Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 3 april 2020 21:00

Uitgelicht: banken schrappen dividend op verzoek ECB

De Europese Centrale Bank doet alles om de impact van de corona-crisis te verzachten, en zet daar ook de banken voor in die onder haar toezicht staan.

De gunstige voorwaarden voor kredieten en andere versoepelde regels in een eerste noodpakket waren bedoeld om de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil te houden, niet om extra dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Kortom, of de banken hun ondersteunende rol voor de economie wilden laten prevaleren boven hun verplichtingen aan aandeelhouders.

Toen duidelijk was dat de coronacrisis ook de Europese economie midscheeps raakt, verzocht de Europese Centrale Bank vorige week vrijdag de banken om alle dividendbetalingen stop te zetten tot in ieder geval 1 oktober 2020, om meer geld in kas te hebben om bedrijven en particulieren door de crisis te helpen en verliezen te absorberen.

Daarop volgden al snel de verklaringen van de grote Nederlandse banken, dat zij hun dividendbetalingen voorlopig stopzetten.

Dit was slikken voor de aandeelhouders van de banken, die het al jaren niet van de koerswinst moeten hebben en zich krampachtig vasthouden aan de gladde strohalm van het dividend.

Bankanalisten reageerden vooral gelaten. Dat dividend komt wel terug als de crisis meevalt, en zo niet, dan was het geen goed idee. Analisten van JP Morgan zetten radicaal het mes in hun dividendverwachting en rekenen er niet meer op dat er over 2019 nog een dividend volgt na het reeds uitgekeerde interimdividend en ook over 2020 volgt er geen uitkering of aandeleninkoop bij ABN AMRO, KBC of ING.    

De koersen reageerden uiteraard wel. ABN AMRO daalde op weekbasis 12,2 procent, ING ging zelfs 15,7 procent lager, maar KBC wist het verlies te beperken tot iets minder dan 6 procent.

Ook de koers van de Rabobank certificaten ging flink lager afgelopen week, van 104,7 naar 90,47.

Alleen Van Lanschot Kempen hield het droog op een koers van 11,30 euro. Daarbij hielp het vast dat analist Albert Ploegh van ING vol vertrouwen blijft dat het dividend van Van Lanschot gewoon op een later moment alsnog wordt uitgekeerd.

Buitenbeentje

Nu heeft Rabobank zoals bekend geen aandeelhouders maar certificaathouders en daarom is de bank een buitenbeentje. Maar het kapitaal van de certificaathouders is voor de bank net zo veilig als het aandelenkapitaal van andere banken: het hoeft nooit te worden terugbetaald en Rabobank mag de contante uitkering altijd schrappen Gelijke monniken, gelijke kappen. 

Toch zijn het nu juist de certificaathouders van Rabobank die boos zijn dat de bank de betaling heeft stopgezet. 

Zowel de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) als beleggerswebsite IEX kregen een stortvloed aan klachten van geshockeerde certificaathouders, die er niets van begrijpen dat Rabobank zich net als de andere grote Nederlandse banken aan het verzoek van de ECB heeft gehouden, hoewel dat, volgens hen, niet per se nodig was.

Bij IEX is de houding activistisch over "de koude rekening" van meer dan 1,2 miljard euro.

"De Rabobank heeft geen aandelen uitstaan, de Rabobank keert geen dividend uit en de uitkering van de vergoeding op de ledencertificaten is niet onderworpen aan goedkeuring van enige algemene vergadering van aandeelhouders", vindt IEX, die speciaal voor deze kwestie een stichting wil oprichten om de belangen van de getroffen beleggers te behartigen.

De ECB definieerde in zijn verzoek de uitkering van dividend als "elke vorm van cash uitkering die moet worden goedgekeurd door de algemene vergadering."

En bij de certificaten van Rabobank is die goedkeuring niet nodig.

Kortom, de certificaathouders hebben een punt.

De VEB citeert het Participatiereglement, dat onder andere stelt dat de betaling van de vergoeding "volledig ter discretie" van Rabobank is, dat de certificaathouders "geen aanspraken kunnen ontlenen" aan het vergoedingenbeleid, dat "niet meer dan een indicatie" is, dat Rabobank "op geen enkele manier gebonden is" aan dat beleid en "volledige discretie" heeft om een hogere, lagere of geen vergoeding te betalen.

Kortom, topman Wiebe Draijer had misschien het recht om een andere keuze te maken, op basis van de bewoording van het ECB-verzoek, maar had ook de volledige discretie om dat niet te doen. En dat wellicht ook wel zo verstandig om negatieve publiciteit te voorkomen. Wat als ING en ABN AMRO wel hun dividenduitkering stoppen en Rabobank keerde nog wel vrolijk een vergoeding uit? Dat zou wel eens een kritisch artikel kunnen opleveren over een bank die zijn geldschieters belangrijker vindt dan zijn klanten. En dat zal Rabobank momenteel waarschijnlijk willen voorkomen.

"Toen waren de banken onderdeel van het probleem, nu zijn wij onderdeel van de oplossing", zei Rabobank-topman Wiebe Draijer vorige maand niet voor niets in een interview met het Financieele Dagblad. De coronacrisis is een uitgelezen kans voor de banken om hun blazoen op te poetsen.  

De drie aankomende kwartaalbetalingen bij Rabobank zijn geschrapt en de gedupeerde certificaathouders zullen moeten hopen op de gulheid van de bank als de crisis is geluwd.

Als zij op de driemaandelijkse vergoeding hadden gerekend als "zekere" bijdrage aan hun pensioen, dan blijkt nu dat ze dat beter niet hadden kunnen doen.

Veel certificaathouders van Rabobank zijn particuliere beleggers, en misschien hebben hun adviseurs wel gezegd dat die aantrekkelijke kwartaalvergoeding toch echt wel veilig was, al was het maar omdat de Nederlandse regering zo'n belangrijke bank als Rabobank nooit zal laten omvallen.

De VEB wil graag met de Rabobank in gesprek over de kwestie. 

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken