Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 13 april 2020 19:32

Rode koersen op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten, die in tegenstelling tot de Europese beurzen maandag wel geopend zijn, koersten gedurende de handelsdag scherp lager. De S&P 500 verloor 2,0 procent op 2.734,36 punten, de Dow Jones-index leverde 2,3 procent in op 23.185,64 punten. Techbeurs Nasdaq koerste 0,9 procent lager op 8.078,16 punten. 

Met het lange paasweekend achter de rug, richten beleggers zich weer op de coronacrisis. In de VS zijn inmiddels krap 561.000 mensen besmet met het coronavirus. 

Beleggers stellen zich de vraag of zij niet op de muziek vooruit zijn gelopen, nadat de S&P 500 vorige week nog de beste week kende in 45 jaar. De Federal Reserve kwam afgelopen week met meer maatregelen om de economie te stimuleren. 

"De grootste klap voor de financiële markten is achter de rug", zo stelde strategen van Goldman Sachs. De kans op een stand van 2000 punten voor de S&P 500 zien zij niet langer als een realistisch scenario. Goldman Sachs verwacht dat de Amerikaanse hoofdgraadmeter tegen het einde van het jaar rond de 3000 punten zal koersen, hetgeen ten opzichte van de huidige koers een winst zou betekenen van circa 8 procent. 

"De combinatie van ongekende maatregelen en een afnemende besmettingscurve zorgt voor een drastisch verlaagd risico voor de Amerikaanse economie en de beurzen, en zorgde ervoor dat de S&P 500 weer uit de berenmarkt kwam", aldus de strategen. 

"Als de Verenigde Staten niet te kampen krijgen met een nieuwe besmettingsgolf nadat de economie weer draaiende is, dan zal de bereidwilligheid van beleidsmakers vermoedelijk voorkomen dat er een nieuw dieptepunt wordt bereikt."

Voor vandaag is de agenda leeg, maar later in de week is dat anders.

Vooral woensdag belooft een drukke dag te worden, met onder meer de detailhandelsverkopen, de industriële productie en de Empire State index op de rol in de VS. Ook zijn er dan de wekelijkse olievoorraden en het Beige Book van de Federal Reserve.

Donderdag staan de wekelijkse steunaanvragen geagendeerd en vrijdagmiddag volgen de leidende indicatoren.

Ook gaat deze week het cijferseizoen weer van start. Het zijn de Amerikaanse grootbanken en enkele farmaceuten die aftrappen.

Goldman Sachs is van mening dat de komende zwakke kwartaalcijfers minder belangrijk zullen zijn dan de winst per aandeel voor 2021. Desondanks zullen de cijfers wel meer duidelijkheid geven over de precieze impact van het coronavirus op het bedrijfsleven, aldus de zakenbank. 

Oliehandelaren kunnen reageren op het akkoord dat OPEC+ zondagavond aankondigde.

Marktanalist Edward Moya van Oanda sprak van een historische deal. Toch is de afgesproken productieverlaging van 9,7 miljoen vaten per dag aan de karige kant, betoogde hij.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO was goed te spreken over de lengte van de deal, namelijk twee jaar, maar wil eerst nog eens zien hoe bereid de betrokken landen zijn om zich ook daadwerkelijk aan de gemaakte afspraken te houden.

"Met name Rusland heeft een reputatie van niet precies nakomen wat ze hebben afgesproken", waarschuwde Van Cleef. 

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump kijkt OPEC+ nog naar opties om de productie verder terug te schroeven tot wel 20 miljoen vaten per dag. 

Een vat WTI werd maandagmiddag iets duurder, maar een vat Brent juist iets goedkoper.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0906. Vorige week donderdagavond, bij het slot op Wall Street, kostte het muntpaar 1,0931.

Bedrijfsnieuws

Bank of America heeft het advies voor Caterpillar verlaagd van Neutraal naar Underperform. Het aandeel leverde 8,6 procent in. 

Baker Hughes doet een afschrijving van 15 miljard dollar door de gedaalde olieprijs. Ook gaat de oliedienstverlener in de kosten snijden en reorganiseren, wat circa 1,5 miljard dollar aan kosten met zich mee zal brengen. Baker Hughes steeg 2,3 procent. 

Groupon heeft een plan aangenomen om te voorkomen dat het bedrijf door de gedaalde beurskoers een vijandig overnamebod voor de kiezen krijgt. Groupon daalde met 4,9 procent. 

Ford heeft genoeg cash om het tot het einde van het derde kwartaal van dit jaar uit te zingen, mocht de huidige crisis aanhouden. Per 9 april had Ford circa 30 miljard dollar aan cash op de balans, waaronder 15,4 miljard dollar die vorige maand werd aangetrokken via twee bestaande kredietlijnen. Ford zag in het eerste kwartaal de autoverkopen met 21 procent op jaarbasis teruglopen, vooral als gevolg van de lagere productie en afgenomen vraag door het coronavirus. Het aandeel leverde 5,6 procent in.

eBay heeft Jamie Iannone aangesteld als CEO van het online veilinghuis. De aanstelling gaat per 27 april in. Iannone was eerder nog COO van Walmart eCommerce. Het aandeel eBay won 2,4 procent.  


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven