Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 21 april 2020 06:56

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, na een historische prijsdaling van olie op maandag. 

IG voorziet een openingsverlies van 180 punten voor de Duitse DAX, een min van 75 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 85 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag licht hoger gesloten.

"De Europese aandelenmarkten waren vandaag flink onder invloed van de ontwikkelingen op de oliemarkt", zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden merkte op dat de beurzen nog positief aan de dag begonnen, maar toen het beeld op de oliemarkt verslechterde zakten de aandelenmarkten ook weg.    

"De snelle daling van de Amerikaanse olieprijzen schrikte beleggers af, maar rond het middaguur kwam er toch wat herstel op de beurzen", aldus Madden. "Uiteindelijk gingen de Europese aandelenmarkten licht hoger de dag uit."

De marktvorser merkte op dat in Duitsland weer wat bedrijven opengaan, waaronder kleine winkels. "Dat wordt gezien als een stap in de goede richting. De lockdown-maatregelen hebben een vergaande impact op de Europese economie, maar het geleidelijk terugschroeven van die maatregelen geeft beleggers hoop", aldus Madden.

"Nu de pandemie wat meer beheersbaar wordt, lijkt het ergste mogelijk achter de rug in veel landen. Sommige landen zijn met een voorzichtige en zeer geleidelijke versoepeling van hun lockdown bezig, andere landen volgen stapje voor stapje in mei", aldus econoom Holger Schmieding van Berenberg.

Ondertussen kijken beleggers ook naar de Europese Unie, waar het coördineren van maatregelen tot nu toe moeizaam verloopt. De Europese Raad kondigt later deze week naar verwachting formeel een noodfonds aan, hoewel de financiering nog steeds ter discussie staat. Daarnaast overweegt de Europese Centrale Bank volgens de Financial Times om een zogeheten 'bad bank' op te zetten voor de eurozone, waarmee het miljarden aan slechte leningen van de balans van banken uit de regio kan overnemen. Vooralsnog blokkeert de Europese Commissie het plan, aldus de Britse zakenkrant.

Macro-economisch was het maandag relatief rustig. De eurozone zag de export in februari toenemen, hoewel de import wat terugliep.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam was Philips na het afgeven van een kwartaalupdate de uitblinker. Analisten spraken van een mager eerste kwartaal, maar waren goed te spreken over de afgegeven outlook voor heel 2020. Het aandeel won 6,1 procent.

EssilorLuxottica heeft het dividendvoorstel ingetrokken en maatregelen aangekondigd vanwege de corona-uitbraak. Dit bleek maandag uit een bericht van de beoogde koper van GrandVision. Het aandeel EssilorLuxottica daalde 0,8 procent.

Vivendi won 4,0 procent. De omzet steeg in het eerste kwartaal, maar het Franse mediaconcern verwacht in het tweede kwartaal een terugval.

Airbus stuurt 3.000 medewerkers met verlof in Frankrijk vanwege de coronacrisis. Volgens Airbus kan de gezondheid en veiligheid van personeel in productiefaciliteiten in Toulouse, Nantes en Saint-Nazaire niet worden gegarandeerd. De verlofmaatregel geldt vanaf 20 april tot medio mei en wordt indien nodig verlengd, aldus Airbus. Het aandeel daalde 2,1 procent.

Euro STOXX 50          2.909,50 (+0,7%)
STOXX Europe 600       334,91  (+0,4%)
DAX                           10.675,90 (+0,5%)
CAC 40                      4.528,30 (+0,7%)
FTSE 100                    5.812,83 (+0,5%)
SMI                            9.785,27 (+1,8%)
AEX                              512,76 (+1,4%)
BEL 20                      3.021,85 (+0,2%)
FTSE MIB                 17.064,14 (+0,1%)
IBEX 35                       6.831,50 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag verder weggezakt, nadat de olieprijs een historische koersval maakte.

"De Amerikaanse beurzen stonden maandag in het rood, waarbij de flinke verliezen op de oliemarkten de beurzen weinig goeds deden, maar de S&P 500 wist een deel van de verliezen in te lopen", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets eerder op de dag nog op. De beurzen zakten later op de dag toch weg, nadat de olieprijzen verder daalden.  

De olieprijs daalde maandag tijdens een chaotische handelssessie, historisch hard. Op een settlement van 37,63 dollar negatief werd een vat West Texas Intermediate met een levering in mei bijna driehonderd procent minder waard, het laagste niveau sinds de oprichting van de oliefutures in 1983. Een negatieve prijs betekent dat beleggers geld toe krijgen om olie fysiek in bezit te nemen.

"Beleggers zijn evenwel nog steeds hoopvol dat sommige Amerikaanse staten naar manieren zullen kijken om de restricties tegen een verdere verspreiding van het coronavirus in de komende weken af te bouwen", aldus Madden. "Daarbovenop boeken Amerikaanse beleidsmakers vooruitgang in een omvangrijk noodpakket voor middelgrote en kleine bedrijven."

Vrijdag sloot Wall Street nog hoger, met beleggers die hoopvol waren over een mogelijke remedie tegen het coronavirus en het versoepelen van lockdown-maatregelen in de Verenigde Staten zodat de economie weer snel op gang kan komen.

Deze week barst het cijferseizoen echt los. Onder meer IBM, Coca-Cola, Netflix, Boeing, Texas Instruments, Intel en American Express openen de boeken.

Beleggers zullen volgens marktstrateeg Tai Hui van J.P. Morgan Asset Management vooral letten op de outlook voor 2020 die bedrijven afgeven en hoe snel ze denken te herstellen van de coronacrisis.

Volgens de marktkenner is de consensus van een gemiddelde winstdaling van 9 procent over heel 2020 voor bedrijven in de S&P 500 echter veel te optimistisch.

"Daarvoor is een zeer robuust herstel nodig in de tweede jaarhelft. Maar wij rekenen erop dat het herstel langer nodig heeft en niet zo stevig zal zijn", aldus Hui.

Macro-economisch was het maandag relatief rustig. Vanmiddag verscheen de Chicago Fed activiteitsindex. Die bleek fors gedaald. De index daalde van 0,06 in februari naar 4,19 negatief in maart.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen stonden onder druk door de kelderende olieprijs. Chevron en Exxon Mobil verloren circa vijf procent.

Halliburton heeft in het eerste kwartaal van 2020 de resultaten onder druk zien staan als gevolg van het coronavirus en de dalende olieprijs, maar presteerde wel beter dan verwacht. Aangepast bedroeg de nettowinst over het eerste kwartaal van 2020 0,31 dollar per aandeel. De consensus samengesteld door FactSet mikte op 0,25 dollar. Het aandeel steeg fractioneel procent.

DuPont trekt de outlook voor heel 2020 in vanwege de onzekerheid in een aantal eindmarkten over de impact van de coronacrisis. In het eerste kwartaal presteerde het chemieconcern volgens eigen zeggen wel beter dan eerder verwacht, met een geschatte winst per aandeel van 0,82 tot 0,84 dollar. Dat is beter dan de verwachting die DuPont bij de jaarcijfers in januari uitsprak, toen van 0,72 tot 0,74 dollar per aandeel. Verder versterkt DuPont zijn liquiditeit middels een kredietfaciliteit van 1 miljard dollar. Het aandeel steeg circa 3,5 procent.

Maandag nabeurs opent IBM de boeken. Door FactSet geraadpleegde analisten voorspellen voor het eerste kwartaal een omzet van 17,8 miljard dollar, tegen 18,18 miljard dollar een jaar geleden. Qua winst per aandeel rekenen de analisten op 1,82 dollar, van 2,25 dollar in het eerste kwartaal van 2019. IBM sloot 0,3 procent hoger.

Aandelen United Airlines daalden 4,4 procent in waarde. De luchtvaartmaatschappij rapporteerde op voorlopige basis een veel sterker dan verwacht verlies in het eerste kwartaal, van 2,1 miljard dollar. Analisten raamden het verlies op 623 miljoen dollar. Verder denkt United Airlines tot 4,5 miljard dollar te moeten lenen via de steunmaatregelen die de Amerikaanse overheid heeft aangekondigd.

S&P 500 index                   2.823,16 (-1,8%)
Dow Jones index            23.650,44 (-2,4%)
Nasdaq Composite           8.560,73 (-1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     19.278,25 (-2,0%)
Shanghai Composite      2.813,95 (-1,4%)
Hang Seng                    23.772,36 (-2,3%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,0831. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0856.

USD/JPY Yen   107,54
EUR/USD Euro  1,0831
EUR/JPY Yen   116,45

MACRO-AGENDA:

08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Maart (NL)
10:30 Arbeidsmarkt - April (VK)
11:00 Economisch sentiment - April (Dld)
15:00 Consumentenvertrouwen - April (Bel)
16:00 Bestaande huizenverkopen - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Lockheed Martin - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Manpower - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Coca-Cola - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Snap - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Netflix - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Texas Instruments - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk