Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 6 april 2020 08:17

AEX start handelsweek fel groen

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 3,6 procent.

Afgelopen week steeg de AEX index op weekbasis al 1,4 procent naar 471,46 punten op vrijdag. Onder meer een enorme opleving van de olieprijzen, die anticipeerden op een productiebeperkingsovereenkomst tussen Saoedi-Arabië en Rusland, gaven de markten een duw in de rug.

Ondanks de niet aflatende nieuwsstroom over het coronavirus, de quarantaine maatregelen en de ongekende economische schade die daarvan het gevolg is, zagen beleggers de afgelopen dagen toch her en der lichtpuntjes aan het einde van de tunnel. En dan met name in Europa.

In Italië lijkt de virusuitbraak zich te stabiliseren, het dagelijkse dodental in Spanje loopt terug en in Nederland en België laat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames de laatste dagen een dalende trend zien. Quarantaine maatregelen worden echter nog in stand gehouden en verlengd, terwijl overheden zich buigen over het tijdspad van het openstellen van de economie. 

In Amerika loopt daarentegen het aantal besmettingen en doden nog steeds snel op en de Amerikaanse hoofdindices gaven op weekbasis terrein prijs. Hoofdgraadmeter S&P 500 verloor 2,1 procent.  

De focus van Amerikaanse beleggers lag vrijdag vooral op het Amerikaans banenrapport. Daaruit kwam naar voren  dat het werkloosheidspercentage in maart steeg naar 4,4 procent, terwijl werd gerekend op een stijging tot slechts 3,7 procent. 

"Het feit dat het banenrapport zo'n zeven keer slechter is dan verwacht, zonder dat dit een hevige verkoopgolf in de dollar en Amerikaanse aandelen veroorzaakte, laat zien dat de markten er al op hebben geanticipeerd dat de wereldeconomie de komende maanden in een zwart gat valt", aldus marktstrateeg Ranko Berich van Monex Europe.

De echte dreun komt volgens analist Philip Marey van Rabobank pas met de cijfers over april. Dat zal ook een representatiever beeld geven van de toestand van de los gereguleerde Amerikaanse arbeidsmarkt. Marey voorziet dat er rekening gehouden moet worden met een werkloosheid in de VS die kan oplopen naar circa 25 procent of meer.

Olie tussen hoop en vrees

Een voor vandaag geplande OPEC+ vergadering, waar online zou worden gesproken over een productieverlaging met 10 miljoen vaten per dag, werd dit weekend verplaatst naar donderdag, vanwege spanningen tussen Saoedi-Arabië en Rusland over de voorwaarden. Ook het gebrek aan toezeggingen vanuit de Verenigde Staten om de output te verlagen, zou de OPEC+ onderhandelingen volgens The Wall Street Journal belemmeren. 

Afgelopen woensdag noteerde de Amerikaanse olieprijs nog op het laagste niveau in 18 jaar tijd, nipt onder de 20 dollar per vat. Donderdag steeg de olieprijs juist met 25 procent, de grootste stijging in de geschiedenis op één dag, vanwege de hoop op een deal tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De olieprijs steeg vrijdag met 12 procent verder naar 28,34 dollar. 

Volgens zakenzender CNBC meldden Russische regeringsfunctionarissen wel dat een overeenkomst binnen handbereik zou zijn. De olieprijzen noteren in de Aziatische handel minder dan twee procent lager, na forse verliezen eerder op de handelsdag.

Analisten van Goldman Sachs voorzien overigens een afname van de mondiale vraag naar olie in april van 18,7 miljoen vaten per dag, hetgeen volgens de Amerikaanse zakenbank niet gepareerd kan worden door productieverlagingen van OPEC landen. De analisten opperen zelfs de mogelijkheid van negatieve olieprijzen, vanwege de opslagkosten die verbonden zijn aan de overproductie. Energie-analisten spraken tegen zakenzender CNBC de verwachting uit dat de wereldwijde opslagcapaciteit binnen enkele weken volledig benut zal zijn.

In Azië hielden de Chinese beurzen de deuren vandaag gesloten vanwege een feestdag. De andere beurzen noteren fors hoger. Sydney, Seoel en Hong Kong winnen respectievelijk 4,5 procent, 3,1 procent en 1,9 procent. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0829.

Bedrijfsnieuws

Fugro trok de outlook voor 2020 in vanwege de onzekerheden met betrekking tot de coronacrisis en de flink gedaalde olieprijzen.

NN Group, Aegon en ASR schorten het dividend op, conform de aanbevelingen van de  toezichthouders EIOPA en De Nederlandsche Bank.

Ook Sligro Food Group ziet af van een slotdividend en stelt zijn jaarvergadering uit vanwege het coronavirus.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 17,50 naar 8,40 euro met een onveranderd Houden advies. Het koersdoel voor ING werd daarnaast verlaagd van 13,50 naar 8,60 euro, maar het aandeel blijft op de kooplijst. Jefferies startte verder met het volgen van Adyen met een koopadvies en een koersdoel van 882 euro.

De Europese directie van Tata Steel stelt de voorgenomen reorganisatie van het bedrijf uit tot na 1 juli. Dit meldde De Telegraaf zaterdag op basis van interne mails van bestuursvoorzitter Henrik Adam. De coronacrisis wordt opgevoerd als reden.

SBM Offshore rondde zijn aandeleninkoopprogramma van circa 150 miljoen euro af. Tussen 13 februari en 3 april 2020 kocht SBM een totaal van ruim 12 miljoen aandelen terug voor een gemiddelde prijs per aandeel van 12,40 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 1,5 procent op een slot van 2.489 punten. De Dow Jones index verloor 1,7 procent tot 21.053 punten en de Nasdaq daalde 1,5 procent op een slotstand van 7.373 punten.

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2021

Deleted video

januari 19, 2021

AEX 19 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

januari 19, 2021

Hoe doen Netflix en ASML het? | 19 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech