Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 8 april 2020 06:48

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet.

"De markten handelen op de besmettingscurve in de VS", zei analist Kelvin Tay van UBS in Singapore. Beleggers wachten op een piek en vervolgens het geleidelijk afbouwen van alle corona-maatregelen.

IG voorziet een openingsverlies van 65 punten voor de Duitse DAX, een min van 45 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 44 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen stegen dinsdag voor de tweede dag op rij, omdat de verspreiding van het coronavirus in sommige delen van de wereld lijkt te vertragen. De winsten liepen aan het einde van de handelsdag wel terug.

"Er zijn zeer bemoedigende signalen dat de hardst geraakte landen in Europa significante verbetering zien, dat de maatregelen van afzondering werken en dat het leven mogelijk binnenkort kan beginnen terug te keren naar normaal", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Berichten over nog eens 1.500 miljard dollar aan Amerikaanse stimuleringsmaatregelen hielpen. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Die stelde dat een recessie nog steeds onafwendbaar is voor de Verenigde Staten, maar dat de hoop toeneemt dat dit niet zal omslaan in een depressie.

Volgens Deutsche Bank groeit het aantal besmettingsgevallen met het coronavirus met 5,8 procent, tegen 6 procent een dag eerder. Een minpunt was Japan, dat in diverse regio's de noodtoestand afkondigde.

Dinsdag vond ook een videovergadering plaats van de Eurogroep over de impact van het coronavirus in de regio. Om te voorkomen dat zwaar getroffen landen hoge rentes moeten betalen vanwege de hogere nationale schuld, zouden er gezamenlijke 'corona-obligaties' kunnen worden uitgegeven, maar volgens de NOS wordt in plaats daatrvan overwogen om 250 miljard euro aan leningen uit het ESM te gebruiken.

De euro zal waarschijnlijk verzwakken als Europese ministers van financiën niet akkoord gaan met de uitgifte van gezamenlijk schuldpapier om eurozonelanden te helpen om de schok van de pandemie te overwinnen.

Dinsdagochtend bleek de industriële productie van Duitsland over februari te zijn gegroeid, maar veel minder dan in januari. En de klap van de pandemie zal pas vanaf maart zichtbaar worden in de cijfers.

Donderdag volgen wekelijkse werkloosheidscijfers die die inmiddels gelden als de belangrijkste parameter voor de Amerikaanse arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis.

Het pond herstelde tegen de dollar, na een eerder daling op het nieuws dat de Britse premier Boris Johnson, die besmet is met het virus, naar de intensive care moest worden overgebracht.

Bedrijfsnieuws

Vliegtuigbouwer Airbus behoorde bij de sterkste stijgers met een plus van 6,3 procent. Ook kleding- en schoenmakers Adidas en Inditex waren in trek en stegen ruim 4 procent.

In Londen werden banken zoals Barclays en Royal Bank of Scotland fors meer waard, evenals mijnbouwreus Anglo American.

Ahold Delhaize heeft meer dan 170 miljoen euro uitgegeven om medewerkers en klanten veilig te houden in de coronacrisis, maar ook aan goede doelen. Nabeurs meldde het bedrijf een sterke omzetstijging, te danken aan klanten die hamsterden voor de lockdown-maatregelen vanwege het coronavirus. Het dividend werd verhoogd met 9 procent.

Vestas Wind Systems sloot 6 procent hoger. De Deense windturbinefabrikant trok zijn verwachtingen voor het huidige boekjaar 2020 in vanwege de corona-uitbraak maar is wel van plan het beloofde dividend uit te keren.

Euro STOXX 50          2.857,67 (+2,21%)
STOXX Europe 600       326,61 (1,88%)
DAX                           10.356,31 (+2,79%)
CAC 40                        4.438,27 (+2,12%)
FTSE 100                    5.704,25 (+2,93%)
SMI                              9.514,60 (+0,55%)
AEX                                 499,85 (+2,05%)
BEL 20                        3.033,57 (+2,15%)
FTSE MIB                 17.411,72 (+2,19%)
IBEX 35                       7.002,00 (+2,30%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de plus.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag licht lager, nadat de forse aanvankelijke winsten geheel verdampten in een verkoopgolf in het laatste uur van de handel.

Aanvankelijk stegen dinsdag de aandelenkoersen die door de gevreesde economische crisis sterk waren gedaald, na signalen dat het aantal nieuwe sterfgevallen en besmettingen van het coronavirus begint af te vlakken. Dat optimisme kalfde af tegen het einde van de handel.

"Het valt moeilijk te ontkennen dat de toestand verbetert", zei Paul O'Conner van Janus Henderson. "Dat waren de markten de afgelopen paar dagen aan het vieren."

Maar de trends zijn nog voorlopig en de autoriteiten hebben gewaarschuwd dat het aantal besmettingen in de VS en het Verenigd Koninkrijk de komende week waarschijnlijk zal oplopen. In New York werd het hoogste aantal sterfgevallen binnen één dag gemeld.

Economische indicatoren wijzen intussen op een dreigende diepe recessie. De vereniging van hypotheekbanken meldde een sterke stijging van het aantal verzoeken om betalingsuitstel in de tweede helft van maart, nadat miljoenen Amerikanen hun baan kwijtraakten omdat veel bedrijven gesloten werden vanwege de pandemie.

Veel beleggers bleven skeptisch over de koersstijgingen van de afgelopen dagen. "Ik begrijp niet hoe een klein bedrijf dat failliet is gegaan weer kan opstarten omdat de piek in het aantal besmettingen is bereikt", zei Ken Moraif van Retirement Planners, dat het beheerde vermogen aan aandelen geheel heeft ingeruild voor contanten.

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag op een persconferentie dat er "geweldig licht aan het eind van de tunnel is", wijzend op therapieën die op dit moment worden getest, wat mogelijk bijdroeg aan het optimisme, evenals een nieuw steunpakket van 1.500 miljard dollar waaraan wordt gewerkt in het Amerikaanse Congres.

Op economisch vlak bleek het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in maart sterk te zijn gedaald. De vertrouwensindex daalde van 104,5 in februari naar 96,4. Ook het aantal openstaande vacatures daalde, vergeleken met een maand eerder. De kredietverlening aan particulieren steeg in februari, zonder dat de coronacrisis daar een aandeel in had.

De olieprijs sloot fors lager.

Bedrijfsnieuws

Sommige hard geraakte reis- en vrijetijds-aandelen deden het erg goed. American Airlines won 7,6 procent, JetBlue Airways 13 procent en Royal Caribbean Cruises ook 13 procent. "Markten prijzen een terugkeer naar normaal voor luchtvaartmaatschappijen in, en vrij snel", meende marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Kraft Heinz meldde een sterke stijging van de vraag naar zijn voedingsproducten, omdat mensen levensmiddelen insloegen ter voorbereiding op mogelijke lockdown- of quarantainemaatregelen vanwege het virus.

De omzet viel 200 miljoen dollar hoger uit dan verwacht in het eerste kwartaal.  Het aandeel steeg 2,7 procent.

De Amerikaanse overheid neemt de komende drie maanden bijna 170 miljoen mondmaskers af van 3M, volgens de Amerikaanse president Donald Trump, die het bedrijf vorige week nog bekritiseerde. Het aandeel won 2,8 procent.

Het aandeel Tesla sloot 5,7 procent hoger, na de afgelopen dagen al fors te zijn gestegen. Vorige week kwam de producent van elektrische voertuigen met sterke productiecijfers over het eerste kwartaal.

Exxon Mobil schroeft zijn investeringen voor dit jaar met 30 procent vanwege de lage olieprijs. Volgens CEO Darren Woods is het doel onder meer om voldoende geld in kas te houden voor dividenduitkeringen. Het aandeel steeg 2 procent.

Berenberg heeft het koersdoel voor Boeing meer dan gehalveerd, van 350 tot 150 dollar, maar de analisten denken dat het aandeel de moeite waard blijft om vast te houden. Bij de huidige waardering kan de belegger in 2022 een rendement op de vrije kasstroom van 10 procent tegemoet zien. De verwachting is wel onzeker. Het aandeel eindigde 5 procent lager.

Airbnb haalde 1 miljard dollar op met een private plaatsing bij private equity firma's Silver Lake en Sixth Street Partners. De kamerverhuurder wordt wereldwijd hard geraakt door de coronacrisis. Een beursgang lijkt ver weg, zeggen kenners.

S&P 500 index                  2.659,41 (-0,2%)
Dow Jones index           22.653,86 (-0,1%)
Nasdaq Composite           7.887,26 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een plus voor de Japanse Nikkei en een verlies voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     19.151,80 (+1,1%)
Shanghai Composite      2.811,88 (-0,3%)
Hang Seng                    24.103,39 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0867. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0907 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0898 op de borden.

USD/JPY Yen   108,89
EUR/USD Euro  1,0867
EUR/JPY Yen   118,32

MACRO-AGENDA:
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend