Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 19 maart 2020 07:03

Europese beurzen openen weer lager

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 295 punten voor de Duitse DAX, een min van 132 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 149 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten woensdag opnieuw fors lager, vanwege zorgen over de impact van het coronavirus op de mondiale economie.

"De stimuleringspakketten die op dinsdag werden aangekondigd wisten de markten niet gerust te stellen en er werd vandaag in paniek verkocht", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Beleggers vrezen dat de coronacrisis zal verslechteren, voordat de situatie verbetert."

Madden wees op diverse overheidsingrepen die de impact van de crisis moeten indammen. "Maar de effecten daarvan zullen nog niet te zien zijn en er is een mogelijkheid dat de maatregelen niet genoeg zijn om een flinke afname van de economische activiteit te vermijden", aldus de marktvorser.

De marktvorser merkte op dat supermarkten kunnen profiteren van de crisis. "De perceptie is dat de verkoopcijfers van supermarkten in de komende maanden indrukwekkend zullen zijn", aldus Madden.
 
Japan kwam woensdagochtend met de handelsbalans over februari naar buiten. De export bleek gedaald, maar de import nog veel sterker.

In de eurozone steeg het handelsoverschot in januari, terwijl de definitieve inflatie over februari van de muntunie uitkwam op 1,2 procent, gelijk aan een eerdere meting, maar lager dan de 1,4 procent uit januari.
 
Bedrijfsnieuws

BMW heeft de verwachtingen voor 2020 neerwaarts bijgesteld vanwege het coronavirus en de effecten hiervan op de toeleveringsketen en de vraag naar nieuwe auto’s. BMW rekent op een significant lagere winst. BMW daalde 3,0 procent.

ArcelorMittal heeft voor zijn joint venture met Nippon Steel Corporations, AMNS India, een lening afgesloten ter waarde van ruim 5,1 miljard dollar.  Het aandeel van het staalbedrijf daalde 9,9 procent.

Inditex heeft in 2019 een hogere winst en omzet geboekt, maar heeft de omzet in de eerste zestien dagen van maart vanwege de corona-uitbraak zien kelderen met 24 procent. De modeketen ziet zich gedwongen om tijdelijk duizenden winkels te sluiten. Het aandeel zakte 1,6 procent.

Outokumpu uit Finland heeft zijn jaarvergadering uitgesteld in verband met de coronacrisis. Er ging woensdag 5,3 procent van de koers af.

Het Franse Sodexo zal in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2020 nog conform de eigen verwachtingen presteren, maar de outlook voor dit boekjaar is vanwege het coronavirus losgelaten. Het aandeel werd woensdag 0,8 procent meer waard.

Euro STOXX 50         2.374,66 (-6,2%)
STOXX Europe 600       279,47 (-4,0%)
DAX                          8.450,25 (-5,5%)
CAC 40                       3.754,84 (-5,9%)
FTSE 100                    5.080,58 (-4,1%)
SMI                              8.302,50 (-2,2%)
AEX                                 404,10 (-4,8%)
BEL 20                        2.576,21 (+1,9%)
FTSE MIB                 15.120,48 (-1,3%)
IBEX 35                       6.274,80 (-3,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag  met verlies.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag fors lager gesloten.

De handel werd gedurende de handelsdag zelfs voor vijftien minuten stilgelegd, omdat de koersdalingen meer dan zeven procent bedroegen. Dit mechanisme werd geïntroduceerd na de beurscrash van 1987. Als de S&P 500 met 13 procent daalt, dan wordt de handel opnieuw stilgelegd. In de afgelopen weken kwam het meerdere malen voor dat de beurzen zo fors terugliepen.  

"De Amerikaanse beurzen staan flink in het rood. De angst regeert op Wall Street, ondanks de geruchten dat er een gigantisch stimuleringspakket aankomt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De snelle stijging van het aantal besmettingsgevallen zorgt ervoor dat beleggers massaal hun aandelen verkopen."

"De Amerikaanse overheid staat klaar om financiële ondersteuning te bieden aan de economie, maar dit weet de markten niet te kalmeren."

Beleggers vragen zich af of de maatregelen wel voldoende zijn om een economische klap op te vangen. Obligaties werden ook massaal van hand gedaan, terwijl de olieprijzen flink inleverden. De dollar steeg juist voor de zevende dag op rij.

Op dinsdag sloten de Amerikaanse beurzen juist hoger, nadat de Amerikaanse regering een stimuleringspakket aankondigde van 1 biljoen dollar om huishoudens en bedrijven te helpen om de effecten van de corona-uitbraak op te vangen.

"De focus ligt voor veel beleggers nu op nieuwe cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de schade van de pandemie, evenals de beleidsmaatregelen die worden genomen om de economische gevolgen van het virus tegen te gaan", zei marktstrateeg Esty Dwek van Natixis Investment Managers.

"De markt weet gewoonweg niet hoe negatief het economisch scenario is dat ingeprijsd moet worden", vervolgde Dwek. Een recessie lijkt er te komen, de vraag is alleen hoe diep die zal zijn. InsingerGilissen rekent op een "sterke maar kortstondig recessie".

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in februari is gedaald met 1,5 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met 5,5 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week ook gedaald, met 8,4 procent ten opzichte van een week eerder. De marktindex daalde van 1.172,1 naar 1.073,6.

Ook zou er vanavond een rentebesluit van de Federal Reserve zijn, maar die is inmiddels geannuleerd. Afgelopen zondag verlaagde de Fed de rente al van 1,00 tot 1,25 procent naar 0 tot 0,25 procent. En de rente zal zo laag blijven totdat de centrale bank er van overtuigd is dat de economie de huidige gebeurtenissen heeft doorstaan en weer op koers ligt met betrekking tot maximale werkgelegenheid en met het doel voor prijsstabiliteit.

Op een settlement van 20,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate woensdag meer dan 24 procent, ofwel 6,58 dollar, minder waard.

"Olie is verreweg één van de grootste slachtoffers van de coronacrisis", aldus analist Lukman Otunuga van FXTM. "De Brent- en WTI-prijzen verloren maar liefst 60 procent aan waarde sinds de start van 2020 en de verliezen kunnen toenemen nu de pandemie de energievraag enorm schaadt", aldus de analist.

"Bovendien voedt de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland de zorgen over een overaanbod."

Bedrijfsnieuws

FedEx kon woensdag rekenen op de aandacht van beleggers. De Amerikaanse pakketbezorger heeft dinsdagavond de winstverwachting voor dit jaar ingetrokken vanwege het coronavirus, die zwaar op de operationele resultaten van het bedrijf drukt. Het aandeel sloot circa vijf procent hoger.

Luchtvaartmaatschappijen stonden ook woensdag weer onder druk. United Airlines verloor ruim dertig procent procent, American Airlines verloor een kwart van zijn waarde, net als Delta Air Lines.

General Mills heeft in het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 454 miljoen dollar, ofwel 0,74 dollar per aandeel, op een omzet van 4,2 miljard dollar. De aangepaste winst kwam uit op 0,77 dollar per aandeel, terwijl analisten rekenden op 0,76 dollar. Het concern daalde mede in reactie op de resultaten circa drie procent.

Boeing sloot krap 18 procent lager, nadat de afgelopen dagen al tientallen procenten aan beurswaarde verdampte.

Agilent Technologies en Starbucks organiseren vandaag hun jaarvergadering. Starbucks sloot circa 4,5 procent lager, terwijl Agilent krap twee procent daalde.

Ford kondigde aan dat het alle fabrieken in de Verenigde Staten, Canada en Mexico tijdelijk stil gaat leggen vanwege het coronavirus. Het aandeel verloor ruim tien procent aan waarde.

S&P 500 index                   2.389,10 (-5,2%)
Dow Jones index            19.898,92 (-6,3%)
Nasdaq Composite           6.989,84 (-4,7%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     16.592,15 (-0,8%)
Shanghai Composite      2.684,00 (-1,6%)
Hang Seng                    21.472,36 (-3,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0900. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1090.

USD/JPY Yen   108,86
EUR/USD Euro  1,0900
EUR/JPY Yen   118,65

MACRO-AGENDA:

00:30 Inflatie - Februari (Jap)
04:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
06:30 Werkloosheid - Februari (NL)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Philadelphia Fed index - Maart (VS)
15:00 Leidende indicatoren - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Deutsche Lufthansa - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100