Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 24 maart 2020 11:21

Beursupdate: AEX in herstelmodus

De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel fors hoger. De AEX index steeg maar liefst 5,7 procent tot 447,88 punten, terwijl de AMX een winst van 5,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 3,6 procent.

In heel Europa herstellen de beurzen dinsdag na voorzichtige signalen dat de verspreiding van het coronavirus in Italië, één van de zwaarst getroffen landen, vertraagd, terwijl de onderhandelingen over een Amerikaans stimuleringspakket worden voortgezet.

"Het betekent dat het in Italië 43 dagen heeft geduurd, na melding van de eerste infectie, en 12 dagen na implementatie van de strenge reisbeperkingen, om het hoogtepunt te bereiken, precies evenveel tijd als Zuid-Korea nodig had. En als dat het geval is zouden de Verenigde Staten 14 dagen achterlopen op Italië", berekende marktanalist Thomas Lee van Fundstrat Global Advisors.

Daarnaast halen markten wereldwijd steun uit de aankondiging van de Federal Reserve van maandag dat de Amerikaanse centrale bank onbeperkt treasuries en door hypotheek gedekte effecten zal opkopen om de economische pijn van de corona-uitbraak te verlichten.

"Ja...vandaag is het een dagje de andere kant op", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "Maar juich niet te vroeg. Het is nauwelijks te voorspellen waar de markt over pakweg 1 uur of 2 uur staat", voegde hij toe. Hij beaamde dat de cijfers uit Italië bemoedigend zijn en de markt momenteel hoop geven, maar ook daarbij is het zaak om niet te vroeg te juichen. "Elk lichtpuntje wordt momenteel opgepakt, nadat het sentiment de afgelopen dagen zo negatief was", redeneert Schutte. De adviseur hoop op een extra zetje in de rug uit de Verenigde Staten, zodra het steunpakket door de senaat wordt aangenomen.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices te verwerken. De data schetsten een dramatische val in economische activiteit. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 51,6 in februari naar 31,4 deze maand, het laagste niveau sinds juli 1998.

"De pmi van maart is een indicatie voor een daling van het bbp op kwartaalbasis van circa 2 procent", aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit, die waarschuwde dat de situatie verder zal verergeren nu "nog draconischere beleidsmaatregelen" in de komende maanden te verwachten zijn om het virus tegen te gaan.

De Duitse inkoopmanagersindex liet eveneens een enorme verslechtering zien. De samengestelde index daalde van 50,7 in februari naar 37,2 in maart, een dieptepunt in de geschiedenis. Ook de Franse index liet een forse daling zien. Deze daalde van 51,9 in februari naar 30,2 in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,0856. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0724 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0721 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 6,3 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 14,9 procent, gevolgd door ABN AMRO en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 13,3 procent en 11,3 procent.

Berenberg verlaagde dinsdag het koersdoel voor Shell van 31,50 euro naar 16,30 euro, maar handhaafde het koopadvies. De analisten wezen op de daling van de grondstofprijzen, nu economieën tot stilstand komen door de uitbraak van het coronavirus. De sector worstelde volgens Berenberg echter ook al voor de crisis met overcapaciteit. Nu de olieprijzen onder de 30 dollar per vat liggen, staat de sector voor een ongelooflijke uitdaging, waarschuwde Berenberg.

AkzoNobel steeg 7,6 procent. JP Morgan Cazenove heeft het koersdoel voor AkzoNobel verlaagd van 85,00 euro naar 66,00 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal. JP Morgan verlaagde ook het koersdoel voor DSM van 125,00 euro naar 110,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen. DSM steeg 1,7 procent.

Unibail-Rodmaco-Westfield was met een verlies van 5,6 procent de sterkste daler, maar noteerde ook ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd steeg het aandeel. Het vastgoedfonds trok maandagavond evenwel de verwachtingen voor 2020 in en besloot het slotdividend te schrappen.

Wolters Kluwer was de enige andere daler in de hoofdindex met een verlies van 0,4 procent.

Berenberg heeft Heineken op zijn kooplijst gezet en stelde het koersdoel opwaarts bij van 80,00 euro naar 90,80 euro. Brouwers en destillateurs worden hevig geraakt door de corona-uitbraak, stelden de analisten van Berenberg, en het is daarom een kwestie van goed selecteren van de juiste aandelen. Volgens Berenberg voldoet Heineken aan het lijstje met voorwaarden waaraan een aandeel moet voldoen om de coronacrisis goed te doorstaan.

In de Midkap ging Altice Europe aan kop met een winst van 18,0 procent. Nabeurs komt de kabelaar met kwartaalcijfers. Fugro won 12,7 procent, terwijl OCI 9,9 procent steeg. Flow Traders en Vopak waren de enige dalers met verliezen van 0,3 procent en 2,2 procent.

Van de kleinere fondsen deed Accell het goed. Het aandeel won 10,0 procent, evenals B&S Group. Alfen won 7,7 procent, terwijl Ordina 6,5 procent steeg.

Ajax was met een verlies van 3,3 procent de enige daler onder de AScX-fondsen.

Nedap heeft, net als inmiddels vele andere bedrijven met een notering, de algemene vergadering van aandeelhouders uitgesteld. Het aandeel won 5,6 procent.

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 2, 2020

Optimistische beursexperts tippen Galapagos

december 2, 2020

Amstel naar China | 2 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard