Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 2 april 2020 06:51

Europese beurzen openen bescheiden hoger

De Europese beurzen koersen donderdag af op een groene opening.

IG voorziet een openingswinst van 7 punten voor de Duitse DAX, een plus van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 6 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag lager gesloten, nadat inkoopdata de eerste tekenen van de recessie lieten zien die de regio te wachten staat door de economische impact van de corona-uitbraak.

Beleggers blijven zich zorgen maken over de coronacrisis, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het eerste kwartaal was vreselijk en het tweede kwartaal start negatief", aldus de marktvorser.

De markten wachten op de piek van de corona-uitbraak, om verder koers te kunnen bepalen. Terwijl die piek er in Europa lijkt aan te komen, wordt in de Verenigde Staten gevreesd voor een paar zeer zware weken, zo waarschuwde de Amerikaanse president Trump dinsdagavond. In de VS zijn nu bijna 217.000 besmettingen en het aantal sterfgevallen zou door het virus op kunnen lopen tot 100.000 of zelfs 240.000, aldus Trump.

Ook de economische impact wordt ondertussen steeds meer zichtbaar. De handelsdag begon met een zwak Tankan-rapport uit Japan, met dramatische sentimentscijfers voor de industrie en de dienstensector. De Japanse inkoopmanagersindex voor de industrie daalde naar 44,8 in maart. In China was in dezelfde maand juist sprake van een lichte groei, met een herstel van de index naar 50,1.

Inkoopdata uit de eurozone lieten ook een krimp van de industrie, waarbij econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde dat het ergste nog moet komen.

Het Verenigd Koninkrijk meldde een inkoopmanagersindex voor zijn industrie over maart van 47,8. Een maand eerder was dit 51,7.

Bedrijfsnieuws

Britse bankaandelen werden woensdag flink verkocht nadat de Bank of England het advies gaf dat ook Britse banken hun aandeleninkoopprogramma's en dividend voorlopig opschorten. Barclays daalde 12,0 procent, Lloyds leverde ruim 11,0 procent in, HSBC verloor 9,5 procent en Royal Bank of Scotland eindigde 5,2 procent lager.

Oliereus BP kondigde maatregelen aan vanwege de coronacrisis. Zo worden de kosten en de investeringen verlaagd. Wel wil BP zich blijven inspannen voor een duurzame vrije kasstroom en uitkeringen aan de aandeelhouders op de lange termijn. Het aandeel verloor 3,1 procent.

Sectorgenoot Royal Dutch Shell steeg 0,2 procent. Moody’s verlaagde de outlook voor Shell naar negatief. Moody's verwacht evenwel dat de liquiditeitspositie van Shell sterk blijft en dat de energiereus financieel flexibel zal zijn.

Société Générale heeft na de aanbeveling van de Europese Centrale Bank het dividend over 2019 ingetrokken, net als de doelstellingen voor dit jaar, vanwege de onzekerheid door de corona-uitbraak. Het aandeel leverde 9,5 procent in. Sectorgenoten BNP Paribas en Credit Agricole verloren 5 tot 6 procent aan waarde.

Morgan Stanley heeft woensdag het advies voor KPN verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 3,40 naar 2,70 euro. De koers van het telecombedrijf verloor 4,0 procent aan waarde.

Euro STOXX 50         2.680,30 (-3,8%)
STOXX Europe 600        310,77 (-2,9%)
DAX                   9.544,75 (-3,9%)
CAC 40                4.207,24 (-4,3%)
FTSE 100              5.454,57 (-3,8%)
SMI                   9.168,98 (-1,5%)
AEX                     471,30 (-2,5%)
BEL 20                2.839,42 (-2,1%)
FTSE MIB             16.544,97 (-3,0%)
IBEX 35               6.579,40 (-3,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting in de plus.

Wall Street is woensdag nog fors lager gesloten. "Het aantal sterfgevallen door COVID-19 is in de VS nu hoger dan in China en president Trump heeft gewaarschuwd dat er twee zeer zware weken aankomen", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het negatieve sentiment. In de VS loopt het aantal coronabesmettingen hard op, van bijna 190.000 woensdagochtend naar bijna 205.000 woensdagavond. Het aantal sterfgevallen staat op ruim 4.500.

Overheidsofficials in de VS waarschuwen dat het aantal sterfgevallen door het virus op kan lopen tot 100.000 of zelfs 240.000.

"De forse stijging van de aandelenmarkten na de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van mondiale centrale banken en reddingspakketten van overheden, lijkt niet meer dan een vage herinnering, en beleggers zetten zich schrap voor een heftige gezondheidscrisis", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in maart is gedaald met 27.000, terwijl werd gerekend op een veel sterkere afname.

ADP benadrukte echter dat "het rapport van maart niet volledig de impact van COVID-19 laat zien" omdat het rapport ook werknemers telt die tot en met de 12e dag van de maand op de loonlijst stonden, aldus Ahu Yildirmaz van het ADP Research Institute. Werknemers die daarna een uitkering hebben aangevraagd, werden in dit rapport nog als actieve werknemers gezien.

"Daarmee wordt ADP nu het slachtoffer van zijn econometrische methodiek", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "De realiteit is waarschijnlijk veel minder goed, en om daar een beeld van te krijgen is het veel raadzamer om nu naar de wekelijkse steunaanvragen te kijken", vindt de analist.

Het Amerikaanse banenrapport dat aanstaande vrijdag over maart verschijnt, geeft volgens Marey ook geen nauwkeurig beeld van de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt, omdat deze ook is gebaseerd op informatie die dateert van rond 12 maart.

Inkoopdata van Markit lieten een krimp zien van de Amerikaanse industrie tot 48,5 in maart, na een zeer bescheiden groei in februari.

Cijfers van ISM bevestigden dit beeld. De inkoopmanagersindex van ISM kwam uit op 49,1 ten opzichte van 50,1 in februari. Er was door economen een stand van 44,5 verwacht.

Ook hier waarschuwde ISM dat het cijfer nog geen volledig beeld geeft van de impact van de corona-uitbraak op de maakindustrie in de VS. Inkoopmanagers zagen in maart al wel de sterkste daling van nieuwe orders en de werkgelegenheid in elf jaar, aldus ISM.

De olieprijs zakte woensdag opnieuw naar een 18-jarig dieptepunt maar wist richting de settlement iets te herstellen. Op een slotstand van 20,31 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 0,17 dollar of 0,8 procent minder waard.

Beleggers blijven bezorgd over de impact die het coronavirus heeft op de vraag naar olie en de aanhoudende prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Volgens analist Tariq Zahir van Tyche Capital Advisors is het daarom slechts een kwestie van tijd voor de olieprijs verder onder de 20 dollar zakt en mogelijk zelfs richting de 10 dollar gaat.

Ondertussen lopen de Amerikaanse olievoorraden ook op. Die stegen in de week eindigend op 27 maart met 13,8 miljoen vaten tot 469,2 miljoen vaten. Er werd gerekend op een toename met 5 miljoen.

Bedrijfsnieuws
 
Luchtvaartaandelen stonden fors onder druk. American Airlines daalde 12,3 procent, Delta Air Lines leverde 16,5 procent in en United Airlines daalde 18,7 procent.

Aandelen van oliefondsen als Exxon Mobil, Chevron en Occidental daalden 1 tot 7 procent. Volgens de Wall Street Journal heeft de Amerikaanse president Trump vrijdag een ontmoeting met de CEO's van deze energiereuzen om te praten over eventuele maatregelen om de sector te ondersteunen te midden van de kelderende olieprijzen.

Oliebedrijf Apache heeft zijn verwachting voor kostenbesparingen verdubbeld. Het concern verwacht nu op jaarbasis 300 miljoen dollar te besparen aan algemene en administratieve kosten. Het aandeel ging 3,6 procent lager.

Xerox verloor 7,1 procent, nadat het concern dinsdag laat meldde zijn vijandige bod op concurrent HP in te trekken. Xerox zei de beoogde fusie niet tot een goed einde te kunnen brengen vanwege het coronavirus. HP daalde 14,5 procent.

Home Depot past zijn openingstijden aan vanwege het coronavirus. Daarnaast ziet het concern af van grote voorjaarspromoties om de toestroom van klanten af te remmen en wordt slechts een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkels toegelaten. Het aandeel daalde 4,3 procent.

Het aandeel Boeing is het nieuwe kwartaal slecht begonnen, nadat in het eerste kwartaal meer dan de helft van de beurswaarde verloren ging. Woensdag eindigde het aandeel 12,4 procent in de min.

Tesla sloot 8,1 procent lager. In het eerste kwartaal steeg het aandeel 25 procent.

T-Mobile US heeft de fusie met Sprint afgerond. Het aandeel van het telecombedrijf steeg 1,5 procent.

S&P 500 index             2.470,50 (-4,4%)
Dow Jones index          20.943,51 (-4,4%)
Nasdaq Composite          7.360,58 (-4,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.

Nikkei 225               17.953,19  (-0,6%)
Shanghai Composite        2.743,64 (+0,3%)
Hang Seng                23.065,02 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0935. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,0950.

USD/JPY Yen   107,48
EUR/USD Euro  1,0935
EUR/JPY Yen   117,53

MACRO-AGENDA:
11:00 Producentenprijzen - Februari (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Februari (VS)
16:00 Fabrieksorders - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

oktober 20, 2020

Euronext stoort | 20 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

 • 08:30

  Technische storing bij Euronext – Europese landen grijpen naar maatregelen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!