Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 30 april 2020 08:12

AEX zet opmars voort

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. Onder meer Royal Dutch Shell en KPN gaven voorbeurs kwartaalrapportages vrij.

Woensdag koerste de AEX index al  1,3 procent hoger naar 526,96 punten, nadat onder meer farmaceut Gilead Sciences hoopgevend nieuws over een behandeling tegen het coronavirus bekendmaakte en in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank ’s avonds. 

Conform de verwachting handhaafde de Federal Reserve woensdagavond zijn monetaire beleid. De centrale bank benadrukte in een toelichting dat het alle beschikbare instrumenten kan en indien nodig zal inzetten "om de Amerikaanse economie te ondersteunen in deze uitdagende tijd."

"Er is geen twijfel dat de Fed veel proactiever is dan in 2008 [tijdens de financiële crisis]", aldus investment manager Tim Courtney van Exencial Wealth Advisors.

Voorzitter Jerome Powell zei in zijn persconferentie bovendien dat wanneer de coronacrisis voorbij is, de Fed geen haast zal maken met het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen of het verhogen van de rente.

"We zullen wachten tot we er genoeg vertrouwen in hebben dat de economie goed op weg is naar herstel", aldus Powell. Hoe snel de Amerikaanse economie herstelt, hangt af van hoe de virusuitbraak zich ontwikkelt, volgens de centraal bankier.

Op Wal Street hield de S&P 500 index woensdagavond zijn winsten na het rentebesluit vast en de hoofdgraadmeter sloot 2,7 procent hoger. Nabeurs kregen beleggers bovendien ook nog eens een stroom aan meevallende bedrijfsresultaten te verwerken. 

Techgigant Microsoft meldde een minimale impact van Covid-19 in het afgelopen kwartaal. In de verslagperiode steeg de nettowinst zelfs naar 10,75 miljard dollar, of 1,40 dollar per aandeel, van 1,14 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg daarnaast van 30,57 miljard naar 35 miljard dollar. Na een winst van 4,5 procent in de reguliere handelssessie , won het aandeel in de elektronische handel nabeurs nog eens ruim 2 procent. 

Facebook profiteerde daarnaast afgelopen kwartaal van het feit dat meer mensen thuis zaten door de corona-uitbraak en de daaruit voortvloeiende lockdownmaatregelen. 

In de verslagperiode behaalde het social-media bedrijf een omzet van 17,7 miljard dollar, van 15,1 miljard dollar een jaar eerder en boven de 17,3 miljard dollar die analisten vooraf voorspelden. De inkomsten uit advertenties stegen met 17 procent. Dit was een vertraging ten opzichte van de groei van 25 procent in het vierde kwartaal van 2019. Het aandeel steeg in de handel nabeurs met maar liefst ruim 10 procent, na al een winst van ruim 6 procent in de reguliere sessie. 

De producent van elektrische auto’s Tesla verraste ten slotte met zwarte cijfers in het afgelopen eerste kwartaal, dat normaliter seizoensgebonden zwak is en waarbij ook nog eens vraag vanuit China onder druk stond. De nettowinst bedroeg 16 miljoen dollar. Na een winst van 4 procent in New York won het aandeel in de elektronische handel nog eens 9 procent. 

Ook in in Azië is het sentiment vanochtend positief en de beurzen in Tokio en Sydney winnen 2 tot 3 procent. In Hong Kong blijft de winst beperkt tot enkele tienden van een procent. De olieprijzen zitten daarnaast vanochtend fors in de lift met een stijging van bijna 14 procent naar 17,14 dollar voor een vat Amerikaanse olie. Woensdagavond sloot de juni-future al 22 procent hoger. Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,0865. 

Vandaag gaat de aandacht vooral uit naar de cijfers van de Amerikaanse giganten Apple en Amazon.com, die nabeurs op Wall Street cijfers vrijgeven. 

Bedrijfsnieuws

Shell kwam vanochtend met cijfers. De energiereus verlaagt het kwartaaldividend naar 0,16 dollar per aandeel. In het eerste kwartaal kwam de CCS-winst uit op 2.860 miljoen dollar, waar 2.250 miljoen dollar werd verwacht. 

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield rekende voor 2020 aanvankelijk op een aangepaste terugkerende winst per aandeel van 11,90 tot 12,10 euro. Die outlook werd echter geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus en de verwachte economische impact op de resultaten van het vastgoedfonds.

KPN overtrof in het eerste kwartaal van 2020 de verwachtingen van analisten en handhaafde ondanks de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis de outlook voor 2020.

Corbion boekte het afgelopen kwartaal een aangepast EBITDA van 44,4 miljoen euro, in vergelijking met 34,9 miljoen euro in dezelfde periode in 2019. Hierdoor steeg de marge van 15,2 naar 17,3 procent.

Door de onzekere omstandigheden is Fugro niet in staat om een nieuwe outlook voor 2020 af te geven, bleek bij de kwartaalrapportage. Begin april trok de bodemonderzoeker al aan de bel door de outlook voor 2020 in te trekken vanwege de uitdagende omstandigheden waarmee het bedrijf werd geconfronteerd. De onderneming implementeert momenteel een significant kostenbesparingsprogramma en snoeit in de investeringen. 

De omzet van Besi daalde afgelopen kwartaal op kwartaalbasis met 1,2 procent naar 91,3 miljoen euro. De operationele winst daalde evenwel met 30 procent naar 18,8 miljoen euro en netto werd er 13,9 miljoen euro verdiend, flink minder dan de 33,7 miljoen euro in het vierde kwartaal, maar toen profiteerde Besi van een belastingmeevaller van 11,6 miljoen euro.

Lucas Bols rekent voor het afgelopen boekjaar op een omzet van 84,0 miljoen euro. Dat is een daling met 3,5 procent. De brutomarge zal vermoedelijk wel op peil blijven op 56,5 procent. De winst voor belasting denkt Lucas Bols te zien dalen naar 14,4 miljoen euro, een min van 8,5 procent op jaarbasis.

Pharming Group kreeg van de Europese Commissie formele goedkeuring voor de behandeling met Ruconest van acute erfelijke angio-oedeem-aanvallen bij kinderen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won woensdag 2,7 procent op een slot van 2.939,51 punten, de Dow Jones index steeg 2,2 procent op 24.633,86 punten en de Nasdaq ging 3,6 procent omhoog tot 8.914,71 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven