Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 3 april 2020 20:48

Olieprijs stijgt verder

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 28,34 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,02 dollar of 12 procent meer waard.

Donderdag steeg de olieprijs al 25 procent vanwege de hoop op een wapenstilstand tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Inmiddels is duidelijk dat voor maandag een online OPEC+ vergadering staat gepland, waar wordt gesproken over een productieverlaging met 10 miljoen vaten per dag. Dit is inclusief Amerikaanse olie. De deelname van de VS aan een productie-akkoord zou een voorwaarde zijn om überhaupt tot een deal te komen.

Bronnen meldden aan The Wall Street Journal dat bij een akkoord Saoedi-Arabië de productie met 3 miljoen vaten per dag zal verlagen vanaf het huidige niveau. Rusland en een aantal landen aan de Perzische Golf nemen 1,5 miljoen vaten per dag voor hun rekening en landen als de VS, Canada en Brazilië zouden de productie met 2 miljoen vaten per dag terugschroeven.

Amerika zou dit willen doen door mogelijk de productie in de Golf van Mexico stil te leggen. Dat is echter niet zo eenvoudig, want in Amerika gaat het om zelfstandige oliebedrijven die niet zomaar verplicht kunnen worden om de productie stop te zetten, lichtte energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO aan ABM Financial News toe.

Vrijdag later op de dag praat de Amerikaanse president Donald Trump daarom met Amerikaanse energiereuzen over de kwestie. Zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zei vrijdag dat Rusland bereid is een akkoord te sluiten met de OPEC en de VS.

"De OPEC+ vergadering is toegankelijk voor alle olieproducenten, niet alleen die in de groep. Maar er is nog genoeg scepsis of een productieverlaging van 10 miljoen tot 15 miljoen vaten genoeg effect heeft om de olieprijzen te ondersteunen", waarschuwde marktstrateeg Stephen Innes van AxiCorp. 

Volgens hem zal geen enkele productie-afspraak momenteel het geschatte overaanbod van 20 miljoen tot 30 miljoen vaten per dag in het tweede kwartaal compenseren.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100