Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 3 april 2020 21:32

AEX in rustiger vaarwater

De Amsterdamse beurs is deze week verder gestegen. Op een slot van 471,46 punten op vrijdag, won de AEX 1,4 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de index nog op 464,93 punten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AviTrader hopen beleggers dat het ergste voorbij is op het vasteland van Europa. Hij wees daarbij op berichten dat de virusuitbraak lijkt te stabiliseren in Italië, met slechts een bescheiden groei in het aantal nieuwe besmettingen en een afname van het aantal doden.

Volgens Aslam lijken de lockdown-maatregelen en restricties op het Europese vasteland overwegend goed te werken en zullen deze vermoedelijk nog even in stand worden gehouden, terwijl overheden zich buigen over het openstellen van de economie. Tot dusver hebben landen als Italië, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland de maatregelen verlengd tot na Pasen.

Kijkend naar de beurzen, ziet Aslam signalen dat beleggers weer langzaam bereid zijn om risicovollere beleggingen op te pikken. Dit ondanks dat de economische impact van de virusuitbraak steeds meer zichtbaar wordt.

ECB vraagt banken dividend op te schorten

Om die economische impact het hoofd te bieden, heeft de Europese Centrale Bank Europese banken afgelopen week opgeroepen om het dividend tot zeker oktober op te schorten. Ook de Bank of England deed deze oproep. Volgens The Wall Street Journal zal de Federal Reserve dit voorbeeld voor Amerikaanse banken voorlopig niet volgen.

Analisten van KBC Asset Management vinden het "geen geweldig idee om banken hun reeds aangekondigde dividenden niet te laten uitkeren aan de aandeelhouders. Niet alleen geeft de ECB daarmee het verkeerde signaal dat de huidige kapitaalbuffers mogelijk niet voldoende zijn, maar het is vooral nog maar eens slecht nieuws voor de Europese bankaandelen."

Het is volgens de analisten van KBC Asset Management ook nog maar de vraag of de Europese banken na oktober 2020 wel al onmiddellijk dividenden zullen mogen uitbetalen, "aangezien de zwakke economische cijfers op dat ogenblik vermoedelijk volop binnenstromen."

Amerikaanse arbeidsmarkt ziet impact virusuitbraak

Veel aandacht ging afgelopen week ook uit naar de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over maart en opnieuw ook naar de wekelijkse steunaanvragen. De VS zijn met bijna 246.000 besmettingen het nieuwe epicentrum van de COVID-19 uitbraak en lockdownmaatregelen raken de economie en arbeidsmarkt hard.

Het officiële Amerikaanse banenrapport over maart dat vrijdag verscheen, gaf volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank geen nauwkeurig beeld van de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt, omdat deze is gebaseerd op informatie die dateert van rond 12 maart. Er gingen in maart 701.000 banen verloren, meer dan verwacht, en de werkloosheid steeg naar 4,4 procent terwijl werd gerekend op een toename tot slechts 3,7 procent.

De echte dreun komt volgens Marey pas met de cijfers over april. Dat zal ook een representatiever beeld geven van de toestand op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De analist merkte verder op dat voor de Verenigde Staten rekening gehouden moet worden met een werkloosheid die kan oplopen naar circa 25 procent of meer, tegen bijvoorbeeld iets meer dan 10 procent als gevolg van de financiële crisis.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 28 maart uit op 6.648.000 stuks, tegen een opwaarts herziene 3.307.000 in de week die eindigde op 21 maart. Dat is een stijging op weekbasis met meer dan 3,3 miljoen aanvragen.

Volgens Bank of America kan het banenverlies in de VS oplopen naar 16 miljoen of zelfs 20 miljoen, wat het werkloosheidspercentage zou doen stijgen naar 15,6 procent. Zelfs in de crisisjaren 2007 tot 2009 was dit percentage niet zo hoog.

Nog meer tekenen diepe recessie

Ook in de mondiale industrie en dienstensector wordt de economische impact van de corona-uitbraak steeds meer zichtbaar, met uitzondering van China, waar de eerste tekenen van herstel zich lijken aan te dienen.

Inkoopdata uit de eurozone lieten een krimp van de industrie zien, waarbij econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde dat het ergste nog moet komen. Ook in het Verenigd Koninkrijk kromp de activiteit.

Inkoopdata over de dienstensector in maart waren ronduit dramatisch. In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk kromp de activiteit afgelopen maand fors en in de meeste landen ging het ook om de laagste meting in de geschiedenis. Williamson verwacht op basis van deze cijfers dat de economie van de eurozone momenteel met 10 procent op jaarbasis krimpt.

Opvallend waren de inkoopdata in de Amerikaanse dienstensector van Markit en ISM. Die toonden in de maand maart namelijk een verdeeld beeld. Zo zag ISM een afname van de activiteit in de dienstensector, maar was er met een indexcijfer van 52,5 nog geen sprake van krimp. Data van onderzoeksbureau Markit wezen juist op een nog stevigere krimp in de Amerikaanse dienstensector.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank verklaarde het verschil door het idee dat ISM meer naar grote bedrijven kijkt en Markit naar de kleinere.

Kijkend naar de Amerikaanse economie als geheel, voorspellen de economen van Bank of America momenteel een krimp in het eerste kwartaal van 7 procent op geannualiseerde basis, gevolgd door een forse krimp van zelfs 30 procent in het tweede kwartaal. Ook in het derde kwartaal zal de economie in de VS vermoedelijk nog krimpen, met een bescheiden 1 procent.

Ondanks de 'slecht nieuws'-show voor de Amerikaanse economie, hield de dollar deze week goed stand. De euro verloor zo'n 3 procent aan waarde ten opzichte van de greenback en noteerde vrijdag op 1,0808. Analisten van Monex Europe wezen erop dat de markt vermoedelijk nog slechter nieuws inprijst.

Een vat West Texas Intermediate olie werd deze week 18 procent meer waard. Volgens de laatste berichten komt de OPEC+ mogelijk maandag bijeen om te praten over een nieuwe productieverlaging van mogelijk 6 miljoen vaten per dag. Voorwaarde is wel dat de VS ook meedoet. Dat zou Amerika mogelijk willen bewerkstelligen door de productie in de Golf van Mexico stil te leggen.

Dat is niet zo eenvoudig, want in Amerika gaat het om zelfstandige oliebedrijven die niet zomaar verplicht kunnen worden om de productie stop te zetten, lichtte energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO aan ABM Financial News toe.

Stijgers en dalers

In de AEX won indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 15,9 procent, na een tussentijdse update. Volgens UBS verraste de oliereus daarmee niet. Berenberg sprak zelfs van een positieve update gezien de huidige omstandigheden en herhaalde de koopaanbeveling voor het aandeel. Ook de forse stijging van de olieprijs hielp Shell deze week.

ASML verloor 0,6 procent. De omzet en marge zullen dit kwartaal lager uitvallen dan eerder gedacht maar worden in de komende kwartalen vermoedelijk ingelopen. UBS was niet echt verrast, en verlaagde het koersdoel licht. Volgens analist Michael Roeg van Degroof Petercam klonk ASML positiever dan eerder enkele sectorgenoten omdat het bedrijf geen terugloop in de vraag ervaart.

De grootste dalers in de AEX waren financials en vastgoed. ABN AMRO en ING verloren respectievelijk 12,2 en 15,7 procent na de oproep van de Europese Centrale Bank om het dividend te schrappen, waaraan zij ook gehoor gaven.

Ook verzekeraars kregen het dringend advies hun dividend en aandeleninkoop te staken, iets waar Aegon vrijdagavond ook gehoor aan gaf want de verzekeraar ziet af van een slotdividend. Aegon daalde 11,5 procent op weekbasis, NN Group 5,6 procent en ASR Nederland 7,8 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield en andere vastgoedaandelen stonden wederom onder druk. Welke vastgoedfondsen het meest geraakt worden door het coronavirus, is moeilijk te zeggen, maar analist Herman van der Loos van Bank Degroof Petercam denkt dat fondsen met veel winkelcentra en high street shops relatief gevoelig zijn, zei hij deze week tegen ABM Financial News. Een bedrijf als Unibail-Rodamco-Westfield, dat het accent legt op winkelcentra met entertainment en restaurants, wordt daardoor relatief hard getroffen. Het aandeel daalde 15,9 procent op weekbasis.

In de Midkap ging SBM Offshore aan kop, met een winst van bijna 11 procent. BAM schrapte het dividend en verloor 7,2 procent.

Intertrust zal geen slotdividend uitkeren vanwege de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. Aalberts waarschuwde een beperkte impact te zien van de virusuitbraak, maar kondigde wel maatregelen aan. De aandelen stegen respectievelijk 4,4 en 0,4 procent op weekbasis. Aperam won 7,8 procent na het uitstellen van een aandeleninkoopprogramma.

GrandVision werd op weekbasis 8,9 procent goedkoper. Morgan Stanley denkt dat vanwege de corona-uitbraak EssilorLuxottica mogelijk de overnameprijs voor GrandVision zal willen heronderhandelen.

Sterkste daler was Eurocommercial, met een verlies van bijna 20 procent.

Onder de kleine aandelen daalde Nedap 9,5 procent. Nedap heeft vanwege de coronacrisis de omzetverwachtingen voor 2020 laten varen en besloten geen dividend over 2019 uit te keren. Wereldhave leverde bijna 13 procent in.

Koploper in de AScX was ICT Group, dat 12,9 procent won. TomTom stopt per direct met het inkopen van eigen aandelen vanwege de corona-uitbraak. Het aandeel won 2,9 procent.

B&S steeg 5,5 procent. B&S schrapte het dividendvoorstel voor de aanstaande aandeelhoudersvergadering. Ook worden er maatregelen genomen om de kosten in de hand te houden.

Betaalbedrijf Ease2pay waarschuwde deze week voor moeilijk in te schatten gevolgen vanwege de coronapandemie, wat heeft geleid tot een "blijvende daling" van het aantal auto-gerelateerde transacties sinds half maart. Het aandeel verloor 3,4 procent.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100