Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 1 april 2020 11:14

Beursupdate: rode koersen in Amsterdam

De Amsterdamse beurs leverde woensdagochtend flink wat beurswaarde in. De AEX verloor rond de klok van elf uur 2,8 procent op 469,94 punten.

Beleggers kregen vanochtend cijfers over de Europese industrie te verwerken. In vrijwel alle regio's nam de krimp toe. Opvallend was dat in Nederland de industrie nog wel licht groeide in maart, vermoedelijk te danken aan een "na-ijleffect".

Econoom Chris Williamson van IHS Markit denkt nog niet dat het dieptepunt is bereikt. Sterker nog, hij vermoedt dat we daar nog een flink eind vandaan zijn. 

Nadat eerst de fabrieken al hun deuren sloten, zullen de komende weken vooral in het teken staan van een teruglopende vraag, zowel van bedrijven als consumenten, waarschuwde de econoom.

Investment manager Simon Wiersma verwacht pas echt herstel op de beurzen, als het coronavirus onder controle is. "Hoe langer het duurt voordat het virus overwonnen is, hoe ernstiger de gevolgen", aldus Wiersma. "De onzekerheid bij consumenten en bedrijven wordt steeds groter met alle nadelen van dien."

"Het is mooi dat het weer wat beter gaat in China, maar ook daar zal de economie niet heel sterk kunnen herstellen zolang de coronapiek in de VS nog niet is bereikt en de Amerikaanse economie nog door het dal moet", aldus ING. Op dinsdag trokken de Europese en Aziatische beurzen nog aan na optimistische cijfers over de Chinese industrie. 

ING merkte in de afgelopen week wel op dat de veerkracht van beleggers in ieder geval "heel groot" is. "En het lijkt erop, dat er geen gedwongen verkopen meer plaatsvinden. Dat was aanvankelijk wel zo, toen sommige beleggers en computergestuurde handel door de koersval werden gedwongen om hun speculatieve posities te sluiten", aldus Wiersma. 

Wel is de volatiliteit op de financiële markten volgens de investment manager nog steeds erg hoog.

Beleggers kijken vandaag nog uit naar onder meer het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Volgens ING wordt er een verlies van 150.000 banen verwacht.  

De euro/dollar noteerde op 1,1017. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1048 op de borden. De olieprijzen liepen woensdag met 1,5 procent terug, maar bleven wel boven de 20 dollar per vat. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gaf Aegon met een verlies van 5,0 procent flink aan beurswaarde prijs. Randstad leverde 6,0 procent in. ING wist de dans te ontspringen met een plus van 1,1 procent. Desondanks verloor de bank in de afgelopen dagen al veel beurswaarde.

In de Midkap won Flow Traders 1,8 procent. WDP daalde fractioneel, maar dinsdag won het aandeel nog flink na een koopadvies van Kepler Cheuvreux. Aalberts daalde met 4,5 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Lucas Bols met 2,6 procent. Sif Holding maakte een koersval van 6,9 procent. 

Het lokaal genoteerde Value8 steeg 4,3 procent. Value8 is 2020 met optimisme gestart, maar de corona-uitbaak raakt wel enkele van de bedrijven waarin het investeert. Value8 benadrukte woensdag de "bijzonder sterke uitgangspositie" van het bedrijf en de "riante liquiditeitenpositie". Dit laatste biedt ook ruimte voor nieuwe investeringen als kansen zich voordoen.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100