Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 24 maart 2020 17:46

AEX fors hoger gesloten

De Amsterdamse beurs is maandag fors hoger gesloten, geholpen door dubbelcijferige koerswinsten van onder meer Shell en ING. De AEX won krap 9,0 procent op 461,73 punten. 

"De ongekend omvangrijke stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken geven beleggers een beetje moed", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Op maandag kondigde de Fed nog een obligatie-opkoopprogramma aan zonder maximum aan het budget daarvoor. Naast de aankoop van staatsobligaties en hypotheekobligaties gaat de Fed nu voor het eerst ook bedrijfsobligaties opkopen om de rentes te drukken en de druk op het financiële systeem in de VS te verminderen.

"Na de ruim 30 procent koersdaling van wereldwijde aandelen vanaf de top in februari zijn de markten op zoek naar de bodem en proberen beleggers koopjes te vinden. En dat is heel begrijpelijk maar tegelijk ook niet zonder gevaar", aldus Wiersma. "Het is als rijden in zeer dichte mist op een onbekende weg."

Waar er maandag nog zorgen waren over het uitblijven van een akkoord voor een noodpakket door de Amerikaanse overheid ter waarde van 2.000 miljard dollar, leken beleggers deze zorgen vandaag naast zich neer te leggen.

Er zijn dan ook in toenemende mate signalen dat de Democraten en de Republikeinen eruit zullen komen. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden liet in een interview met CNBC weten er vertrouwen in te hebben dat er dinsdag vooruitgang kan worden geboekt in de gesprekken over een noodpakket. "We hebben er vertrouwen in dat we in de komende uren iets voor elkaar krijgen", aldus Pelosi. "We zitten op het goede spoor." Ook minister Steven Mnuchin van Financiën liet al eerder weten dat een deal in zicht is.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices te verwerken. De data schetsten een dramatische val in economische activiteit. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 51,6 in februari naar 31,4 deze maand, het laagste niveau sinds juli 1998.

"De cijfers zijn een indicatie voor een daling van het bbp op kwartaalbasis van circa 2 procent", aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit, die waarschuwde dat de situatie verder zal verergeren nu "meer draconische beleidsmaatregelen" in de komende maanden te verwachten zijn om de impact van het virus te verzachten.

De Duitse inkoopmanagersindex liet eveneens een enorme verslechtering zien. De samengestelde index daalde van 50,7 in februari naar 37,2 in maart, een dieptepunt in de geschiedenis. Ook de Franse index liet een forse daling zien. Deze daalde van 51,9 in februari naar 30,2 in maart.

In de Verenigde Staten bleek het beeld niet anders met een daling van de samengestelde inkoopmanagersindex van 49,6 in februari naar 40,5 in maart, de scherpste daling in tien jaar en het laagste niveau ooit.

De euro/dollar noteerde op 1,0785. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0724 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0721 op de borden.

Olie noteerde dinsdag licht hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten bijna alle fondsen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 22,5 procent, gevolgd door ING Groep en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 20,5 procent en 18,4 procent.

Berenberg verlaagde dinsdag het koersdoel voor Shell van 31,50 euro naar 16,30 euro, maar handhaafde het koopadvies. De analisten wezen op de daling van de grondstofprijzen, nu economieën tot stilstand komen door de uitbraak van het coronavirus. De sector worstelde volgens Berenberg echter ook al voor de crisis met overcapaciteit. Nu de olieprijzen onder de 30 dollar per vat liggen, staat de sector voor een ongelooflijke uitdaging, waarschuwde Berenberg.

Unibail-Rodamco-Westfield wist het verlies van vanochtend van ruim vijf procent volledig weg te werken en sloot 2,3 procent hoger. Het aandeel noteerde ook ex-dividend. Het vastgoedfonds trok maandagavond de verwachtingen voor 2020 in en besloot het slotdividend te schrappen.

KPN leverde tot 2,1 procent in. Heineken steeg beperkt met 0,7 procent. Berenberg zette Heineken op de kooplijst en stelde het koersdoel opwaarts bij van 80,00 euro naar 90,80 euro. Brouwers en destillateurs worden hevig geraakt door de corona-uitbraak, stelden de analisten van Berenberg, en het is daarom een kwestie van goed selecteren van de juiste aandelen. Volgens Berenberg voldoet Heineken aan het lijstje met voorwaarden waaraan een aandeel moet voldoen om de coronacrisis goed te doorstaan.

In de Midcap ging Altice Europe aan kop met een winst van 24,6 procent. Nabeurs komt de kabelaar met kwartaalcijfers. Fugro won 24,1 procent, terwijl OCI 19,5 procent steeg. Flow Traders en Vopak waren de enige dalers met verliezen van 1,5 procent en 2,3 procent.

Onder de kleinere aandelen deden Alfen en AMG het goed met koersstijgingen van 17,0 tot 11,1 procent. Ajax verloor evenwel 3,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de indexen op Wall Street stevig in het groen.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100