Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 20 april 2020 12:06

Europese beurzen verdeeld rond lunchtijd

De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond lunchtijd verdeeld. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,3 procent, de Duitse DAX won ook 0,3 procent, de Franse CAC 40 daalde 0,1 procent en de Britse FTSE 100 ging 0,1 procent hoger.

De Europese beurzen begonnen de dag nog optimistisch, ondanks een lager slot in Azië, maar zakten in de loop van de ochtend wat weg. In een aantal landen in Europa worden maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan iets versoepeld, waaronder in Duitsland, waar kleine winkels weer open zijn.

"In grote delen van de ontwikkelde wereld lijkt de aanpak van deze unieke gezondheidscrisis te werken. Nu de pandemie wat meer beheersbaar wordt, lijkt het ergste mogelijk achter de rug in veel landen. Sommige landen zijn met een voorzichtige en zeer geleidelijke versoepeling van hun lockdown bezig, andere landen volgen stapje voor stapje in mei", aldus econoom Holger Schmieding van Berenberg.

Ondertussen kijken beleggers ook naar de Europese Unie, waar het coördineren van maatregelen tot nu toe moeizaam verloopt. De Europese Raad kondigt later deze week naar verwachting formeel een noodfonds aan, hoewel de financiering nog steeds ter discussie staat. Daarnaast overweegt de Europese Centrale Bank volgens de Financial Times om een zogeheten 'bad bank' op te zetten voor de eurozone, waarmee het miljarden aan slechte leningen van de balans van banken uit de regio kan overnemen. Vooralsnog blokkeert de Europese Commissie het plan, aldus de Britse zakenkrant.

Macro-economisch was het maandagochtend relatief rustig. Zojuist bleek wel dat de eurozone in februari meer uitvoerde, terwijl de import wat terugliep. Hierdoor steeg het handelsoverschot.

De euro/dollar handelde op 1,0893. Olie werd maandag weer fors goedkoper. WTI met levering in mei verhandelde onder de 15 dollar.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam was Philips na het afgeven van een kwartaalupdate de uitblinker met een koerswinst van 7,4 procent. Analisten spraken van een mager eerste kwartaal, maar waren goed te spreken over de afgegeven outlook voor heel 2020.

EssilorLuxottica heeft het dividendvoorstel ingetrokken en maatregelen aangekondigd vanwege de corona-uitbraak. Dit bleek maandag uit een bericht van de beoogde koper van GrandVision. Het aandeel EssilorLuxottica steeg 0,5 procent.

Vivendi won 3,9 procent. De omzet steeg in het eerste kwartaal, maar het Franse mediaconcern verwacht in het tweede kwartaal een terugval.

Airbus stuurt 3.000 medewerkers met verlof in Frankrijk vanwege de coronacrisis. Volgens Airbus kan de gezondheid en veiligheid van personeel in productiefaciliteiten in Toulouse, Nantes en Saint-Nazaire niet worden gegarandeerd. De verlofmaatregel geldt vanaf 20 april tot medio mei en wordt indien nodig verlengd, aldus Airbus. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duidden maandag rond het middaguur op een lagere opening. De S&P 500 future stond 0,8 procent lager.

Wall Street ging vrijdag nog hoger het weekend in. De S&P 500 index steeg 2,7 procent tot 2.874,56 punten en de Dow Jones index ging 3,0 procent hoger op een slot van 24.242,49 punten. De Nasdaq won 1,4 procent tot 8.650,14 punten.

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

april 12, 2021

AEX 21apr21 – Correctiefase gestart…

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium

12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden