Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 30 maart 2020 19:06

Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN) De Europese aandelenmarkten wisten maandag overwegend te herstellen van verliezen eerder op de dag.

De Stoxx Europe 600 index won 1,3 procent op 314,88 punten, de Duitse DAX steeg 1,9 procent op 9.815,97 punten en de Franse CAC 40 won 0,6 procent op 4.378,51 punten. De Britse FTSE 100 ging 1,0 procent hoger op 5.563,74 punten.

"Het gebrek aan een duidelijk en robuust antwoord van Brussel op de huidige coronacrisis hielden de Europese aandelenmarkten voor een groot deel van de dag in bedwang", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Maar het sentiment verbeterde wat richting het einde van de dag."

Madden wees op geruchten over de uitgifte van zogenoemde corona-obligaties, om de crisis het hoofd te bieden. "Maar dit stuit op verdeeldheid, waarbij lidstaten in het zuiden als Spanje en Italië voor het plan zijn, maar Oostenrijk en Nederland tegen."

De marktvorser merkte op dat de aandelenmarkten inmiddels overtuigend afstand hebben genomen van het recente dieptepunt. "Het sentiment zakt niet verder weg, maar omdat we nog middenin de crisis zitten zijn de stieren vooralsnog terughoudend."

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 741.000 besmettingen geregistreerd, hoewel het werkelijke aantal hoger zal liggen. In Europa zijn Italië en Spanje nog altijd het zwaarst getroffen, terwijl de Verenigde Staten met ruim 144.000 het land is met de meeste besmettingen wereldwijd.

"Het wordt steeds duidelijker dat de lockdowns die momenteel gelden in Europa verlengd moeten worden tot in de zomer, wat verdere impact zal hebben op bedrijven", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC. Daarbij komt het eind van de maand en een "verschrikkelijk" eerste kwartaal in zicht, wat mogelijk leidt tot wat aanpassingen in beleggingsportefeuilles, aldus de marktkenner.

"De komende weken wordt een storm van slecht nieuws, zowel op het economische als gezondheidsfront, verwacht. We denken niet dat de markten in staat zijn om tegen die achtergrond het slechte nieuws in te prijzen", waarschuwden analisten van Goldman Sachs.

Om de economische impact van de virusuitbraak het hoofd te bieden, heeft de Europese Centrale Bank Europese banken dit weekend opgeroepen om het dividend tot zeker oktober op te schorten.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart is gekelderd terwijl ook het economisch sentiment terugliep.

Verder zakte de inflatie in Duitsland tussen februari en maart op jaarbasis van 1,7 tot 1,4 procent en bleken de aanstaande woningverkopen in de VS in februari op maand- en jaarbasis gestegen.

Olie werd maandag 4,6 procent goedkoper en zakte daarmee naar een achttienjarig dieptepunt. De euro/dollar verhandelde rond het slot op 1,1025.

Bedrijfsnieuws

Banken stonden maandag Europees breed onder druk vanwege de oproep van de ECB om het dividend voorlopig op te schorten. Het aandeel Commerzbank verloor 6,6 procent, Société Générale daalde 5,1 procent, BNP Paribas ging 5,4 procent lager en Barclays leverde 3,5 procent in.

In Amsterdam leverden ABN AMRO en ING Groep respectievelijk 9,9 en 8,9 procent in, nadat ze ook al gehoor gaven aan de oproep van de ECB. Dit gold ook voor KBC Groep dat 9,3 procent verloor in Brussel.

Het Italiaanse UniCredit schortte ook het dividend op en daalde 7,5 procent. Analisten van Citigroup rekenen erop dat andere Italiaanse banken zullen volgen. Aandelen Mediobanca en Intesa Sanpaolo verloren 3,6 tot 6,1 procent van hun waarde.

Ondanks de lagere olieprijs gingen energie-aandelen wel hoger. Royal Dutch Shell en BP stegen zo'n 2,6 tot 5,9 procent in Londen.

ASML won 5,8 procent in Amsterdam. De omzet en marge zullen dit kwartaal lager uitvallen dan eerder gedacht, waarschuwde ASML, maar in de komende kwartalen zal dit worden ingelopen. UBS was niet echt verrast, en verlaagde het koersdoel slechts van 300,00 naar 295,00 euro.

Prijsvechter easyJet houdt zijn gehele vloot aan de grond vanwege de coronacrisis en neemt maatregelen om de kosten te drukken. Het aandeel daalde 7,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de beurzen op Wall Street 2 tot 3 procent hoger.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100