Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 18 maart 2020 15:28

ECB zaait verwarring over crisisaanpak

 De Europese centrale bank heeft woensdag geprobeerd om beleggers gerust te stellen door een ingreep in de Italiaanse obligatiemarkt, om te laten zien dat de centrale bank de Italiaanse regering steunt in haar bestrijding van het coronavirus, nadat een centrale bankier eerder op de dag nog had gesuggereerd dat de ECB niet veel steun meer zou bieden.

De ECB verklaarde woensdag dat de centrale bank gereed staat om alle beschikbare middelen in te zetten als dit nodig is.

Een persoon die bekend is met de situatie zei tegen The Wall Street Journal dat de ECB ingreep op de Italiaanse markt voor staatsleningen, via de Italiaanse centrale bank, om verstoringen van de markt te voorkomen.

De afgelopen dagen stegen de rendementen op staatsleningen van Zuid-Europese landen, nadat ECB-functionarissen suggereerden dat de centrale bank niet meer wil doen om de noodlijdende economie van deze landen te steunen.

De rente op tienjarige Italiaanse staatsleningen steeg voor het eerst in meer dan een jaar boven de 3 procent, om vervolgens weer te dalen na de interventies van de Italiaanse centrale bank. De Griekse tienjarige lening staat boven de 4,1 procent, waar dat een aantal weken geleden nog 1 procent was.

"De liquiditeit is praktisch verdampt, de markt voor Italiaanse staatsschuld is vandaag feitelijk stuk. Er zijn geen bieders en veel verkopers", zei James Athey van Aberdeen Standard Investments.

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank bekend dat het zijn opkoopprogramma tot aan het einde van dit jaar uitbreidt en de herfinancieringsoperaties verlengt. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei toen ook dat de centrale bank "er niet is om de risico-opslagen te verkleinen".

Daarmee zei Lagarde in feite dat de ECB niet zou ingrijpen om het stijgende verschil in financieringskosten voor Duitsland en Italië te verkleinen.

Na geschrokken reacties op de financiële markten probeerde de ECB de de kwestie te sussen, maar de voorzitter van de Oostenrijkse centrale Robert Holzmann zorgde woensdag weer voor verwarring.

Hij suggereerde in een interview dat beleggers terecht uit de woorden van Lagarde hadden geconcludeerd dat de ECB verder weinig wilde doen aan ondersteuning. Hij zei dat beleggers Lagarde goed hadden begrepen en dat het al lang tijd was voor een correctie in de aandelenmarkt. "Toen de markten zagen dat Lagarde serieus was, en dat de ECB er unaniem over was, realiseerde men dat de excessieve niveaus op de aandelenmarkten niet houdbaar zijn", citeerde de Oostenrijkse krant Der Standard de centrale bankier.

Holzmann zei ook dat de ECB met zijn rentebesluit de verwachtingen in de markt nooit had kunnen inlossen, en dat een recessie in Europa ook een positief effect kan hebben, doordat niet levensvatbare bedrijven failliet gaan.  

ECB-kenners reageerden geschokt. "Dit is een regelrechte ramp", tweette econoom Frederic Ducrozet van Pictet Wealth Management in Genève. "We hebben nu behoefte aan de onwankelbare steun van de centrale bank."

Volgens Holzmann heeft de ECB de rente te lang laag gehouden. "Zes jaar is een beetje te lang voor negatieve rentes."


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie