Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 23 maart 2020 12:21

Europese beurzen weer stevig in het rood

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur weer stevig in het rood. De Stoxx Europe 600 index daalde 3,6 procent, de Duitse DAX verloor 3,0 procent, de Franse CAC 40 leverde 2,8 procent in en de Britse FTSE 100 verloor 3,7 procent.

"Het in een rap tempo stijgende aantal coronabesmettingen, striktere maatregelen en berichten over lockdowns raken aandelen", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

Beleggers zijn in mineur nu de wereldwijde gezondheidscrisis rond het coronavirus steeds verder verhevigt en een economisch reddingsplan van de Verenigde Staten vooralsnog uitblijft omdat de Democraten en Republikeinen steggelen over de voorwaarden, aldus de marktvorser. De Amerikaanse Senaat stemde zondagavond tegen een grootschalig stimuleringspakket.

Maar vandaag volgt een tweede poging en ING heeft er vertrouwen in dat er toch vlot een akkoord komt.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De olieprijs noteerde rond lunchtijd licht hoger. De euro/dollar verhandelde stabiel rond 1,07.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell gaat stevig snijden in de kosten vanwege de dalende olieprijs als gevolg van de economische impact van de corona-uitbraak. De energiereus schrapt onder meer de volgende tranche van het aandeleninkoopprogramma en wil de onderliggende operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar verlagen. De investeringen dalen van circa 25 miljard naar 20 miljard voor 2020. Er wordt daarnaast gewerkt aan een significante verlaging van het werkkapitaal en men blijft desinvesteren.

Het aandeel Shell noteerde 2,5 procent in de plus. Sectorgenoot BP verloor bijna 2 procent en aandelen Total wonnen 5,5 procent.

KONE verwacht dat de omzet in 2020 in het meest gunstige geval stabiel blijft ten opzichte van 2019 als gevolg van de economische impact wereldwijd door de coronacrisis. Dit meldde het Finse liftenbedrijf maandagochtend.

De omzet van KONE kwam in boekjaar 2019 net onder de 10 miljard euro uit. Alleen wanneer er in de tweede jaarhelft een stevig herstel is en KONE een positieve vooruitgang ziet in zijn grootste afzetmarkt China, dan rekent het bedrijf op een stabilisering bij constante wisselkoersen. Anders dreigt een krimp van minder dan 5 procent tot zelfs 5-10 procent, afhankelijk van hoe groot de impact is van maatregelen die overheden nemen vanwege de coronacrisis. Het aandeel werd maandag 2,2 procent minder waard.

Randstad schrapt zijn voorstellen voor een gewoon en speciaaldividend over boekjaar 2019 vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. Het aandeel daalde 7,5 procent.

Aandelen Pearson staan maandag flink onder druk, nadat de Britse uitgever waarschuwde voor een langere periode van onzekerheid door de COVID-19 situatie. Het aandeleninkoopprogramma wordt stilgelegd. Het aandeel leverde 11 procent in.

Aandelen van Associated British Foods, het moederbedrijf van de kledingketen Primark, verloren 8 procent aan waarde. Er worden 376 winkels gesloten in 12 landen vanwege de coronacrisis. Dit kan een nettoverlies betekenen van 650 miljoen Britse pond per maand.

Futures Wall Street

De futures op Wall Street voorspellen een lagere opening. Rond het middaguur was de openingsindicatie van de S&P 500 een min van 2,6 procent.

Wall Street sloot vrijdag ook al met stevige verliezen. De S&P 500 daalde 4,3 procent op een slot van 2.305 punten. De Dow Jones index verloor 4,6 procent tot 19.174 punten en de Nasdaq leverde 3,8 procent in tot 6.880 punten.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen