Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 26 maart 2020 14:00

ECB steunt Italië met opkopen obligaties

De Europese Centrale Bank is begonnen met het opkopen van leningen en heeft door het schrappen van limieten in het nieuwe opkoopprogramma de markt duidelijk gemaakt dat Italië en andere eurozonelanden volop steun kunnen verwachten in hun strijd tegen het coronavirus.

De stappen van de ECB hadden donderdag een duidelijke weerslag op de financiële markten, door de rendementen op Zuid-Europese staatsleningen omlaag te drukken.

Dat vermindert de druk op Europese leiders, die donderdag nieuwe maatregelen bespreken om de financieel zwakkere regio's door de crisis te helpen, waaronder controversiële gezamenlijke obligaties of 'eurobonds'.

De stap van de centrale bank, die beleggers heeft verrast, zou ook juridische en politieke problemen kunnen opleveren in Noord-Europese landen zoals Duitsland, waar de opkoopprogramma's van de ECB hebben geleid tot een serie rechtszaken.

De ECB kondigde woensdagavond aan dat het nieuwe opkoopprogramma ter waarde van 750 miljard euro flexibel zal zijn om de financieringskosten omlaag te drukken van afzonderlijke lidstaten, naar keuze van de centrale bank. Dat is een groot verschil met het eerdere QE-programma, waarin de ECB zichzelf beperkte tot het opkopen van maximaal een derde van de staatsleningen van alle afzonderlijke eurozonelanden.

De ECB had vorige week al gezegd dat een versoepeling van die limiet zou worden overwogen, maar daartoe was nog niet besloten.

"Dit besluit versterkt de quasi-begrotingssteun die de ECB verschaft aan de meest kwetsbare eurozonelanden", stelde Frederik Ducrozet, econoom bij Pictet Wealth Management in Genève.

Sommige marktvolgers denken dat de stap van de ECB vooral symbolisch is, en dat de centrale bank zich waarschijnlijk wel degelijk zal houden aan de limieten die zijn gesteld door de Europese gerechtshoven. Maar omdat veel landen extra schuld zullen uitgeven om de crisis te bestrijden, waaronder ook Duitsland, zou het geen probleem moeten zijn om binnen die limieten te blijven.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen