Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 25 maart 2020 07:06

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet.

In de VS is er een akkoord over een noodplan ter waarde van 2 biljoen dollar.

IG voorziet een openingswinst van 100 punten voor de Duitse DAX, een plus van 41 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 58 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag fors hoger geëindigd.

Het sentiment op de aandelenmarkten kreeg een flinke impuls vanwege de hoop op een groot stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid, zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens de laatste berichten was een akkoord in de Senaat dichtbij.

"Beleggers zijn benieuwd waarmee de Trump-regering komt. Daarnaast lijkt ook Duitsland snel een stimuleringspakket rond te krijgen. Gezien de slechte PMI data voor Duitsland vandaag, willen beleidsmakers laten zien dat ze de economie steunen", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices te verwerken die een dramatische val in economische activiteit schetsen.

De Duitse inkoopmanagersindex liet een enorme verslechtering zien, van 50,7 in februari naar 37,2 in maart, een dieptepunt in de geschiedenis. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 51,6 in februari naar 31,4 deze maand, het laagste niveau sinds juli 1998.

"De cijfers zijn een indicatie voor een daling van het bbp op kwartaalbasis van circa 2 procent", aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit, die waarschuwde dat de situatie verder zal verergeren nu "meer draconische beleidsmaatregelen" in de komende maanden te verwachten zijn om de impact van het virus te verzachten.

Bedrijfsnieuws

Energie-aandelen waren in trek. Royal Dutch Shell won meer dan 20 procent, BP werd liefst 21,6 procent duurder en Total steeg 15 procent.

Retailer JD Sports sluit al zijn winkels in de VS, Europa en thuismarkt Verenigd Koninkrijk vanwege de coronapandemie. Het aandeel won desondanks 18,8 procent.

AB InBev trok de outlook voor het lopende boekjaar in vanwege de impact van het coronavirus. KBC Securities en Berenberg verlaagden hun koersdoel maar handhaafden de koopaanbevelingen. Het aandeel werd 3,5 procent meer waard.

Voor Heineken verhoogde Berenberg het advies van Verkopen naar Kopen met een koersdoel van ruim 90 euro. Onder de huidige omstandigheden moeten beleggers zoeken naar defensieve bedrijven die een goede geografisch spreiding kennen, hoge marges genereren en voldoende speelruimte hebben. Heineken voldoet volgens de analisten aan deze voorwaarden. Het aandeel won 0,7 procent.

Pernod Ricard verlaagde zijn jaarprognose vanwege de corona-uitbraak. De Franse distillateur gaat nu uit van een autonome winstdaling uit voortgezette activiteiten van circa 20 procent. De koers daalde 3,1 procent.

Berenberg verlaagde het advies voor het aandeel Airbus van Kopen naar Houden met een koersdoel van 65,00 euro. Het aandeel won 1,8 procent.

Banco Santander snijdt in de salarissen van zijn topbestuurders om met de kostenbesparing een speciaal coronafonds op te zetten van tenminste 25 miljoen euro. Spanje wordt hard geraakt door de virusuitbraak. Santander kijkt ook of er aanpassingen moeten komen in het dividend. Het aandeel ging 12 procent omhoog.

Euro STOXX 50          2.733,55 (+10,0%)
STOXX Europe 600       304,00 (+8,40%)
DAX                           9.745,25 (+11,49%)
CAC 40                        4.242,70 (+8,39%)
FTSE 100                    5.466,01 (+9,05%)
SMI                               8.733,32 (+7,02%)
AEX                                 461,73 (+8,97%)
BEL 20                        2.850,70 (+7,00%)
FTSE MIB                 5.446,01 (+8,93%)
IBEX 35                       6.717,30 (+7,82%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de plus.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag ongekend hard gestegen, na de instorting door de coronaviruspandemie in de voorgaande weken, in de hoop op dat beloofde grote stimuleringspakket van de regering er snel komt en de economie snel kan worden herstart.

In Washington kwamen de minister van financiën Steven Mnuchin en Chuck Schumer, de leider van de Democraten, die een minderheid in de Senaat hebben maandagavond laat uit een lange vergadering met de uitspraak dat een deal binnen handbereik is. Schumer zei dat het om een bedrag van 2 biljoen dollar kon gaan.

"Markten reageren beslist op de vooruitzichten van een stimuleringsdeal", zei Jason Pride van Glenmede.

President Donald Trump wakkerde het vuurtje aan met de uitspraak dat hij de Amerikaanse economie weer op gang wil hebben met Pasen, binnen drie weken. Dat lijkt ambitieus, nu het aantal besmettingsgevallen in de Verenigde Staten nog snel oploopt en de piek van de pandemie nog niet bereikt is.

Een reeks noodmaatregelen van de Federal Reserve om de kredietmarkten te ondersteunen en financiering voor Amerikaanse bedrijven en huiseigenaren zeker te stellen, hielp dinsdag ook de grootste zorgen bij beleggers weg te nemen.

Tegelijk bleven markten gevoelig voor berichten over nieuwe uitbraken van het virus en de schade die wordt toegebracht aan de economie door maatregelen om de besmetting tegen te houden.

Beleggers bleven speculeren over de omvang van een naderende mondiale recessie. "Dit is een klassieke beweging van een dalende markt", zei marktvorser David Coombs van Rathbones Investment Management. "Het voelt niet alsof er enorm veel opluchting en vertrouwen is."

Zorgen over de groeivooruitzichten hebben de afgelopen weken meer dan een derde van de waarde van de S&P500 index afgehaald, met historisch hoge volatiliteitsniveaus voor de Amerikaanse aandelenbeurzen.

Sommige analisten op Wall Street voerden de discussie op over de vraag of de markt de bodem heeft geraakt. Credit Suisse ziet de S&P500 aan het eind van dit jaar tot 21 procent opveren ten opzichte van het slot van maandag. Dan moet er wel tastbare progressie zijn in de bestrijding van het virus. "Als het aantal nieuw gemelde gevallen een piek heeft bereikt, zou de markt weer snel moeten opkrabbelen. Stimuleringseffecten van de overheid zijn nodig maar niet genoeg om een vloer onder de markt te leggen."

Economische cijfers begonnen de grote impact te tonen van de pandemie en de ingrijpende 'lockdown'-maatregelen om de verspreiding ervan te beteugelen. De inkoopmanagersindex van Markit voor maart liet een daling zien naar 40,5, van 49,6 in februari. Dit wijst erop dat de VS waarschijnlijk al in een recessie zitten, stelde Markit. Ook in Duitsland, de eurozone en het VK, wees het cijfer op een recessie, volgens analisten.
Bedrijfsnieuws

Chevron meldde vanwege de effecten van het coronavirus dit jaar voor 4 miljard dollar minder te investeren en de inkoop van eigen aandelen op te schorten. De oliereus zei de maatregelen te nemen om zijn dividend veilig te stellen. Het aandeel steeg 15 procent.
General Motors eindigde 20 procent hoger. De autofabrikant zei 16 miljard dollar op te nemen van een doorlopend krediet om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Daarnaast zei het concern "agressieve" kostenbesparingen door te voeren en de outlook voor het hele boekjaar in te trekken.

Intel stopt tot nader order met de inkoop van eigen aandelen, vanwege de corona-pandemie. De chipfabrikant zei zich tot de maatregel genoodzaakt te zien vanwege de onzekerheid over de duur en de ernst van de uitbraak. Daarnaast zei de chipreus dat het dividend geen gevaar loopt. Het aandeel steeg 5,6 procent.

Phillips 66 won 8,3 procent. Het energieconcern meldde een lening afgesloten te hebben van 1 miljard dollar. Daarnaast schroeft Phillips 66 zijn investeringsplannen voor 2020 terug en heeft het de inkoop van aandelen tijdelijk opgeschort.

Marriott Vacations werd 18,5 procent meer waard. Het bedrijf heeft besloten al zijn verkooppunten in Noord-Amerika voor twee weken te sluiten. De resorts sluiten zelfs de hele maand de deuren. Daarnaast kondigde het bedrijf kostenbesparende maatregelen aan, waaronder werktijdsverkorting voor werknemers.

Nike kwam dinsdag nabeurs met kwartaalcijfers. De fabrikant van sportartikelen won 15 procent in de reguliere handel en zag de koers in de elektronische handel nabeurs met nog eens 5 procent oplopen.

S&P 500 index                   2.447,33 (+9,38%)
Dow Jones index            20.704,91 (+11,37%)
Nasdaq Composite           7.417,86 (+8,12%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     19.311,06 (+6,7%)
Shanghai Composite      2.770,36 (+1,8%)
Hang Seng                    23.191,39 (+2,3%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,0817. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0793 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0785 op de borden.

USD/JPY Yen   111,25
EUR/USD Euro  1,0817
EUR/JPY Yen   120,34

MACRO-AGENDA:
06:30 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (NL)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Maart def. (Dld)
10:30 Inflatie - Februari (VK)
10:30 Producentenprijzen - Februari (VK)
12:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Orders duurzame goederen - Februari (VS)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Maart (Bel)
15:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 E.ON - Cijfers vierde kwartaal (Dld)


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

juli 8, 2020

AEX stapje terug | 8 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

08 jul 08:29 Cor Wijtvliet

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade