Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 9 april 2020 17:46

AEX sluit overtuigend hoger na steunpakket VS

De Amsterdamse beurs is donderdag flink hoger geëindigd, nadat er in de VS een gigantisch nieuw steunpakket werd aangekondigd en er geruchten zijn over een naderende oliedeal. De AEX sloot 1,5 procent hoger op 508,04 punten, waardoor er op weekbasis een winst restte van cira 4,5 procent. Op vrijdag zijn de beurzen gesloten in verband met Pasen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management bleek opnieuw verrast door de hogere koersen. Schutte wees op wederom zorgwekkende cijfers over de wekelijkse steunaanvragen in de VS. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam vorige week uit op 6,61 miljoen stuks, tegen een opwaarts herziene 6,65 miljoen in de week die eindigde op 28 maart. Dat is een daling op weekbasis van 261.000 aanvragen.  

"Vrijwel direct op het moment dat de cijfers verschenen, kondigde de Federal Reserve opnieuw een enorm steunpakket aan", zo merkte Schutte op.

De Amerikaanse Federal Reserve gaat voor nog eens 2,3 biljoen dollar aan leningen verstrekken om de economie te ondersteunen. Het nieuwe steunprogramma geeft volgens economen geraadpleegd door ABM Financial News aan hoe ernstig de economische situatie in de VS is. 

De economen vragen zich af of het programma snel genoeg kan worden uitgerold. "Als de gelden te traag worden verdeeld, dan kunnen ze te laat komen voor een bedrijf dat niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit kan het verschil maken een U-vormig herstel, waarbij de Amerikaanse economie na een diep dal weer snel opveert, of een L-vormig herstel, waar de schade aan de economie door faillissementen structureel van aard is", aldus econoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis.

"Het gaat om ongekende bedragen, maar dat schijnt niet uit te maken", aldus Schutte van Noesis. "Ik denk dat beleggers momenteel iets te vaak door een roze bril kijken. Een situatie waarin dergelijke bedragen in de economie worden gepompt, is niet houdbaar."

"Er zijn signalen dat wordt gekeken naar een exitstrategie en dat geeft hoop over het langzaam afbouwen van de lockdown", vervolgt Schutte. "Maar dat lijkt vooralsnog eerder wishful thinking, dan dat er hard bewijs voor is."

De euro/dollar handelde op 1,0934. 

De olieprijs noteerde circa 1,1 procent hoger en leverde daarmee een groot deel van de winsten van eerder op de dag in, nadat The Wall Street Journal berichtte dat Saoedi-Arabië en Rusland een principeakkoord hebben bereikt over het verlagen van de olieproductie met tenminste 10 miljoen vaten per dag.

"Een positieve uitkomst van de OPEC+ vergadering voor de olieprijzen is wanneer er een mondiale overeenkomst wordt bereikt, die verder gaat dan de OPEC en Rusland. Dat betekent ook inperkingen door de Verenigde Staten en kleinere niet-OPEC producenten", verklaarde marktstrateeg Stephen Innes van AxiCorp het terugzakken van de olieprijs.

Stijgers en dalers

Absolute uitblinker in de AEX was Just Eat Takeaway. Het aandeel won na een kwartaalupdate maar liefst 13,7 procent. Volgens Jefferies stelde Just Eat beleggers gerust met zijn kwartaalupdate. De maaltijdbezorger gaf geen outlook voor 2020 af. Toch noemde Thorne het commentaar van Just Eat Takeaway "geruststellend".

De verzekeraars lagen ook goed, nadat Credit Suisse positiever werd over de sector. Aegon won 4,8 procent en ASR 5,4 procent.

Prosus steeg 0,7 procent. Prosus kan nog niet inschatten wat per saldo uiteindelijk de impact zal zijn van het coronavirus op zijn activiteiten en resultaten, en of die positief dan wel negatief zal zijn, maar heeft een sterke financiële positie en voldoende liquiditeit, zo benadrukte de investeerder.

In de AMX ging NSI aan de leiding met een koerswinst van 7,5 procent. Altice Europe volgde met 6,8 procent en Eurocommercial Properties steeg 6,4 procent.

Aperam leverde 1,6 procent in.

In de AScX ging Brunel 5,1 procent hoger. Accsys werd 2,3 procent goedkoper.

Lokaal vielen Beter Bed en Core Laboratories op met winsten van 9 tot 13 procent. Kiadis werd zelfs bijna 36 procent duurder. Kiadis is klaar om zijn nieuwe therapieproduct K-NK002 te testen als hulptherapie voor bloedkankerpatiënten en heeft hiertoe een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA.

De kwartaalupdate van Fastned leverde de aanbieder van elektrische oplaadpunten een plus op van 6,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Amsterdam, noteerden de Amerikaanse beurzen zo'n 1,5 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk