Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 23 maart 2020 18:33

Europese beurzen opnieuw stevig in het rood gesloten

De Europese beurzen sloten maandag opnieuw stevig in het rood.

De Stoxx Europe 600 index daalde 4,3 procent op 280,43 punten, de Duitse DAX verloor 2,1 procent op 8.741,15 punten, de Franse CAC 40 leverde 3,3 procent in op 3.914,31 punten en de Britse FTSE 100 verloor 3,8 procent op 4.993,89 punten.

"Het coronavirus blijft boven de aandelenmarkten hangen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees op berichten dat het aantal besmettingen wereldwijd tot 350.000 is gestegen. "En dat jaagt angst aan onder beleggers", aldus Madden, "waardoor aandelen massaal werden verkocht."

Madden ziet de situatie in het Westen met de dag verergeren. "Daarbovenop zijn er zorgen dat de situatie in de komende weken nog erger wordt."

De Federal Reserve kwam maandag wel met nieuwe maatregelen, waaronder een vrijwel onbeperkte QE-opkoop en de aankondiging dat men ook bedrijfsobligaties gaat opkopen. De Fed lanceert twee nieuwe faciliteiten waarmee het kredietwaardige bedrijfsobligaties gaat opkopen op de primaire en secundaire markt. Dit is nodig omdat de cashflow van bedrijven flink onder druk staat.

Madden zag de aandelenmarkten in Europa wat opveren na de aangekondigde maatregelen. "Maar het optimisme was van korte duur", aldus de marktvorser. Volgens hem speelt het ontbreken van een stimuleringspakket vanuit de Amerikaanse overheid ook een rol in de verkoopgolf.  

De wet om grootschalig economische steun te verlenen vanwege het coronavirus bleef zondag het onderwerp van politiek gesteggel, doordat Democraten verhinderden dat de wet door de Senaat werd aangenomen. Minister van Financiën Steven Mnuchin zegt dat het noodplan 2 biljoen dollar omvat.

Beide partijen bleven na zondag in gesprek over het noodpakket, en volgens Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, is inmiddels een deal in zicht.

Het noodpakket zou alle Amerikanen een geldbedrag geven, een betere werkloosheidsuitkeringsregeling en een nieuw plan om via de Federal Reserve leningen te verstrekken aan bedrijven, die getroffen zijn door de sluitingen vanwege het coronavirus door het hele land. De Republikeinen hebben 60 stemmen nodig om de wet aan te kunnen nemen. ING heeft er vertrouwen in dat er toch vlot een akkoord komt.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. De activiteitsindex van de Chicago Fed verbeterde in februari, maar daarin is de impact van het coronavirus nog niet meegenomen. Het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart bleek in een voorlopig cijfer flink gedaald, tot min 11,6. Dit is onder het lange termijn gemiddelde van -11,0.

De olieprijs bewoog volatiel en noteerde rond het slot een procent hoger. De euro/dollar verhandelde op 1,0733.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell gaat stevig snijden in de kosten vanwege de dalende olieprijs als gevolg van de economische impact van de corona-uitbraak. De energiereus schrapt onder meer de volgende tranche van het aandeleninkoopprogramma en wil de onderliggende operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar verlagen. De investeringen dalen van circa 25 miljard naar 20 miljard voor 2020. Er wordt daarnaast gewerkt aan een significante verlaging van het werkkapitaal en men blijft desinvesteren. Het aandeel Shell sloot 6,1 procent in de plus. Sectorgenoot BP steeg 2,1 procent en aandelen Total wonnen 6,0 procent.

De omzet van KONE kwam in boekjaar 2019 net onder de 10 miljard euro uit. Alleen wanneer er in de tweede jaarhelft een stevig herstel is en KONE een positieve vooruitgang ziet in zijn grootste afzetmarkt China, dan rekent het bedrijf op een stabilisering bij constante wisselkoersen. Anders dreigt een krimp van minder dan 5 procent tot zelfs 5-10 procent, afhankelijk van hoe groot de impact is van maatregelen die overheden nemen vanwege de coronacrisis. Het aandeel werd maandag 4,2 procent minder waard.

Randstad schrapt zijn voorstellen voor een gewoon en speciaaldividend over boekjaar 2019 vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. Het aandeel daalde 6,4 procent.

Aandelen Pearson stonden maandag flink onder druk, nadat de Britse uitgever waarschuwde voor een langere periode van onzekerheid door de COVID-19 situatie. Het aandeleninkoopprogramma wordt stilgelegd. Het aandeel leverde 9,0 procent in.

Aandelen van Associated British Foods, het moederbedrijf van de kledingketen Primark, verloren 7,5 procent aan waarde. Er worden 376 winkels gesloten in 12 landen vanwege de coronacrisis. Dit kan een nettoverlies betekenen van 650 miljoen Britse pond per maand.

Tussenstand Wall Street

De indexen op Wall Street noteerden rond het slot in Europa fors lager.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding