Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 27 april 2020 15:28

Beursblik: Fugro in zwaar weer

De lage olieprijs en de coronacrisis hebben bij Fugro in het eerste kwartaal waarschijnlijk diepe sporen achtergelaten. Dit concludeerden analisten in aanloop naar de kwartaalupdate die de bodemonderzoeker donderdag voorbeurs publiceert.

Circa de helft van de omzet van Fugro is gerelateerd aan de oliemarkt, becijferden analisten van Kepler Cheuvreux, eraan toevoegend dat de bodemonderzoeker zijn geld juist verdiend met diepwaterprojecten, terwijl de activiteiten op land nauwelijks winstgevend zijn. "Omdat diepwaterprojecten de hoogste kostprijs hebben, is dit segment vrij gevoelig voor de lage olieprijs", aldus Kepler.

Begin april trok de bodemonderzoeker zelf al aan de bel door de outlook voor 2020 in te trekken vanwege de onzekerheden door de coronacrisis en de flink gedaalde olieprijzen.

Fugro zei dat sommige projecten momenteel niet uitgevoerd kunnen worden zoals gepland, vanwege de toegenomen reisrestricties en lockdowns. Het concern benadrukte tevens dat offshore windprojecten een aanhoudende groei lieten zien, maar dat de pandemie vermoedelijk ook zal leiden tot een daling in de bouw- en infrastructuuractiviteiten, hetgeen deels gecompenseerd wordt door investeringsprogramma’s van de overheid.

Zo werd bekend dat bij onderdeel Seabed Geosolution, dat in de etalage staat, projecten in zowel Brazilië als in Saoedi-Arabië zijn stilgelegd, waardoor de divisie met een leeg orderboek zit. Analist Quirijn Mulder van ING sprak van een enorme domper. In Brazilië gaat het volgens de analist om een vertraging, waar nog wel een compensatie voor geldt. Maar in Saoedi-Arabië is het annuleren van een groot project andere koek. "Dit was een groot project voor Seabed, maar die zal niet terugkomen en dat betekent een negatieve in plaats van positieve kasstroom", aldus ING. De bank heeft een koopadvies op Fugro.

Fugro noemde de liquiditeitspositie recent nog sterk met meer dan 400 miljoen euro aan beschikbare faciliteiten en cash. Desondanks zei Fugro "significant" op de kosten te gaan besparen en de investeringen terug te schroeven.

Tot de maatregelen behoren onder meer het bevriezen van salarissen en het aannemen van personeel, maar ook het terugbrengen van het personeelsbestand.

Fugro zei eerder nog voor 2020 over alle marktsegmenten positief te zijn, vanwege de aanhoudende groei voor offshore wind, olie- en gas-infrastructuur. Het concern zei dit jaar het pad naar een winstgevende groeistrategie voort te zetten, evenals een verbetering van de winstmarge en de vrije kasstroom.

Volgens analist Mulder is een moeilijke periode aangebroken voor de bodemonderzoeker, "maar we denken dat Fugro er beter door zal komen dan tijdens de laatste crisis". Fugro slaagde er dit jaar niet in om schulden te herfinancieren, maar haalde wel ruim 80 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Mulder gaat er nog altijd vanuit dat Fugro aan einde van het jaar aan de bankconvenanten zal voldoen.

Fugro zal donderdag voorbeurs omzetcijfers publiceren en inzicht geven in de ontwikkeling van het orderboek. 

In de eerste drie maanden van 2019 boekte de bodemonderzoeker een omzet van van 395 miljoen euro, terwijl het orderboek voor de komende twaalf maanden destijds op net iets meer dan een miljard euro stond. Eind december 2019 stond het orderboek voor de de komende twaalf maanden nog altijd net boven de miljard euro.

Het aandeel Fugro noteerde maandag op een groen Damrak 2,0 procent lager op 3,09 euro.

De Aandeelhouder TV

november 25, 2020

De jongens tegen de meisjes, wie pakt de winst – #Beursspel2020

november 25, 2020

ECB steunt banken | 25 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 24, 2020

AEX 24 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 24, 2020

Slim aandelen verkopen volgens Corne van Zeijl – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

 • 10:08

  Beleggen in water: de beste water aandelen van dit moment

 • 08:29

  Euforie door Trump en Yellen – Olie bezig aan indrukwekkende rally

 • 16:09

  TA van Edward Loef – Opluchtingsrally in Kon. BAM Groep

 • 12:52

  AEX vertoont negatieve divergentie & Tesla flirt met weerstand $502

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

Masterclasses

  Columns

  Nieuw
  25 nov 10:39 Bas Heijink

  Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

  24 nov 16:16 Redactie

  7 groeiaandelen om te kopen voor 2021

  24 nov 12:50 Marco Knulst

  Edelmetalen onder druk