Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 1 april 2020 18:31

Europese beurzen sluiten lager

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag lager gesloten, nadat inkoopdata de eerste tekenen van de recessie lieten zien die de regio te wachten staat door de economische impact van de corona-uitbraak.

De Stoxx Europe 600 index eindigde 2,9 procent lager op een slot van 310,77 punten. De Duitse DAX leverde 3,9 procent in tot 9.544,75 punten en de Franse CAC 40 verloor 4,3 procent op 4.207,24 punten. De Britse FTSE 100 daalde 3,8 procent tot 5.454,57 punten.

Beleggers blijven zich zorgen maken over de coronacrisis, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het eerste kwartaal was vreselijk en het tweede kwartaal start negatief", aldus de marktvorser.

De markten wachten op de piek van de corona-uitbraak, om verder koers te kunnen bepalen. Terwijl die piek er in Europa lijkt aan te komen, wordt in de Verenigde Staten gevreesd voor een paar zeer zware weken, zo waarschuwde de Amerikaanse president Trump dinsdagavond. In de VS zijn nu bijna 190.000 besmettingen en zou het aantal sterfgevallen door het virus op kunnen lopen tot 100.000 of zelfs 240.000.

Ook de economische impact wordt ondertussen steeds meer zichtbaar. De handelsdag begon met een zwak Tankan-rapport uit Japan, met dramatische sentimentscijfers voor de industrie en de dienstensector. De Japanse inkoopmanagersindex voor de industrie daalde naar 44,8 in maart. In China was in dezelfde maand juist sprake van een lichte groei, met een herstel van de index naar 50,1.

Inkoopdata uit de eurozone lieten ook een krimp van de industrie, waarbij econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde dat het ergste nog moet komen.

Het Verenigd Koninkrijk meldde een inkoopmanagersindex voor zijn industrie over maart van 47,8. Een maand eerder was dit 51,7.

De euro/dollar noteerde op 1,0933. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1021. Olie werd 2 procent goedkoper na een forse stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Britse bankaandelen werden woensdag flink verkocht nadat de Bank of England het advies gaf dat ook Britse banken hun aandeleninkoopprogramma's en dividend voorlopig opschorten. Barclays daalde 12,0 procent, Lloyds leverde ruim 11,0 procent in, HSBC verloor 9,5 procent en Royal Bank of Scotland eindigde 5,2 procent lager.

Oliereus BP kondigde maatregelen aan vanwege de coronacrisis. Zo worden de kosten en de investeringen verlaagd. Wel wil BP zich blijven inspannen voor een duurzame vrije kasstroom en uitkeringen aan de aandeelhouders op de lange termijn. Het aandeel verloor 3,1 procent.

Sectorgenoot Royal Dutch Shell steeg 0,2 procent. Moody’s verlaagde de outlook voor Shell naar negatief. Moody's verwacht evenwel dat de liquiditeitspositie van Shell sterk blijft en dat de energiereus financieel flexibel zal zijn.

Société Générale heeft na de aanbeveling van de Europese Centrale Bank het dividend over 2019 ingetrokken, net als de doelstellingen voor dit jaar, vanwege de onzekerheid door de corona-uitbraak. Het aandeel leverde 9,5 procent in. Sectorgenoten BNP Paribas en Credit Agricole verloren 5 tot 6 procent aan waarde.

Morgan Stanley heeft woensdag het advies voor KPN verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 3,40 naar 2,70 euro. De koers van het telecombedrijf verloor 4,0 procent aan waarde.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa lager, waarbij de S&P 500 4,0 procent verloor.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 7, 2020

AEX 7 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 7, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Steun en Weerstand

juli 7, 2020

Tesla trekt shorts vacuüm | 7 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven