartaal weliswaar weer meer economische activiteit, maar met de extrapolatie van de laatste twee weken in maart zien wij de economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 31 procent terugvallen", aldus de marktanalist van Rabobank.

Investment manager Simon Wiersma van ING sluit zelfs een krimp van 40 procent niet uit.

ECB overtuigt minder

Daar waar de Fed Wall Street gerust wist te stellen, lukte het de ECB niet om hetzelfde te doen bij de Europese aandelenmarkten. En dat terwijl de centrale bank in tegenstelling tot de Amerikaanse collega's wel met wat extra stimuleringsmaatregelen kwam.

De ECB liet de rentes ongemoeid, maar sleutelde aan zijn steunprogramma’s om die nog wat aantrekkelijk te maken. Dat leek de markten toch niet helemaal te overtuigen, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

"Christine Lagarde zoekt nog steeds naar haar eigen, overtuigende 'whatever it takes'-moment", aldus de marktkenner, die daarmee doelt op de beroemde toespraak van oud-voorzitter Mario Draghi, die in 2012 zei dat de ECB binnen zijn mandaat alles zou doen om de euro te ondersteunen.

"De besluiten die zijn genomen en de uitleg daarbij is begrijpelijk maar niet indrukwekkend", oordeelde Brzeski.

De ECB kondigde aan de voorwaarden voor de TLTRO III verder te matigen, onder meer door de rente tussen juni 2020 en juni 2021 te verlagen tot 50 basispunten onder het gemiddelde rentetarief. Daarnaast lanceerde het zogeheten PELTRO's, lange termijn financieringsoperaties vanwege de corona-uitbraak, bedoeld voor banken die niet in aanmerking komen voor de TLTRO III.

Het Pandemic Emergency Purchase Program ter waarde van 750 miljard euro werd niet verhoogd, zoals een enkele analist wel had verwacht. De ECB benadrukte wel dat het "volledig voorbereid" is om de PEPP te verhogen en de samenstelling aan te passen als dit nodig is.

De strategie van de ECB doet Rabobank momenteel denken aan die van de brandweer: uitrukken zodra er ergens een brandje wordt gemeld en die blussen, om vervolgens terug naar de kazerne te gaan in afwachting van de volgende melding.

Donderdag werd ook duidelijk dat de economie in de eurozone inmiddels flink onder druk staat vanwege de coronacrisis. Zo kromp de Franse economie in het eerste kwartaal met 5,8 procent en de Spaanse economie met 5,2 procent. In de gehele eurozone bedroeg de krimp bijna vier procent.

In haar toelichting op het rentebesluit waarschuwde voorzitter Christine Lagarde van de ECB voor een krimp van de eurozone-economie van 5 tot 12 procent in 2020.

De euro/dollar steeg deze week bijna 2 procent tot 1,1013 op vrijdag.

De olieprijs kende een volatiele week die dramatisch begon, omdat beleggers zich nog altijd zorgen maken over de teruglopende vraag naar olie, het gebrek aan opslag en het mondiale overaanbod. Gedurende de week wist de junifuture WTI toch te herstellen. Op weekbasis steeg de olieprijs daardoor bijna 10 procent, tot rond de 18,80 dollar vrijdag.

Stijgers en dalers

Financials waren afgelopen week in trek, met winsten van circa 9 tot zelfs ruim 11 procent voor ING, Aegon, ASR, ABN AMRO en NN Group.

Zwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell eindigden onderaan, met weekverliezen van ruim 3 procent. De winstdaling in het eerste kwartaal viel mee, maar het besluit van Shell om het dividend flink te verlagen, zorgde voor koersdruk, concludeerden analisten.
 
KPN overtrof in het eerste kwartaal van 2020 de verwachtingen van analisten en handhaafde ondanks de huidige economische onzekerheden de outlook. Het telecomaandeel won op weekbasis bijna 7 procent. Wel kan de outlook in gevaar komen door de coronacrisis, zo waarschuwde ING.

In de AMX was Besi de uitblinker na het afgeven van een kwartaalupdate. Het aandeel werd de afgelopen dagen ruim 27 procent duurder. Vooral de orderinstroom vond analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux goed.

Corbion won bijna 18 procent na zijn kwartaalupdate. ING sprak dan ook van goede resultaten.

Fugro steeg 8 procent hoewel de bodemonderzoeker in het afgelopen kwartaal hard werd geraakt door de coronapandemie en de implosie van de olieprijs.

Vastgoedfondsen Vastned en Wereldhave voerden deze week de AScX aan, met dubbercijferige winsten. Ook AEX-fonds Unibail-Rodamco-Westfield deed het met een plus van 7 procent afgelopen week weer wat beter dan recent. Toch is de koers van Unibail dit jaar al met meer dan 60 procent gedaald.

NIBC was de gebeten hond met een verlies van 9 procent in de afgelopen dagen. Deze week liepen de spanningen tussen NIBC en diens beoogde koper Blackstone toe omdat NIBC de uitkering van het slotdividend heeft uitgesteld, waardoor BlackStone mogelijk financiering tekort komt. De twee partijen moeten dan ook opnieuw om tafel, en dat verkleint de dealzekerheid.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021