Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 20 april 2020 19:00

Beperkte winsten op Europese beurzen

(ABM FN) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag licht hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 335,70 punten, de Duitse DAX won 0,5 procent op 10.675,90 punten, de Franse CAC 40 steeg 0,7 procent tot 4.528,30 punten en de Britse FTSE 100 ging 0,5 procent hoger op 5.812,83 punten.

"De Europese aandelenmarkten waren vandaag flink onder invloed van de ontwikkelingen op de oliemarkt", zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden merkte op dat de beurzen nog positief aan de dag begonnen, maar toen het beeld op de oliemarkt verslechterde zakten de aandelenmarkten ook weg.    

Een vat WTI-olie met levering in mei verhandelde zo'n 41 procent lager op 10,79 dollar.

Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees erop dat de mei-future voor het oliecontract op de New York Mercantile Exchange maandag expireert. De juni-future die vanaf dinsdag geldt, verhandelde 9 procent lager op 22,81 dollar.

"De snelle daling van de Amerikaanse olieprijzen schrikte beleggers af, maar rond het middaguur kwam er toch wat herstel op de beurzen", aldus Madden. "Uiteindelijk gingen de Europese aandelenmarkten licht hoger de dag uit."

De marktvorser merkte op dat in Duitsland weer wat bedrijven opengaan, waaronder kleine winkels. "Dat wordt gezien als een stap in de goede richting. De lockdown-maatregelen hebben een vergaande impact op de Europese economie, maar het geleidelijk terugschroeven van die maatregelen geeft beleggers hoop", aldus Madden.

"Nu de pandemie wat meer beheersbaar wordt, lijkt het ergste mogelijk achter de rug in veel landen. Sommige landen zijn met een voorzichtige en zeer geleidelijke versoepeling van hun lockdown bezig, andere landen volgen stapje voor stapje in mei", aldus econoom Holger Schmieding van Berenberg.

Ondertussen kijken beleggers ook naar de Europese Unie, waar het coördineren van maatregelen tot nu toe moeizaam verloopt. De Europese Raad kondigt later deze week naar verwachting formeel een noodfonds aan, hoewel de financiering nog steeds ter discussie staat. Daarnaast overweegt de Europese Centrale Bank volgens de Financial Times om een zogeheten 'bad bank' op te zetten voor de eurozone, waarmee het miljarden aan slechte leningen van de balans van banken uit de regio kan overnemen. Vooralsnog blokkeert de Europese Commissie het plan, aldus de Britse zakenkrant.

Macro-economisch was het maandag relatief rustig. De eurozone zag de export in februari toenemen, hoewel de import wat terugliep.

Vanmiddag verscheen de Chicago Fed activiteitsindex. Die bleek fors gedaald. De index daalde van 0,06 in februari naar 4,19 negatief in maart.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0872.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam was Philips na het afgeven van een kwartaalupdate de uitblinker. Analisten spraken van een mager eerste kwartaal, maar waren goed te spreken over de afgegeven outlook voor heel 2020. Het aandeel won 6,1 procent.

EssilorLuxottica heeft het dividendvoorstel ingetrokken en maatregelen aangekondigd vanwege de corona-uitbraak. Dit bleek maandag uit een bericht van de beoogde koper van GrandVision. Het aandeel EssilorLuxottica daalde 0,8 procent.

Vivendi won 4,0 procent. De omzet steeg in het eerste kwartaal, maar het Franse mediaconcern verwacht in het tweede kwartaal een terugval.

Airbus stuurt 3.000 medewerkers met verlof in Frankrijk vanwege de coronacrisis. Volgens Airbus kan de gezondheid en veiligheid van personeel in productiefaciliteiten in Toulouse, Nantes en Saint-Nazaire niet worden gegarandeerd. De verlofmaatregel geldt vanaf 20 april tot medio mei en wordt indien nodig verlengd, aldus Airbus. Het aandeel daalde 2,1 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Amerikaanse indexen lager. De S&P 500 verloor 0,4 procent.

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

Herstel euro in verschiet

maart 2, 2021

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASMI na goede cijfers

maart 2, 2021

Heineken geeft duur rondje | 2 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

 • 17:30

  TA van Edward Loef – Drie aandelen, erop of eronder?

 • 08:16

  Rentestijging zorgt voor paniek op aandelenmarkten

 • 17:34

  TA van Edward Loef – Even twitteren… Koersdoel bereikt

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
02 mrt 16:56 Redactie

De Beleggingstips van Nico Inberg

02 mrt 16:40 Nico Inberg

PostNL: Dividendkoningin

02 mrt 09:34 Bas Heijink

TA AEX: Dubbele ‘evening star’