Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 10 april 2020 07:36

Europese beurzen gesloten op Goede Vrijdag

De Europese beurzen zijn vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Ook maandag, Tweede Paasdag, vindt er geen handel plaats in Europa.

De futures voor de Europese markten noteren vrijdagochtend wel in het groen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag het lange paasweekend optimistisch ingegaan. Beleggers leken afgelopen week voorzichtig optimistisch over het afvlakken van het aantal coronabesmettingen en de enorme stimuleringspakketten die overheden en centrale banken inzetten om de mondiale economie te ondersteunen.

Op macro-economisch vlak was er donderdag in Europa aandacht voor Duitse exportcijfers, die in februari een stijging lieten zien. De Britten hadden een drukke macrodag, met een gedaalde industriële productie op jaarbasis in februari, een lichte economische krimp en een begrotingsoverschot in die maand, omdat de import sterker daalde dan de export.

De notulen van de meest recente vergadering van de Europese Centrale Bank waren weinig verrassend, volgens marktanalist Bas van Geffen van Rabobank. "Het zal niemand verbazen dat de ECB een 'krachtig' antwoord nodig vond na de marktbewegingen die plaatsvonden in de dagen voorafgaand aan deze ongeplande meeting", aldus Van Geffen.

Bedrijfsnieuws

SAP heeft in het eerste kwartaal de omzet nog wel zien oplopen, maar zag zich genoodzaakt de verwachtingen voor heel 2020 te verlagen. De totale omzet beloopt in de nieuwe outlook tussen de 27,8 miljard en 28,5 miljard euro, waar aanvankelijk werd uitgegaan van een bandbreedte van 29,2 miljard en 29,7 miljard euro. Over 2019 lag de totale omzet op 27,63 miljard euro. Het aandeel SAP sloot 4,8 procent hoger.

Credit Suisse heeft op verzoek van de Zwitserse markttoezichthouder Finma besloten om de eerder voorgestelde dividenduitkering van 0,2776 Zwitserse frank per aandeel te halveren. De koers van de Zwitserse bank steeg 5,6 procent.

Sodexo heeft na het eerste kwartaal de omzet verder zien stijgen en kwam zo voor de eerste jaarhelft op een autonome groei van 3,2 procent uit. Sodexo verwacht dat de omzet in de tweede helft van het jaar tussen de 2,4 en 2,8 miljard euro op jaarbasis daalt. De koers van het aandeel steeg donderdag 12,9 procent.

Just Eat Takeaway won na een kwartaalupdate maar liefst 13,7 procent. Volgens Jefferies stelde Just Eat Takeaway beleggers gerust met zijn kwartaalupdate. De maaltijdbezorger gaf geen outlook voor 2020 af. Toch noemde Jefferies het commentaar van het bedrijf "geruststellend".

Solvay heeft de outlook voor 2020 ingetrokken en riep aandeelhouders op een derde van het slotdividend in een solidariteitsfonds te stoppen. Verder verlaagt Solvay de pensioenverplichtingen en investeringen.  Aandeelhouders waren enthousiast over het behoud van het dividend want het aandeel steeg 4,9 procent.

Euro STOXX 50         2.892,79 (+1,5%)
STOXX Europe 600        331,80 (+1,6%)
DAX                  10.564,74 (+2,2%)
CAC 40                4.506,85 (+1,4%)
FTSE 100              5.842,66 (+2,9%)
SMI                   9.452,83 (+0,2%)
AEX                     508,04 (+1,5%)
BEL 20                3.092,39 (+1,2%)
FTSE MIB             17.621,62 (+1,4%)
IBEX 35               7/070,60 (+1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is vrijdag gesloten.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag wel hoger het lange paasweekend ingegaan en vrijdagochtend zijn de futures groen.

De Fed kondigde donderdag aan voor nog eens 2,3 biljoen dollar aan leningen te verstrekken om de economie te ondersteunen. Dit geeft aan hoe ernstig de economische situatie in de Verenigde Staten nu is, zei econoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis tegen ABM Financial News.

Philip Marey van Rabobank vroeg zich af of dit niet te laat komt.

"De Fed begeeft zich steeds dieper op het terrein waar men nog nooit is geweest, door zich steeds meer te bemoeien met de reële economie, in plaats van alleen het financiële systeem", aldus de marktanalist.

Afzonderlijk benadrukte de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, in een online toespraak dat de Fed zijn instrumenten zal blijven inzetten tot men ervan overtuigd is dat de Amerikaanse economie weer aan het herstellen is.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 4 april in een vrijwel stabiel tempo is toegenomen. Er werden 6,61 miljoen nieuwe aanvragen gedaan, tegen 6,65 miljoen stuks een week eerder.

Verder bleek uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan dat het consumentenvertrouwen in de VS is gedaald van 89,1 in maart naar 71,0 in april. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 75,0.

De olieprijs daalde donderdag 9,3 procent op berichten van een principeakkoord tussen Saoedi-Arabië en Rusland over een productieverlaging met 10 miljoen vaten per dag in mei en juni. Andere berichten spraken over een minder omvangrijke productieverlaging, die langer zal duren.

"Het zit hem in de details: wie gaat wat doen? Wat is het uitgangspunt en wat is de duur van het akkoord? (Twee maanden is tekort)", zei senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. "Momenteel is dit een teleurstelling, want de markten hoopten op meer."

Vrijdag wordt verder gepraat, ook door de energieministers van de G20.

Bedrijfsnieuws

Luchtvaartaandelen zaten in de lift, net als die van cruiseschepen. Beide sectoren werden recent hard geraakt door de coronacrisis. American Airlines steeg 10,4 procent, United Airlines won 14,5 procent en Royal Caribbean ging 7,1 procent hoger.

Bankaandelen gingen ook omhoog, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zei het niet nodig te vinden dat grote Amerikaanse banken hun dividend opschorten. Goldman Sachs won 4,2 procent, JPMorgan zelfs 9 procent.

Airbus verlaagt de productie met ongeveer een derde nadat de Europese vliegtuigbouwer in maart maar 21 vliegtuigorders erbij kreeg, na een stortvloed van annuleringen. Dit laat zien hoe moeilijk de markt ook is voor grote rivaal Boeing. Het aandeel Boeing steeg 3,4 procent.

Apache Corporation werd 8,2 procent meer waard, nadat het bedrijf eerder deze week een grote olievondst deed.

Walt Disney heeft na vijf maanden meer dan 50 miljoen betalende abonnees voor zijn Disney+ videodienst. De lanceringen in West-Europa en India helpen daarbij. Het aandeel steeg 3,4 procent.

Pfizer koerste 2,3 procent hoger. The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf een kandidaatmedicijn heeft gevonden dat mogelijk kan helpen bij de behandeling van patiënten met het coronavirus.

S&P 500 index             2.789,82 (+1,5%)
Dow Jones index          23.719,37 (+1,2%)
Nasdaq Composite          8.153,58 (+0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend hoger.

Nikkei 225               19.453,42  (+0,6%)
Shanghai Composite        2.803,12 (-0,8%)
Hang Seng                24.300,33 (slotstand 9 april)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0934. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0931.

USD/JPY Yen   108,37
EUR/USD Euro  1,0934
EUR/JPY Yen   118,49

MACRO-AGENDA:
00:00 Aziatische beurzen regulier open
00:50 Producentenprijzen - Maart (Jap)
03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Maart (Chi)
06:30 Internationale handel - Februari (NL)
08:45 Industriële productie - Februari (Fra)
09:00 Europese beurzen gesloten op Goede Vrijdag
14:30 Inflatie - Maart (VS)
15:30 Wall Street gesloten op Goede Vrijdag

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS