Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 8 april 2020 11:04

Beursupdate: AEX ziet 500 punten uit zicht verdwijnen

De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 1,2 procent tot 493,76 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

In lijn met de overige Europese aandelenmarkten noteerde de AEX in het rood, vanwege de aanhoudende zorgen over het coronavirus, terwijl de Europese ministers van financiën er vannacht niet in slaagden overeenstemming te bereiken over en plan om de crisis te bestrijden.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is van mening dat het ESM een "ultiem redmiddel is als een land in ernstige financieel-economische problemen dreigt te komen. Nederland is bereid om in deze uitzonderlijke omstandigheden het ESM te gebruiken voor medische kosten van corona".

In totaal staat de teller wereldwijd momenteel op ruim 1,4 miljoen coronabesmettingen, waarbij het dodental ruim 80.000 bedraagt. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk stijgt het sterftecijfer, evenals in Spanje, nadat het aantal [dagelijkse] sterfgevallen vier opeenvolgende dagen juist daalde. In Italië vertraagt de groei van het sterfte en besmettingspercentage.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management spreekt van een rustige start van de handelsdag, waarbij het Damrak met name lager beweegt op het licht lagere slot van Wall Street dinsdagavond. De adviseur voorziet overigens nog wel ruimte naar beneden, omdat de recente opleving op de aandelenmarkten zijns inziens wel erg voorbarig is. Schutte zei met name uit te kijken naar de OPEC+ bijeenkomst op donderdag en de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering woensdagavond nabeurs.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in Europa geen publicaties geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag verschijnen in de VS de wekelijkse hypotheekaanvragen en oliereserves. Nabeurs komt de Fed met de notulen van zijn laatste beleidsvergadering.

De euro/dollar noteerde op 1,0856. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0860 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0889 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 2,8 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Just Eat Takeaway met een winst van 1,4 procent, gevolgd door RELX en Galapagos met winsten van respectievelijk 0,3 procent en 0,2 procent.

RELX kwam woensdag onverwacht met een kwartaalupdate. De grootste divisies van RELX hebben in het eerste kwartaal beperkte hinder ondervonden van het coronavirus, terwijl de divisie Exhibitions significant geraakt wordt. Het concern benadrukte over een sterke balans en liquiditeit te beschikken.

Heineken trok de outlook voor 2020 in vanwege de corona-uitbraak. De coronacrisis heeft een significante impact op de markten waarin de brouwer opereert. In het eerste kwartaal daalden de volumes van Heineken autonoom met 4 procent. De biervolumes liepen met 2 procent terug. Heineken verwacht dat dit in het tweede kwartaal verder zal verslechteren. Het aandeel noteerde 1,7 procent lager.

Ahold Delhaize meldde dinsdag nabeurs juist een dubbelcijferige omzetgroei in het eerste kwartaal te voorzien dankzij hamsteraars. De supermarktketen herhaalde de winstverwachting voor heel 2020, wat analisten van Jefferies wel erg voorzichtig noemden. Zij verhoogden het koersdoel dan ook van 22,00 naar 25,50 euro. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Randstad daalde 4,9 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen. JPMorgan Cazenove verlaagde het koersdoel voor Randstad van 46,50 euro naar 38,00 met handhaving van het advies op Neutraal.

De financials hadden het ook lastig. ABN AMRO verloor 4,2 procent, Aegon daalde 3,6 procent en ING leverde 3,2 procent in.

In de AMX ging Basic-Fit aan kop met een winst van 6,0 procent. Eurocommercial won 4,7 procent, terwijl Aperam 3,3 procent steeg. Altice Europe verloor 3,7 procent en Boskalis daalde 2,9 procent.

Fugro steeg 1,6 procent, na mediaberichten over de mogelijke gunning door het Braziliaanse Petrobras van een contract aan Seabed Geosolutions voor seismisch onderzoek van de velden van Parque das Baleais en Golfinho.

The Falkland Islands Government heeft BAM Nuttall definitief verkozen voor het ontwerp en de bouw van een nieuwe haven in Stanley Harbour. Financiële details van de opdracht werden niet vermeld. Het aandeel won 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen ging ForFarmers aan kop met een winst van 4,0 procent. Vivoryon steeg 3,2 procent, terwijl Ordina 2,5 procent won. Wereldhave daalde 6,1 procent en Acomo verloor 2,1 procent.

ING heeft woensdag het koersdoel voor B&S Groep stevig verlaagd van 20,50 naar 6,00 euro met een onveranderd koopadvies. Het aandeel verloor 3,9 procent. Vanwege de corona-uitbraak rekenen de analisten op een autonome omzetdaling voor B&S van 17 procent, een daling van de brutomarge met 2,6 procentpunt dalen en een daling van de EBITDA met 40 procent.

Brill heeft de omzet en de winstgevendheid over 2019 moeten aanpassen. De omzet werd met 200.000 euro verlaagd naar 32,1 miljoen euro, terwijl de EBITDA 100.000 euro lager bleek te liggen dan de aanvankelijk gerapporteerde 5,3 miljoen euro. Het aandeel noteerde vlak.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie