Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 26 maart 2020 08:56

Beursblik: Berenberg vindt bankaandelen niet goedkoop

 Banken lijken zelden zo goedkoop te zijn geweest, maar de onzekerheid was ook zelden zo groot. Dat stelden analisten van Berenberg donderdag in een omvangrijk rapport over de sector, waarin de taxaties voor ABN AMRO, ING en KBC werden verlaagd.

Terwijl beleidsmakers alles uit de kast halen om de gevolgen van de huidige crisis te beperken, hebben banken daar alleen maar meer last van, betogen de analisten: niet alleen is de economische activiteit sterk afgenomen, ook de rente blijft nog langer laag, de kosten zijn niet flexibel en vooral de verliezen op oninbare leningen zullen toenemen.

Berenberg verlaagt de winstverwachting van Europese en Amerikaanse banken met gemiddeld 30 procent. Daarmee zijn de bank niet zo goedkoop als ze lijken, is de conclusie: met 9 keer de verwachte winst per aandeel in 2021 is de waardering slechts 6 procent lager dan het historische gemiddelde, wat geen overtuigende koopkans oplevert.

Oninbare leningen

De aangekondigde maatregelen dempen de noodzaak van banken om al snel veel extra voorzieningen op slechte leningen te nemen, maar dit kan niet worden vermeden. 

Van de totale verwachte verliezen tot en met 2022 zullen banken nu circa 40 procent dit jaar moeten nemen, wat anders 65 procent zou zijn geweest. Ook zullen de kredietverliezen per saldo hoger uitvallen, met een toename van 70 procent in 2020 en van 25 procent in 2021 voor Europese banken.

De koersdoelen worden met gemiddeld 33 procent verlaagd, en de adviezen blijven overwegend gelijk.

KBC

De koers van KBC is minder hard gedaald dan gemiddeld en deze ‘outperformance’ zal blijven, verwacht Berenberg. KBC is een van de best gekapitaliseerde banken, waardoor het dividend relatief weinig gevaar loopt. Dankzij de verzekeringstak is het rendement beschermd voor dalende rentes. Ook zijn er kansen op voordelige overnames. Al met al ziet Berenberg KBC als een veilige haven in de huidige storm. 

De verwachting voor de winst per aandeel gaat met 35 procent omlaag voor 2020 en met 20 procent in de jaren daarna. 

De voorzieningen voor oninbare leningen lopen op van 215 miljoen euro dit jaar tot 980 miljoen euro in 2020, of 60 basispunten, wat vervolgens weer terugvalt tot 31 punten in 2022. 

Berenberg verwacht dat de aandeleninkoop wordt geschrapt en dat het dividend per aandeel dit jaar zal uitkomen op 2,50 euro, of 70 procent van de winst, oplopend tot 3,30 euro in 2022. Het koersdoel zakt van 80,00 euro naar 55,00 euro en het koopadvies blijft staan, met een opwaarts potentieel van 16 procent.

ABN AMRO

Berenberg verlaagt de winstverwachting voor ABN AMRO voor 2020 met maar liefst 63 procent, op basis van hogere verliezen voor oninbare leningen en lagere inkomsten. Voor de twee jaren daarna gaat de winstverwachting met 35 procent omlaag. 

De analisten rekenen op 1,7 miljard euro aan oninbare leningen in 2020, of 64 basispunten van het leningenboek, wat in de twee jaar daarna zakt tot circa 40 punten. Vooral de zakenbank van ABN AMRO heeft geen goede staat van dienst op dit punt, volgens Berenberg. 

De analisten denken dat de payoutratio zal dalen van 65to 70 procent naar 50 procent, en het dividend, met de lagere winst, daardoor zal halveren. Dit zou een dividendrendement van 7 procent in 2021 geven. Het koersdoel zakt van 15,00 naar 8,50 euro en het advies blijft Houden.

ING

Berenberg verlaagt de verwachting voor de winst per aandeel van ING in 2020 met 39 procent, en voor de jaren daarna met 30 procent. 

De inkomsten zullen dit jaar 9 procent lager zijn, vooral bij de fee-inkomsten, en dan stabiliseren. De voorzieningen voor oninbare leningen lopen op tot 2,8 miljard euro, of 45 basispunten van het risicogewogen leningenboek, gevolgd door circa 30 basispunten in de jaren daarna. 

Het progressieve dividendbeleid, waarmee ING zich onderscheidt, is volgens de analisten niet houdbaar en zal worden losgelaten. 

Berenberg verwacht dat ING het interimdividend schrapt en het slotdividend op 0,45 euro per aandeel houdt, wat een payout van 59 procent zou geven, iets meer dan in 2019. 

Voor de komende jaren rekent Berenberg op een dividend van 0,50 euro per aandeel, of een rendement van 9 procent. Dat is een beter vooruitzicht dan bij andere banken. 

Het koersdoel van ING daalt van 13,50 naar 7,50 euro en het koopadvies blijft staan, met 30 procent opwaarts potentieel.

Verkoopadviezen

Voor Deutsche Bank en de grote Franse banken heeft Berenberg een verkoopadvies, evenals voor Intesa Sanpaolo, Santander, en verschillende andere grote Spaanse banken. Ook de Amerikaanse banken Goldman Sachs, Wells Fargo en JP Morgan krijgen verkoopadviezen.

De Aandeelhouder TV

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

Lukas Daalder: Deze crisis is anders dan anders – #Beursspel2020

oktober 27, 2020

BP verrast met winst | 27 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 26, 2020

AEX 26 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

27 okt 09:27 ProBeleggen

14% in 8 maanden met dit aandeel!