Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 24 april 2020 21:35

Miljardensteun voor KLM van Nederlandse Staat

KLM ontvangt van de Nederlandse Staat tussen de 2 miljard en 4 miljard euro aan financiële steun. Dit maakten de ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen vrijdagavond bekend.

De komende tijd worden de voorwaarden verder uitgewerkt. Het gaat dan om garanties en leningen, maar volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën wordt hierover nog gesproken met KLM en betrokken banken.

Hiermee is KLM "voorlopig" uit de gevarenzone, zei Hoekstra. Het kabinet wil voorkomen dat KLM omvalt en dat daarmee ook kleinere en grotere bouwstenen in de Nederlandse economie omvallen.

Aan de steun voor KLM zitten wel voorwaarden, aldus Hoekstra. Zo worden zolang KLM steun nodig heeft, geen dividend of bonussen uitgekeerd. Ook vraagt het kabinet KLM om een herstructureringsplan.

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is KLM een "onmisbare schakel" voor economisch herstel. Zij verklaarde dat KLM ook op duurzaam vlak stappen moet zetten, zoals het verder terugdringen van de CO2-uitstoot en het verminderen van nachtvluchten.

Eerder op de avond werd al bekend dat Air France-KLM Group en Air France 7 miljard euro aan Franse noodsteun ontvangen waarmee de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep de liquiditeit op peil houdt tijdens de coronacrisis.

Parijs staat voor 90 procent garant voor 4 miljard aan leningen van een syndicaat van zes banken. De lening heeft een looptijd van twaalf maanden en kan twee keer met één jaar worden verlengd. Daarnaast leent de Franse staat 3 miljard euro aan Air France-KLM. Deze lening heeft een looptijd van vier jaar en kan ook twee keer met één jaar worden verlengd.

De luchtvaartgroep heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de COVID-19 uitbraak en moest de capaciteit de afgelopen tijd flink terugschroeven. Inmiddels staat ruim 90 procent van de vloot aan de grond.

Het is niet uitgesloten dat Air France-KLM zijn kapitaal zal moeten verhogen om financieel gezond te blijven. De Franse staat heeft aangegeven dat het gaat bekijken onder welke voorwaarden het aan zo'n kapitaalverhoging mee zou kunnen doen.

Minister Hoekstra zei vrijdag dat het voor de hand ligt dat bestaande aandeelhouders een rol kunnen spelen in een dergelijke kapitaalverschaffing op de lange termijn.

Voorlopig wil het kabinet zich echter richten op de financiële steun die op korte termijn nodig is, aldus Hoekstra. Zowel de Franse als Nederlandse Staat hebben een belang van zo'n 14 procent in het concern.

Het Franse steunpakket dat er nu ligt moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Ook de Nederlandse steun zal moeten voldoen aan Europese eisen voor staatssteun.

Update2: om aanvullende informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke