Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 16 april 2020 08:01

AEX start handelsdag hoger

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

De AEX index koerste woensdag nog 3,3 procent lager naar 491,13 punten, na een reeks zwakke economische cijfers uit Amerika en in de nasleep van waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds voor de impact van de corona-uitbraak een dag eerder.

Ook het sentiment op Wall Street was negatief en de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, verloor woensdagavond ruim 2 procent.

"De stemming op Wall Street was bedrukt, nadat beleggers slechte economische cijfers kregen voorgeschoteld", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. De marktvorser wees onder meer op een terugval van 8,7 procent in de detailhandelsverkopen en een daling van de Empire State index tot 78,2 negatief, de laagste stand ooit.

"Met deze cijfers is het overduidelijk waarom het Internationaal Monetair Fonds dinsdag waarschuwde dat er een verschrikkelijke recessie heerst in de wereld", aldus Madden.

Vanmiddag worden in Amerika de wekelijkse steunvragen bekend gemaakt. Dit cijfer, dat voorheen meestal voor kennisgeving werd aangenomen, onderstreept nu de ongekende economische impact van het corona-virus.

Vorige week kwamen er 6,6 miljoen werklozen bij op de los gereguleerde Amerikaanse arbeidsmarkt. In de afgelopen 3 weken kwam het aantal zelfs uit op maar liefst 16 miljoen, hetgeen circa 10 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking vertegenwoordigt.

Ook olieprijzen stonden woensdag in New York onder druk na neerwaarts bijgestelde vraag verwachtingen door het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en een future op een vat ruwe Amerikaanse olie koerste 1,2 procent lager naar 19,87 dollar. Hiermee werd het laagste niveau in 18 jaar tijd aangetikt.

"De wereldeconomie staat onder druk op manieren die we niet meer hebben gezien sinds de Grote Depressie...bedrijven gaan onderuit en de werkloosheid stijgt", zei het IEA, eraan toevoegend dat de inperking van bewegingsvrijheid erin heeft geresulteerd dat "de activiteit in de transportsector bijna overal dramatisch is gedaald".

De op zondag gesloten oliedeal door OPEC+ wist beleggers dus niet te overtuigen. Marktanalist Edward Moya van Oanda sprak nog wel van een historische deal. Toch is de afgesproken productieverlaging van 9,7 miljoen vaten per dag aan de karige kant, betoogde hij. Sinds maandag verloren de olieprijzen al bijna dertien procent aan waarde.

In Azië geven Tokio en Sydney vanochtend circa anderhalf procent prijs. Hong Kong verliest krap een procent, terwijl de Shanghai Composite onveranderd noteert.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0884.

Bedrijfsnieuws

Galapagos gaat samenwerken met het Poolse bedrijf Ryvu Therapeutics, voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe moleculen.

NSI trok zijn dividend- en winstverwachting voor 2020 in, in afwachting van hoe het lopende "grootschalige experiment met thuiswerken" zal uitpakken voor het gebruik en de inrichting van kantoren. NSI zal in mei conform planning wel het slotdividend over 2019 van 1,12 euro per aandeel uitkeren.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 2,2 procent lager op 2.783,36 punten, terwijl de Dow Jones index 1,9 procent inleverde op 23.504,35 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 1,4 procent op 8.393,18 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven