Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 1 april 2020 22:11

Wall Street sluit stevig in het rood

Wall Street is woensdag fors lager gesloten. De S&P 500 eindigde 4,4 procent lager op een slot van 2.470,50 punten. De Dow Jones index verloor 4,4 procent tot 20.943,51 punten en de Nasdaq daalde 4,4 procent en eindigde op 7.360,58 punten.

"Het aantal sterfgevallen door COVID-19 is in de VS nu hoger dan in China en president Trump heeft gewaarschuwd dat er twee zeer zware weken aankomen", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het negatieve sentiment. In de VS loopt het aantal coronabesmettingen hard op, van bijna 190.000 woensdagochtend naar bijna 205.000 woensdagavond. Het aantal sterfgevallen staat op ruim 4.500.

Overheidsofficials in de VS waarschuwen dat het aantal sterfgevallen door het virus op kan lopen tot 100.000 of zelfs 240.000.

"De forse stijging van de aandelenmarkten na de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van mondiale centrale banken en reddingspakketten van overheden, lijkt niet meer dan een vage herinnering, en beleggers zetten zich schrap voor een heftige gezondheidscrisis", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in maart is gedaald met 27.000, terwijl werd gerekend op een veel sterkere afname.

ADP benadrukte echter dat "het rapport van maart niet volledig de impact van COVID-19 laat zien" omdat het rapport ook werknemers telt die tot en met de 12e dag van de maand op de loonlijst stonden, aldus Ahu Yildirmaz van het ADP Research Institute. Werknemers die daarna een uitkering hebben aangevraagd, werden in dit rapport nog als actieve werknemers gezien.

"Daarmee wordt ADP nu het slachtoffer van zijn econometrische methodiek", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "De realiteit is waarschijnlijk veel minder goed, en om daar een beeld van te krijgen is het veel raadzamer om nu naar de wekelijkse steunaanvragen te kijken", vindt de analist.

Het Amerikaanse banenrapport dat aanstaande vrijdag over maart verschijnt, geeft volgens Marey ook geen nauwkeurig beeld van de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt, omdat deze ook is gebaseerd op informatie die dateert van rond 12 maart.

Inkoopdata van Markit lieten een krimp zien van de Amerikaanse industrie tot 48,5 in maart, na een zeer bescheiden groei in februari.

Cijfers van ISM bevestigden dit beeld. De inkoopmanagersindex van ISM kwam uit op 49,1 ten opzichte van 50,1 in februari. Er was door economen een stand van 44,5 verwacht.

Ook hier waarschuwde ISM dat het cijfer nog geen volledig beeld geeft van de impact van de corona-uitbraak op de maakindustrie in de VS. Inkoopmanagers zagen in maart al wel de sterkste daling van nieuwe orders en de werkgelegenheid in elf jaar, aldus ISM.

De euro/dollar noteerde woensdagavond op 1,0950. 

De olieprijs zakte woensdag opnieuw naar een 18-jarig dieptepunt maar wist richting de settlement iets te herstellen. Op een slotstand van 20,31 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 0,17 dollar of 0,8 procent minder waard. 

Beleggers blijven bezorgd over de impact die het coronavirus heeft op de vraag naar olie en de aanhoudende prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Volgens analist Tariq Zahir van Tyche Capital Advisors is het daarom slechts een kwestie van tijd voor de olieprijs verder onder de 20 dollar zakt en mogelijk zelfs richting de 10 dollar gaat.

Ondertussen lopen de Amerikaanse olievoorraden ook op. Die stegen in de week eindigend op 27 maart met 13,8 miljoen vaten tot 469,2 miljoen vaten. Er werd gerekend op een toename met 5 miljoen.

Bedrijfsnieuws
 
Luchtvaartaandelen stonden fors onder druk. American Airlines daalde 12,3 procent, Delta Air Lines leverde 16,5 procent in en United Airlines daalde 18,7 procent.

Aandelen van oliefondsen als Exxon Mobil, Chevron en Occidental daalden 1 tot 7 procent. Volgens de Wall Street Journal heeft de Amerikaanse president Trump vrijdag een ontmoeting met de CEO's van deze energiereuzen om te praten over eventuele maatregelen om de sector te ondersteunen te midden van de kelderende olieprijzen.

Oliebedrijf Apache heeft zijn verwachting voor kostenbesparingen verdubbeld. Het concern verwacht nu op jaarbasis 300 miljoen dollar te besparen aan algemene en administratieve kosten. Het aandeel ging 3,6 procent lager.

Xerox verloor 7,1 procent, nadat het concern dinsdag laat meldde zijn vijandige bod op concurrent HP in te trekken. Xerox zei de beoogde fusie niet tot een goed einde te kunnen brengen vanwege het coronavirus. HP daalde 14,5 procent.

Home Depot past zijn openingstijden aan vanwege het coronavirus. Daarnaast ziet het concern af van grote voorjaarspromoties om de toestroom van klanten af te remmen en wordt slechts een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkels toegelaten. Het aandeel daalde 4,3 procent.

Het aandeel Boeing is het nieuwe kwartaal slecht begonnen, nadat in het eerste kwartaal meer dan de helft van de beurswaarde verloren ging. Woensdag eindigde het aandeel 12,4 procent in de min.

Tesla sloot 8,1 procent lager. In het eerste kwartaal steeg het aandeel 25 procent.

T-Mobile US heeft de fusie met Sprint afgerond. Het aandeel van het telecombedrijf steeg 1,5 procent.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken