Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 15 april 2020 17:47

Correctie: BAM voorziet geen kapitaaltekort

BAM Groep heeft naar aanleiding van de coronacrisis scenario's doorgenomen, die als stresstests kunnen worden beschouwd, en ziet geen aanleiding om een versterking van het risicodragende vermogen, zoals een aandelenemissie te bespreken. Dat stelde CEO Rob van Wingerden van BAM woensdag tijdens de jaarvergadering van het bouwbedrijf.

Het is nog te vroeg om uitspraken te kunnen doen over de mogelijke gevolgen van de coronavirus-pandemie voor BAM, voegde de CEO daaraan toe.

Van Wingerden ging tijdens de vergadering in op schriftelijke vragen van de Vereniging van Effectenbezitters en andere aandeelhouders, die door de beperkingen vanwege de corona-uitbraak, de vergadering niet lijfelijk konden bijwonen.

De VEB stelde in de brief zich zorgen te maken over de buffers bij BAM, nu het eigen vermogen van het bouwbedrijf op het laagste niveau in vijf jaar tijd ligt.

De CEO zei dat het bouwbedrijf voldoende liquide is en het resterende krediet van 400 miljoen euro heeft opgenomen als voorzorgsmaatregel. Deze maatregel kost het bedrijf ongeveer 2 miljoen euro per kwartaal. Behalve de kasinkomsten en -uitgaven goed bij te houden, maakt BAM ook gebruik van overheidssteun waar dat mogelijk is en wordt aangeboden, om voldoende liquide te blijven, zei hij verder.

De voorzitter van de raad van commissarissen zei desgevraagd geen aftreden te hebben overwogen vanwege tekortkomingen, omdat zijn tweede termijn vandaag afloopt. CEO Van Wingerden wordt niet voorgedragen voor herbenoeming, na de teleurstellende resultaten van het bouwbedrijf. Ook wordt de managementstructuur aangepast. 

Het bedrijf kreeg het verwijt dat het resultaat in 2019 niet goed was, terwijl de Nederlandse economie toch goed draaide en BAM "goud geld" had moeten kunnen verdienen. "Dat geeft aan hoe taai het is en hoe kwetsbaar het is", zei de CEO, die ook wees op de coronacrisis, waardoor de genomen maatregelen mogelijk opnieuw geen effect zullen sorteren dit jaar.

Ingaand op de problemen die tot tegenvallers leidden in de afgelopen jaren, zei de voorzitter dat overheden bij grote projecten meer risico's naar uitvoerende partijen hebben geschoven. BAM is vervolgens te optimistisch geweest over die risico's.

Het bedrijf heeft besloten om dit soort risico's, die BAM niet zelf kan beheersen, zo min mogelijk te nemen en dus niet meer dit soort projecten te zullen aannemen. 

Een interessante ontwikkeling is dat Rijkswaterstaat bereid is om aanbestedingen in twee fasen te knippen. Bouwbedrijven kunnen hierdoor hun prijsraming baseren op een uitgewerkt ontwerp, en hebben daardoor veel meer informatie dan in het verleden.  

In 2019 deed BAM afschrijvingen van 18,5 miljoen euro op investeringen in offshore windmolen-funderingen en op uitgestelde belastingbaten, of aftrekposten op basis van mogelijke verliezen om de toekomst, zei CFO Frans den Houter van BAM.

De uitgestelde belastingbaten hebben een inherente onzekerheid, zei de accountant van EY tijdens de vergadering.

De bank blijft met zijn kaspositie ruim binnen de bankconvenanten, zei de CFO verder. De trend voor de lange termijn is positief, benadrukte hij. "Dat kenmerkt een weerbare onderneming die tegen een stootje kan."
 
De aankomende nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen Henk Rottinghuis zei dat BAM de komende jaren nog stappen zal moeten maken. Een betere operationeel resultaat is de hoogste prioriteit, naast verdere keuzes maken wat het bedrijf wel en niet wil doen.

Het bouwbedrijf is gestopt met zijn activiteiten in funderingen van windmolenparken op zee, ondanks aanzienlijke investeringen die in het verleden werden gedaan. BAM focust nu op nearshore-activiteiten, zoals de bouw van havens en kademuren, die de "bread and butter" zijn voor BAM international.

BAM is zijn grondbank aan het verkleinen en neemt geen speculatieve grondsposities meer in, meldde het bedrijf verder.
 
Verder zijn de kosten drastisch verlaagd en ook de investeringen teruggebracht, vanwege de stikstofaffaire, PFAS en de coronacrisis.

Correctie: kosten van getrokken krediet zijn per kwartaal.

De Aandeelhouder TV

september 28, 2020

AEX 28 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 15:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Duurzaamheid: Zorgvuldig rentmeesterschap is cruciaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO