Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 24 maart 2020 06:58

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 313 punten voor de Duitse DAX, een plus van 139 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 174 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten maandag opnieuw stevig in het rood.

"Het coronavirus blijft boven de aandelenmarkten hangen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees op berichten dat het aantal besmettingen wereldwijd tot 350.000 is gestegen. "En dat jaagt angst aan onder beleggers", aldus Madden, "waardoor aandelen massaal werden verkocht."

Madden ziet de situatie in het Westen met de dag verergeren. "Daarbovenop zijn er zorgen dat de situatie in de komende weken nog erger wordt."

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. De activiteitsindex van de Chicago Fed verbeterde in februari, maar daarin is de impact van het coronavirus nog niet meegenomen. Het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart bleek in een voorlopig cijfer flink gedaald, tot min 11,6. Dit is onder het lange termijn gemiddelde van min 11,0.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell gaat stevig snijden in de kosten vanwege de dalende olieprijs als gevolg van de economische impact van de corona-uitbraak. De energiereus schrapt onder meer de volgende tranche van het aandeleninkoopprogramma en wil de onderliggende operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar verlagen. De investeringen dalen van circa 25 miljard naar 20 miljard voor 2020. Er wordt daarnaast gewerkt aan een significante verlaging van het werkkapitaal en men blijft desinvesteren. Het aandeel Shell sloot 6,1 procent in de plus. Sectorgenoot BP steeg 2,1 procent en aandelen Total wonnen 6,0 procent.

De omzet van KONE kwam in boekjaar 2019 net onder de 10 miljard euro uit. Alleen wanneer er in de tweede jaarhelft een stevig herstel is en KONE een positieve vooruitgang ziet in zijn grootste afzetmarkt China, dan rekent het bedrijf op een stabilisering bij constante wisselkoersen. Anders dreigt een krimp van minder dan 5 procent tot zelfs 5-10 procent, afhankelijk van hoe groot de impact is van maatregelen die overheden nemen vanwege de coronacrisis. Het aandeel werd maandag 4,2 procent minder waard.

Randstad schrapt zijn voorstellen voor een gewoon en speciaaldividend over boekjaar 2019 vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. Het aandeel daalde 6,4 procent.

Aandelen Pearson stonden maandag flink onder druk, nadat de Britse uitgever waarschuwde voor een langere periode van onzekerheid door de COVID-19 situatie. Het aandeleninkoopprogramma wordt stilgelegd. Het aandeel leverde 9,0 procent in.

Aandelen van Associated British Foods, het moederbedrijf van de kledingketen Primark, verloren 7,5 procent aan waarde. Er worden 376 winkels gesloten in 12 landen vanwege de coronacrisis. Dit kan een nettoverlies betekenen van 650 miljoen Britse pond per maand.

Euro STOXX 50          2.485,54 (-2,5%)
STOXX Europe 600       280,15 (-4,4%)
DAX                           8.741,15 (-2,1%)
CAC 40                       3.914,31 (-3,3%)
FTSE 100                    4.993,89 (-3,8%)
SMI                             8.157,50 (-5,4%)
AEX                                 423,72 (-1,9%)
BEL 20                       2.664,10 (-3,9%)
FTSE MIB                 15.559,80 (-1,1%)
IBEX 35                       6.230,20 (-3,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag flink in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag opnieuw stevig lager gesloten, nadat er opnieuw geen akkoord kwam voor een noodpakket ter waarde van circa twee biljoen dollar aan economische steun vanwege het coronavirus.

De Democraten en Republikeinen kunnen het niet eens worden over de miljarden dollars die naar Amerikaanse bedrijven moeten gaan en in welke mate staten, ziekenhuizen en werkelozen ondersteuning moeten krijgen. Als gevolg is er vooralsnog nog geen akkoord voor een noodpakket vanuit de Amerikaanse overheid.

De Republikeinen hadden 60 stemmen nodig om de wet aan te kunnen nemen, maar kregen er slechts 49. Op zondag verhinderden de Democraten ook al dat de wet door de Senaat werd aangenomen.

Nadat bekend werd dat er geen akkoord kwam, zakten de Amerikaanse aandelenmarkten verder weg.  

"Beleggers zijn klaar met het constante gesteggel tussen de twee grote politieke partijen en dit zorgt voor een vertraging van de stimuleringsmaatregelen", aldus Madden van CMC. Volgens de marktvorser kan de Amerikaanse economie deze onenigheid niet gebruiken nu. "Dit duidt op verdeeldheid in een periode dat solidariteit het meeste nodig is."

Volgens minister Steven Mnuchin van Financiën is een deal maandag "echt nodig". "We zijn bijna bij een deal", zo stelde hij.

Nieuwe maatregelen van de Federal Reserve legden beleggers naast zich neer. De centrale bank kondigde maandag een vrijwel onbeperkte QE-opkoop aan en kwam met de aankondiging dat men ook bedrijfsobligaties gaat opkopen. De Fed lanceert twee nieuwe faciliteiten waarmee het kredietwaardige bedrijfsobligaties gaat opkopen op de primaire en secundaire markt. Dit is nodig omdat de cashflow van bedrijven flink onder druk staat.

Deze week verwacht de Fed elke werkdag voor 75 miljard dollar aan Treasuries op te kopen en voor 50 miljard dollar aan leningen gedekt door hypotheken.

Verder stelt de Fed voor 300 miljard dollar aan leenfaciliteiten beschikbaar ter ondersteuning van de kredietverstrekking aan ondernemers, consumenten en bedrijven.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade heeft de Fed "alle kranen open gedraaid".

Marktanalist David Madden van CMC Markets zag de aandelenmarkten wat opveren na de aangekondigde maatregelen. "Maar het optimisme was van korte duur", aldus de marktvorser. "De Fed liet de deur open voor een onbeperkte QE-opkoop en nog steeds staan de beurzen lager. Waar zouden aandelen zijn zonder de extreme ingrepen van de Amerikaanse centrale bank?"

Madden merkte op dat de Dow Jones-index inmiddels alle winsten sinds de presidentsverkiezingen in 2016 heeft kwijtgespeeld. "Maar daar zal president Trump vermoedelijk niet over twitteren."

De olieprijs is maandag na een volatiele handelssessie toch gestegen. Op een settlement van 23,36 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,73 dollar of 3,2 procent meer waard.

Bedrijfsnieuws

Meerdere bedrijven hebben hun dividend opgeschort of hun outlook verlaagd vanwege de impact van de corona-uitbraak. Zo hebben Delta Air Lines en Boeing aangekondigd dat er tot nader order geen dividend uitgekeerd zal worden, terwijl de aandelenkinkoopprogramma's stilgelegd worden. Deere heeft inmiddels zijn outlook voor 2020 ingetrokken. Fabrieken van Deere gaan tijdelijk dicht of produceren op een lager niveau. Delta Air Lines steeg met ruim vier procent, Boeing schoot zelfs meer dan elf procent omhoog. Deere leverde krap een half procent in.

MGM Resorts International heeft Bill Hornbuckle als waarnemend CEO benoemd. Hornbuckle was tot nog toe de voorzitter en operationeel directeur van de investeerder in onder meer hotels en casino's. Het aandeel won enkele tienden van een procent.

Occidental Petroleum lijkt dicht bij een wapenstilstand met diens activistische aandeelhouder Carl Icahn. De investeerder krijgt mogelijk een plekje in het bestuur. Al bijna een jaar levert Icahn harde kritiek op de overname van Anadarko Petroleum voor 38 miljard dollar door Occidental. Ook pleit hij voor het vertrek van CEO Vicki Hollub, die deal bedacht en sloot. Occidental troefde met zijn bod het veel grotere Chevron af, met behulp van superbelegger Warren Buffett. Het aandeel leverde 5,3 procent in.

De marktwaarde van Apple viel voor het eerst in vijf maanden onder de grens van 1 biljoen dollar. "Als zelfs de beurslievelingen flink dalen, dan is de situatie echt zorgwekkend", aldus Madden van CMC. Het aandeel Apple leverde 2,1 procent in.

S&P 500 index                   2.237,40 (-2,9%)
Dow Jones index            18.591,93 (-3,0%)
Nasdaq Composite           6.860,67 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag stevig hoger, met een plus van 5,9 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     17.879,05 (+5,9%)
Shanghai Composite      2.671,86 (+0,4%)
Hang Seng                    22.416,57 (+3,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0775. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0748.

USD/JPY Yen   110,36
EUR/USD Euro  1,0775
EUR/JPY Yen   118,91

MACRO-AGENDA:

00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (Jap)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (VK)
14:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (VS)
15:00 Nieuwe woningverkopen - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

22:00 Nike - Cijfers derde kwartaal (VS)


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

juli 8, 2020

AEX stapje terug | 8 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

08 jul 08:29 Cor Wijtvliet

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade