Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 20 maart 2020 20:30

AEX vrijwel breakeven na volatiele week

De Amsterdamse beurs is vrijdag geëindigd net onder het punt waarop het een week eerder nog noteerde. Op een slotstand van 431,98 punten was sprake van een klein verlies van 0,2 procent op weekbasis. De index sloot een week eerder nog rond 433 punten.

De handelsweek stond opnieuw in het teken van het wereldwijde corona-uitbraak. Inmiddels zijn er ruim 255.000 besmettingen en meer dan 10.000 doden te betreuren.

In veel landen worden maatregelen genomen, zowel economisch, met honderden miljarden of meer aan stimulering, maar ook sociaal, waarbij diverse landen in een gedeeltelijke of volledige 'lockdown' zijn.

Investment manager Simon Wiersma van ING stelt dat het de vraag is hoe lang het gaat duren voordat het coronavirus onder controle is en hoe heftig de gevolgen zullen zijn. "Niemand die het weet. En dat is precies de reden waarom financiële markten zo heftig bewegen."

"Dat we afstevenen op een, al dan niet milde, recessie in grote delen van de wereld, zal voor niemand nu meer vreemd klinken", aldus Wiersma.

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is het wachten op een koopmoment, en die komt er als de besmettingen in Europa en de VS stabiliseren, denkt de analist, of wanneer er een medicijn is gevonden.

"Het belooft een stevige, maar kortstondige recessie te worden", denkt Versteeg. Monetair wordt alles gedaan en daar komen nu begrotingsmaatregelen bovenop.

Centrale banken grijpen weer in

Naast overheden grepen ook de centrale banken deze week weer in. De Federal Reserve verlaagde de rente tot bijna het nulpunt en kondigde een nieuw QE-programma van 700 miljard dollar aan. Verder pompt de Fed via zijn repo-operaties voortdurend extra geld in het financiële systeem.

De Europese Centrale Bank kondigde een stimuleringspakket aan van 750 miljard euro, waarbij zowel staats- als bedrijfsobligaties worden opgekocht.

De Bank of England greep afgelopen week voor de tweede maal in korte tijd in, met een renteverlaging van 0,25 tot 0,10 procent. Het opkoopprogramma werd met 200 miljard Britse pond verhoogd tot 645 miljard pond.

Norges Bank verlaagde de rente deze week stevig van 1,00 naar 0,25 procent. De Noorse centrale bank verlaagde vorige week de rente ook al, maar oordeelde vrijdag dat de situatie in de economie is blijven verslechteren.

De euro/dollar verloor deze week ruim 3,5 procent en noteerde vrijdag rond 1,07. Beleggers vluchtten in contanten, door de forse daling van de aandelenkoersen. Volgens valutahandelaar Martijn Weller van Monex Europe geldt de dollar dan als ultieme veilige haven, zoals altijd tijdens een crisis.

De olieprijs verloor afgelopen week ongeveer een kwart van zijn waarde.

Stijgers en dalers

Aegon was koploper in de AEX. De verzekeraar verwacht dat de geplande dividendbetalingen kunnen plaatsvinden, tenzij de situatie rond het coronavirus aanmerkelijk verslechtert met navenante effecten op de financiële markten. Aegon boekte een koerswinst van bijna 25 procent.
 
Defensieve aandelen waren afgelopen week in trek. KPN moest alleen Aegon voor zich dulden, en won 19,4 procent.

Royal Dutch Shell verloor 7,4 procent in het spoor van de kelderende olieprijs, maar liet in de tweede helft van de week wel een duidelijk herstel zien.

De Midcap werd aangevoerd door OCI, dat 15,1 procent steeg. Flow Traders profiteerde opnieuw van de verhoogde marktvolatiliteit en won 11,0 procent.

Air France-KLM daalde 3,9 procent. Air France-KLM heeft het aantal vluchten significant teruggeschroefd, waardoor het aantal beschikbare stoelen per kilometer met 70 tot 90 procent daalt. De beperkte capaciteit zal voorlopig twee maanden aanhouden en Air France-KLM zegt op dagelijkse basis te blijven kijken of aanpassingen aan het beleid nodig zijn.

Basic-Fit, dat zijn fitnessketens moet sluiten vanwege de coronacrisis, daalde op weekbasis zelfs dik 44 procent.

Vastgoedfondsen als Wereldhave, Unibail-Rodamco, NSI, Vastned en Eurocommercial stonden onder druk en verloren 5 tot zelfs 23 procent, ondanks een opleving richting het weekend. Steeds meer winkelcentra moeten sluiten vanwege de mondiale corona-uitbraak.

Bij de kleinere fondsen droeg Kendrion de rode lantaarn. Het aandeel daalde 30,3 procent.

Koploper was ForFarmers, dat 13,8 procent steeg.

Beter Bed daalde 24 procent. De omzet uit voortgezette activiteiten steeg in 2019 met 7,5 procent maar het nettoresultaat daalde naar 4,2 miljoen euro negatief. Vooralsnog zijn de effecten van het coronavirus klein, merkte Beter Bed op. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 3,00 naar 2,00 euro. ING was te spreken over de financiële positie van het bedrijf.

Curetis steeg liefst 147,9 procent, nadat de koers aan het begin van de week explodeerde. Het diagnosticabedrijf gaat een snelle test voor het coronavirus aanbieden, die wordt gemaakt door diens Chinese partner BGI en die goed gecombineerd kan worden met de longontstekingtest van Curetis.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie