Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 1 april 2020 11:34

Valuta: euro weer even onder druk

De valutamarkten lijken woensdag op zoek naar richting, waarbij de euro voorlopig het onderspit delft, terwijl de volatiliteit een dalende trend vertoont.

"De euro moet er woensdag even aan geloven", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank woensdag tegen ABM Financial News. "Er lijkt zich in de markt de vraag af te te tekenen: de euro eruit of de dollar? Beiden houden elkaar nu nog in de greep, maar één van de twee zal op termijn een klap krijgen", aldus Jongbloed.

Jongbloed acht bij een slot voor de euro onder de 1,0920 dollar de kans reëel dat de euro verder onder druk komt te staan.

Samen met valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury ziet Jongbloed de markt richting zoeken. De vraag is of de banencijfers uit de Verenigde Staten die richting gaan bieden. "Daar lijkt niet al te veel kans op, maar als de Amerikanen de schade in de arbeidsmarkt weten te beperken zal dat de dollar steun kunnen geven", aldus Van der Meer.

Jongbloed voegde woensdag toe dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten meer aandacht kan krijgen. "Als de Amerikanen niet in moedeloosheid vervallen, is dat voor de dollar zeker een pluspunt", aldus de handelaar van Saxo Bank woensdag.  

Woensdagmorgen werden al behoorlijk wat macro-economische cijfers gepubliceerd. Het Japanse Tankan-rapport liet zich over maart niet onbetuigd en maakte voor de industrie en de dienstensector dramatische sentimentscijfers bekend, die hun oorsprong vonden in de coronacrisis.

Vanuit Azië volgden woensdagochtend al een aantal inkoopmanagersindices voor verschillende industrieën over maart. Japan liet in een definitieve lezing een index zien van 44,8 tegen 47,8 in februari. China publiceerde daarentegen een index van 50,1, afgezet tegen de 40,3 over februari een hele verbetering.

Duitsland zag de detailhandelsverkopen over februari zowel op maand- als op jaarbasis stijgen. Op jaarbasis liepen de verkopen met 6,4 procent op.

Ook uit de muntunie werden inkoopdata van de industrie over maart in definitieve metingen naar buiten gebracht. Voor Frankrijk kwam de bijbehorende index uit op 43,2 tegen 49,8. Duitsland zag de index afnemen van 48,0 naar 45,4. Van de eurozone zelf kwam een index van 44,5 tegen 49,2 over februari naar buiten. In alle commentaren op de afnames bleek dat corona hier het centrale thema was.

Het Verenigd Koninkrijk meldde een inkoopmanagersindex voor zijn industrie over maart in een definitieve versie van 47,8. Een maand eerder was dit 51,7.  

De werkloosheid in de eurozone daalde in februari van 7,4 naar 7,3 procent.

De Amerikanen maken vandaag de eerste indicaties bekend van de ontwikkelingen in de private arbeidsmarkt in maart en dan met name in relatie tot de coronacrisis. Verder publiceren de Verenigde Staten twee inkoopmanagersindices voor de industrie over maart en ook in dit geval betreft het definitieve lezingen. Ook de bouwuitgaven over februari worden naar buiten gebracht. Tot besluit volgen nog de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 28 maart.

Voor de private arbeidsmarkt wordt rekening gehouden met een krimp met 175.000 banen tegen een groei van 183.000 banen een maand eerder.

De PMI-index van Markit Economics komt naar verwachting uit op 47,3 tegen 50,7 in februari en een eerder gemelde 49,2 in februari. De ISM-index komt in de prognose uit op 44,5 tegen 50,1 in februari. 

De bouwuitgaven lopen naar verwachting met 0,7 procent op tegen een plus van 1,8 procent een maand eerder.

De olievoorraden worden verwacht op te lopen met 4,5 miljoen vaten tegen een stijging met ruim 1,6 miljoen vaten voor de week die eindigde op 21 maart van dit jaar.

De euro noteerde woensdag 0,9 procent lager op 1,0932 dollar. Ten opzichte van het Britse pond zakte de Europese munt 0,3 procent naar 0,8846 Britse pond. De dollar kostte 107,5600 yen, een onveranderde koers. De Amerikaanse valuta steeg 0,2 procent naar 7,0980 Chinese yuan.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100