Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 24 maart 2020 12:18

Europese beurzen flink hoger rond middaguur

De Europese beurzen noteerden dinsdag stevig hoger waarmee gereageerd wordt op indicaties in Italië dat de verspreiding van het coronavirus vertraagt, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve het fundament van de Amerikaanse economie poogt te ondersteunen met de onbeperkte opkoop van schulden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 5,6 procent op 289,10 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 6,5 procent naar 9.302,89 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 5,3 procent met een stand van 4.120,04 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 3,6 procent naar 5.182,78 punten.

In heel Europa herstellen de beurzen dinsdag na voorzichtige signalen dat de verspreiding van het coronavirus in Italië, één van de zwaarst getroffen landen, vertraagt, terwijl de onderhandelingen over een Amerikaans stimuleringspakket worden voortgezet.

"Het betekent dat het in Italië 43 dagen heeft geduurd, na melding van de eerste infectie, en 12 dagen na implementatie van de strenge reisbeperkingen, om het hoogtepunt te bereiken, precies evenveel tijd als Zuid-Korea nodig had. En als dat het geval is zouden de Verenigde Staten 14 dagen achterlopen op Italië", berekende marktanalist Thomas Lee van Fundstrat Global Advisors.

Daarnaast halen markten wereldwijd steun uit de aankondiging van de Federal Reserve van maandag dat de Amerikaanse centrale bank onbeperkt treasuries en door hypotheek gedekte effecten zal opkopen om de economische pijn van de corona-uitbraak te verlichten.

Uit het macro-economische speelveld zijn de eerste harde bevestigingen binnen van de economische gevolgen van het coronavirus op de economische gezondheid van Japan en de lidstaten van de eurozone.

Japan maakte over maart zijn voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex bekend, die flink kelderde en onder de 36 uitkwam. De index stond met 47 in februari al in de krimpmodus en die is met deze daling flink verdiept.

Frankrijk week met zijn samengestelde index niet van dit beeld af. Integendeel: de index daalde hier van 51,9 in februari naar 30,2 deze maand.

Duitsland zag zijn gecombineerde index wegzakken van 50,7 in februari naar 37,2 in maart.

De eurozone als geheel verbaasde niet met een index over maart van 31,4, het laagste punt sinds juli 1998.

Het Verenigd Koninkrijk meldde dinsdag een samengestelde inkoopmanagersindex van 37,1 over maart tegen 53,0 een maand eerder.

Na deze cijferreeks resteren vanuit de Verenigde Staten de inkoopdata over maart in een voorlopige versie en de verkopen van nieuwe woningen in februari. Voor de Amerikaanse industrie wordt een inkoopmanagersindex van 42,5 verwacht tegen 50,8 in februari en voor de diensten een index van 42,0 tegen 49,4 een maand eerder.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 6,4 procent in het groen op 24,86 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 28,28 dollar werd betaald, een stijging van 4,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0860. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0837 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0748 op de borden.

Bedrijfsnieuws

AB InBev heeft de outlook voor het lopende boekjaar ingetrokken vanwege de impact van het coronavirus. KBC Securities verlaagde dinsdag het koersdoel voor AB InBev van 90,00 naar 80,00 euro, maar met een ongewijzigde koopaanbeveling. Berenberg paste het koersdoel voor AB InBev zelfs aan van 94,60 naar 55,20 euro, maar handhaafde net als KBC het koopadvies. De koers van het aandeel won dinsdag 6,6 procent.

Voor Heineken verhoogde Berenberg het advies juist van Verkopen naar Kopen met een koersdoel van ruim 90 euro. Onder de huidige omstandigheden moeten beleggers volgens Berenberg zoeken naar defensieve bedrijven die een goede geografisch spreiding kennen, hoge marges genereren en voldoende speelruimte hebben. Heineken voldoet, samen met Pernod Ricard, Carlsberg en Campari, volgens de analisten aan deze voorwaarden. Het aandeel Heineken steeg 0,3 procent.

Pernod Ricard heeft zijn jaarprognose verlaagd vanwege de corona-uitbraak. De Franse destillateur gaat nu uit van een autonome winstdaling uit voortgezette activiteiten van circa 20 procent. De koers van de drankenmmaker steeg dinsdag 2,5 procent.

Berenberg heeft het advies voor het aandeel Airbus verlaagd van Kopen naar Houden met een koersdoel van 65,00 euro. De koers van het aandeel noteerde dinsdag 4,1 procent hoger.

JPMorgan Cazenove heeft het koersdoel voor DSM verlaagd van 125,00 euro naar 110,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen en voor AkzoNobel bleef het advies Neutraal, maar ging het koersdoel van 85,00 naar 66,00 euro. DSM zag de koers van zijn aandeel dinsdag 0,8 procent oplopen en AkzoNobel met 7,1 procent.

Umicore kreeg een lager koersdoel van JPMorgan Cazenove en het aandeel kwam op de verkooplijst terecht. Het aandeel Umicore daalde 1,6 procent en was daarmee de enige daler in de Brusselse hoofdindex.

Op alle belangrijke Europese beursvloeren werden de winsten breed gedragen, terwijl de plussen stevig aan de maat waren. Opvallende stijgers waren de oliebedrijven. Royal Dutch Shell won 12,7 procent, BP werd 10,9 procent duurder en Total won ook 10,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 5,1 procent in het groen.

De S&P 500 sloot maandag 2,9 procent lager op 2.237,40 punten, terwijl de Dow Jones index 3,0 procent inleverde op 18.591,93 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent op 6.860,67 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke