Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 9 april 2020 18:30

Europese beurzen hoger het paasweekend in

De aandelenmarkten in Europa zijn het lange paasweekend optimistisch ingegaan. De Stoxx Europe 600 index sloot donderdag 1,6 procent hoger op 331,80 punten. De Duitse DAX steeg 2,2 procent tot 10.564,74 punten en de Franse CAC 40 won 1,4 procent op 4.506,85 punten. De Britse FTSE 100 steeg 2,9 procent tot 5.842,66 punten.

Vrijdag wordt op de beurzen in Europa niet gehandeld vanwege Goede Vrijdag en ook maandag, Tweede Paasdag zijn de aandelenmarkten in Europa dicht. De verkorte handelsweek verliep positief.

Beleggers leken afgelopen week voorzichtig optimistisch over het afvlakken van het aantal coronabesmettingen en de enorme stimuleringspakketten die overheden en centrale banken inzetten om de mondiale economie te ondersteunen. Donderdag nog kondigde de Amerikaanse Federal Reserve aan om nog eens 2,3 biljoen dollar aan leningen beschikbaar te stellen aan bedrijven en Amerikaanse staten. 

Ondertussen kan de Britse overheid ongelimiteerd ponden opnemen bij de Bank of England, werd donderdag bekend. De maatregel is genomen om op korte termijn ruimte te creëren voor economische stimulering.

Op macro-economisch vlak was er donderdag in Europa aandacht voor Duitse exportcijfers, die in februari een stijging lieten zien. De Britten hadden een drukke macrodag, met een gedaalde industriële productie op jaarbasis in februari, een lichte economische krimp en een begrotingsoverschot in die maand, omdat de import sterker daalde dan de export.

De notulen van de meest recente vergadering van de Europese Centrale Bank waren weinig verrassend, volgens marktanalist Bas van Geffen van Rabobank. "Het zal niemand verbazen dat de ECB een 'krachtig' antwoord nodig vond na de marktbewegingen die plaatsvonden in de dagen voorafgaand aan deze ongeplande meeting", aldus Van Geffen.

De euro/dollar handelde op 1,0934. Voor de euro is de uitkomst van de Eurogroep van belang. Indien een akkoord wordt bereikt over steunmaatregelen vanwege de corona-impact, kan de munt wat stijgen, volgens valutastrategen van UniCredit.

De olieprijs noteerde circa 1,7 procent hoger en leverde daarmee een groot deel van de winsten van eerder op de dag in, nadat The Wall Street Journal berichtte dat Saoedi-Arabië en Rusland een principeakkoord hebben bereikt over het verlagen van de olieproductie met tenminste 10 miljoen vaten per dag.

"Een positieve uitkomst van de OPEC+ vergadering voor de olieprijzen is wanneer er een mondiale overeenkomst wordt bereikt, die verder gaat dan de OPEC en Rusland. Dat betekent ook inperkingen door de Verenigde Staten en kleinere niet-OPEC producenten", verklaarde marktstrateeg Stephen Innes van AxiCorp het terugzakken van de olieprijs.

Bedrijfsnieuws

SAP heeft in het eerste kwartaal de omzet nog wel zien oplopen, maar zag zich genoodzaakt de verwachtingen voor heel 2020 te verlagen. De totale omzet beloopt in de nieuwe outlook tussen de 27,8 miljard en 28,5 miljard euro, waar aanvankelijk werd uitgegaan van een bandbreedte van 29,2 miljard en 29,7 miljard euro. Over 2019 lag de totale omzet op 27,63 miljard euro. Het aandeel SAP sloot 4,8 procent hoger.

Credit Suisse heeft op verzoek van de Zwitserse markttoezichthouder Finma besloten om de eerder voorgestelde dividenduitkering van 0,2776 Zwitserse frank per aandeel te halveren. De koers van de Zwitserse bank steeg 5,6 procent.

Sodexo heeft na het eerste kwartaal de omzet verder zien stijgen en kwam zo voor de eerste jaarhelft op een autonome groei van 3,2 procent uit. Sodexo verwacht dat de omzet in de tweede helft van het jaar tussen de 2,4 en 2,8 miljard euro op jaarbasis daalt. De koers van het aandeel steeg donderdag 12,9 procent.

Just Eat Takeaway won na een kwartaalupdate maar liefst 13,7 procent. Volgens Jefferies stelde Just Eat Takeaway beleggers gerust met zijn kwartaalupdate. De maaltijdbezorger gaf geen outlook voor 2020 af. Toch noemde Jefferies het commentaar van het bedrijf "geruststellend".

Solvay heeft de outlook voor 2020 ingetrokken en riep aandeelhouders op een derde van het slotdividend in een solidariteitsfonds te stoppen. Verder verlaagt Solvay de pensioenverplichtingen en investeringen.  Aandeelhouders waren enthousiast over het behoud van het dividend want het aandeel steeg 4,9 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen zo'n 1,5 procent in het groen.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 7, 2020

AEX 7 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 7, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Steun en Weerstand

juli 7, 2020

Tesla trekt shorts vacuüm | 7 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven