Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 17 april 2020 08:09

AEX start fors hoger door hoop op coronamedicijn

De Amsterdamse beurs wacht vrijdag een groene opening. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 3,3 procent.

De Amerikaanse futures noteren vanochtend procenten hoger, nadat de medische nieuwssite Stat hoopgevend berichtte over de eerste onderzoeksresultaten van virusremmer remdesivir van Gilead Sciences.

Donderdag koerste de AEX index al 1,0 procent hoger naar 496,08 punten.

De nieuwssite Stat schreef over een derde en afrondende klinische testfase van remdesivir in een ziekenhuis in Chicago. Daar werden 125 patiënten met Covid-19 behandeld, waarvan 113 ernstige symptomen vertoonden. De meeste patiënten zijn inmiddels hersteld en slechts 2 zijn overleden, volgens Stat die een van de behandelende arts citeerde.

Remdesivir wordt al een paar maanden beschouwd als een van de meest beloftevolle behandelingen van coronapatiënten. Het middel werd oorspronkelijk ontwikkeld als virusremmer tegen ebola.

Gilead voert momenteel twee studies uit met remdesivir. Eind april denkt Gilead de eerste set resultaten te kunnen publiceren van een onderzoek onder 400 patiënten met ernstige klachten, en eind mei de resultaten van een onderzoek met 600 patiënten met gematigde klachten. Bij deze onderzoeken ontbreekt evenwel een controlegroep, waardoor de resultaten vermoedelijk lastig te interpreteren zullen zijn.

Het aandeel Gilead Sciences, tevens partner van Galapagos, noteerde in de elektronische handel nabeurs tot 17 procent hoger. Futures op de Dow Jones index noteren circa 800 punten hoger.

Donderdag sloot de Dow Jones nog nipt in het groen ondanks een dramatisch aantrekkende Amerikaanse werkloosheid. Het aantal nieuwe steunaanvragen kwam afgelopen week uit op 5,245 miljoen, tegen een opwaarts herziene 6,615 miljoen in de voorafgaande week .

"In dit tempo zal de werkloosheid eind deze maand naar verwachting oplopen tot 20 procent, twee keer zo hoog als wat we tijdens het dieptepunt van de vorige recessie hebben gezien", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Vanochtend werd daarnaast bekend dat het Chinese bruto binnenlands product het afgelopen kwartaal is gedaald met 6,8 procent op jaarbasis. Daarmee was de krimp echter minder sterk dan de 8,3 procent waarop economen hadden gerekend.

Verder bleken de Chinese detailhandelsverkopen in maart gedaald, maar beduidend minder hard dan in de voorgaande twee maanden. Ook nam de krimp van de industriële productie flink af, van 13,5 naar 1,1 procent op jaarbasis. Op maandbasis was er in maart zelfs sprake van een opleving van 32 procent.

De Aziatische beurzen koersen vanochtend 1 tot 3 procent hoger.

De olieprijs zakte donderdag na een kleine opleving terug naar een 18-jarig dieptepunt. Op een settlement van 19,87 dollar kwam een vat West Texas Intermediate per saldo niet van zijn plaats ten opzichte van woensdag.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0874.

Bedrijfsnieuws

Shell Australia heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen om de eerste fase van het Surat Gas Project van Arrow Energy te gaan ontwikkelen.

Corona en de lage olieprijzen hebben dit jaar een sterk negatieve impact op de prestaties van Fugro's onderdeel Seabed Geosolutions. Dat heeft flinke afschrijvingen tot gevolg.

Beter Bed boekte in het eerste kwartaal een hogere omzet, onder andere vanwege een sterke stijging van de online verkopen.

NIBC verwacht de middellangetermijndoelstelling van een rendement op het eigen vermogen van 10 tot 12 procent dit jaar niet te halen, vanwege de coronacrisis.

TKH Group bereikte overeenstemming bereikt over de verkoop van Cruxin aan Croonwolter&dros, zonder financiële details te noemen. Cruxin is actief op het gebied van systeemintegratie en boekte in 2019 nog een omzet van 10 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index won donderdag 0,6 procent tot 2.800 punten en de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 23.538 punten. De Nasdaq ging 1,7 procent hoger op 8.532 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos

13 jul 11:10 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly