Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 1 april 2020 18:31

Europese beurzen sluiten lager

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag lager gesloten, nadat inkoopdata de eerste tekenen van de recessie lieten zien die de regio te wachten staat door de economische impact van de corona-uitbraak.

De Stoxx Europe 600 index eindigde 2,9 procent lager op een slot van 310,77 punten. De Duitse DAX leverde 3,9 procent in tot 9.544,75 punten en de Franse CAC 40 verloor 4,3 procent op 4.207,24 punten. De Britse FTSE 100 daalde 3,8 procent tot 5.454,57 punten.

Beleggers blijven zich zorgen maken over de coronacrisis, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het eerste kwartaal was vreselijk en het tweede kwartaal start negatief", aldus de marktvorser.

De markten wachten op de piek van de corona-uitbraak, om verder koers te kunnen bepalen. Terwijl die piek er in Europa lijkt aan te komen, wordt in de Verenigde Staten gevreesd voor een paar zeer zware weken, zo waarschuwde de Amerikaanse president Trump dinsdagavond. In de VS zijn nu bijna 190.000 besmettingen en zou het aantal sterfgevallen door het virus op kunnen lopen tot 100.000 of zelfs 240.000.

Ook de economische impact wordt ondertussen steeds meer zichtbaar. De handelsdag begon met een zwak Tankan-rapport uit Japan, met dramatische sentimentscijfers voor de industrie en de dienstensector. De Japanse inkoopmanagersindex voor de industrie daalde naar 44,8 in maart. In China was in dezelfde maand juist sprake van een lichte groei, met een herstel van de index naar 50,1.

Inkoopdata uit de eurozone lieten ook een krimp van de industrie, waarbij econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde dat het ergste nog moet komen.

Het Verenigd Koninkrijk meldde een inkoopmanagersindex voor zijn industrie over maart van 47,8. Een maand eerder was dit 51,7.

De euro/dollar noteerde op 1,0933. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1021. Olie werd 2 procent goedkoper na een forse stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Britse bankaandelen werden woensdag flink verkocht nadat de Bank of England het advies gaf dat ook Britse banken hun aandeleninkoopprogramma's en dividend voorlopig opschorten. Barclays daalde 12,0 procent, Lloyds leverde ruim 11,0 procent in, HSBC verloor 9,5 procent en Royal Bank of Scotland eindigde 5,2 procent lager.

Oliereus BP kondigde maatregelen aan vanwege de coronacrisis. Zo worden de kosten en de investeringen verlaagd. Wel wil BP zich blijven inspannen voor een duurzame vrije kasstroom en uitkeringen aan de aandeelhouders op de lange termijn. Het aandeel verloor 3,1 procent.

Sectorgenoot Royal Dutch Shell steeg 0,2 procent. Moody’s verlaagde de outlook voor Shell naar negatief. Moody's verwacht evenwel dat de liquiditeitspositie van Shell sterk blijft en dat de energiereus financieel flexibel zal zijn.

Société Générale heeft na de aanbeveling van de Europese Centrale Bank het dividend over 2019 ingetrokken, net als de doelstellingen voor dit jaar, vanwege de onzekerheid door de corona-uitbraak. Het aandeel leverde 9,5 procent in. Sectorgenoten BNP Paribas en Credit Agricole verloren 5 tot 6 procent aan waarde.

Morgan Stanley heeft woensdag het advies voor KPN verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 3,40 naar 2,70 euro. De koers van het telecombedrijf verloor 4,0 procent aan waarde.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa lager, waarbij de S&P 500 4,0 procent verloor.

De Aandeelhouder TV

oktober 21, 2020

Sell op Galapagos | 21 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

 • 08:30

  Technische storing bij Euronext – Europese landen grijpen naar maatregelen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!