Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 30 maart 2020 17:51

AEX sluit hoger

De Amsterdamse beurs is maandagmiddag opgeveerd. Op een slot van 475,98 punten, steeg de AEX 2,4 procent.

Indexzwaargewichten als Unilever, Philips en Royal Dutch Shell hielpen de index maandagmiddag een handje.

Ondertussen blijven de markten in de ban van de corona-uitbraak. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 741.000 besmettingen geregistreerd. Maandagochtend waren dat er nog 725.000. In Europa zijn Italië en Spanje nog altijd het zwaarst getroffen, terwijl de Verenigde Staten met bijna 144.000 het land is met de meeste besmettingen wereldwijd.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde zondagavond laat aan dat de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, worden verlengd tot en met 30 april.

"Zijn beleggers hiermee gerustgesteld? De tijd zal het leren", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, die niet uitsluit dat de Amsterdamse beurs een nieuwe verkoopgolf tegemoet gaat.

Analisten van Goldman Sachs waarschuwen dat beleggers zich op moeten maken voor een storm van slecht nieuws de komende weken, zowel op het economische als gezondheidsfront. "We denken niet dat de markten in staat zijn om tegen die achtergrond het slechte nieuws in te prijzen."

Om de economische impact van de virusuitbraak het hoofd te bieden, heeft de Europese Centrale Bank Europese banken dit weekend opgeroepen om het dividend tot zeker oktober op te schorten.

Analisten van KBC Asset Management vinden het "geen geweldig idee om banken hun reeds aangekondigde dividenden niet te laten uitkeren aan de aandeelhouders. Niet alleen geeft de ECB daarmee het verkeerde signaal dat de huidige kapitaalbuffers mogelijk niet voldoende zijn, maar het is vooral nog maar eens slecht nieuws voor de Europese bankaandelen."

Het is volgens de analisten van KBC Asset Management ook nog maar de vraag of de Europese banken na oktober 2020 wel al onmiddellijk dividenden zullen mogen uitbetalen, "aangezien de zwakke economische cijfers op dat ogenblik vermoedelijk volop binnenstromen."

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart is gekelderd terwijl ook het economisch sentiment terugliep.

Verder zakte de inflatie in Duitsland tussen februari en maart op jaarbasis van 1,7 tot 1,4 procent en bleken de aanstaande woningverkopen in de VS in februari op maand- en jaarbasis gestegen.

Olie werd maandag 4,6 procent goedkoper en zakte daarmee naar een achttienjarig dieptepunt. De euro/dollar verhandelde rond het slot op 1,1025.

Stijgers en dalers

AkzoNobel was maandag koploper in de AEX, met een winst van 6,8 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor Galapagos, maar zette het aandeel wel op de kooplijst. Galapagos sloot de dag 6,5 procent hoger.

ASML won 6,6 procent. De omzet en marge zullen dit kwartaal lager uitvallen dan eerder gedacht, waarschuwde ASML, maar in de komende kwartalen zal dit worden ingelopen. UBS was niet echt verrast, en verlaagde het koersdoel slechts van 300,00 naar 295,00 euro.

Analist Michael Roeg van Degroof Petercam wees op vergelijkbare boodschappen van LAM Research en Applied Materials in de afgelopen weken. Toch klinkt ASML volgens Roeg wat positiever omdat het bedrijf geen terugloop in de vraag ervaart. Ook is de productiecapaciteit nauwelijks geraakt en het omzetverlies in het eerste kwartaal wordt in het tweede en derde kwartaal vermoedelijk wel goedgemaakt.

Royal Dutch Shell is niet langer van plan een belang te nemen in het Lake Charles LNG project. Dit maakte de Brits-Nederlandse oliereus maandag bekend. Shell kondigde vorige week al aan de investeringen dit jaar terug te schroeven van 25 miljard naar 20 miljard dollar. Het aandeel won 3,9 procent.

Unilever ging 2,7 procent hoger en Philips won 4,0 procent.

De grootste dalers in de AEX waren ABN AMRO en ING, die na de oproep van de Europese Centrale Bank besloten om het dividend te schrappen. Rabobank kondigde zondagavond al aan de vergoeding op de eigen certificaten stop te zetten. ABN AMRO daalde maandag 9,9 procent en ING verloor 8,9 procent.

Ook Unilbail-Rodamco-Westfield en andere vastgoedaandelen stonden onder druk. Welke vastgoedfondsen het meest geraakt worden door het coronavirus, is moeilijk te zeggen, maar analist Herman van der Loos van Bank Degroof Petercam denkt dat fondsen met veel winkelcentra en high street shops relatief gevoelig zijn, zei hij maandag tegen ABM Financial News. Een bedrijf als Unibail-Rodamco-Westfield, dat het accent legt op winkelcentra met entertainment en restaurants, wordt daardoor relatief hard getroffen, meent Van der Loos. Het aandeel daalde maandag 8,8 procent.

In de AMX won WDP 3,8 procent. Vastgoedsegmenten die minder hard getroffen worden dan retail zijn logistiek en zorg. Ook in logistiek zitten Nederlandse beursgenoteerde vastgoedbedrijven echter weinig, aldus analist Herman van der Loos van Bank Degroof Petercam.

Eurocommercial Properties verloor 6,7 procent en droeg daarmee de rode lantaarn. Pharming was de sterkste stijger, met 5,9 procent.

In de AScX deed ICT Group het weer goed, met een plus van liefst 28,7 procent. Sif en Ajax wonnen op bescheiden afstand respectievelijk 8,3 en 3,6 procent.

NIBC verloor maandag 5,5 procent na de flinke stijging van vorige week en Wereldhave daalde 4,6 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis won 13,0 procent. SnowWorld daalde 14,1 procent. Alle overdekte skiresorts van SnowWorld zitten momenteel dicht vanwege de impact van het coronavirus. Wel is dit volgens de uitbater normaliter de minst drukke periode van het jaar.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de beurzen op Wall Street 2 tot 3 procent hoger.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie