Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 13 maart 2020 19:00

Wall Street veert op

Wall Street ligt vrijdag op koers voor gedeeltelijk herstel na de slechtste sessie in ruim 30 jaar op donderdag. Met nog een paar uur handel te gaan, stijgt de S&P 500 3,6 procent. De Dow Jones index wint 4,0 procent en de Nasdaq 3,5 procent.

Donderdag waren de mondiale aandelenmarkten volledig in paniek door de steeds verdere verspreiding van het coronavirus en de maatregelen die landen nemen om besmettingen in te dammen.

Vrijdag weten de beurzen deels te herstellen, hoewel de onzekerheid aanhoudt.

"Totdat er fatsoenlijk wordt getest en er duidelijkheid komt over het COVID-19 virus in de VS, is het moeilijk een ommekeer [in het sentiment] te voorspellen", aldus marktstrateeg Tony Dwyer van Canaccord Genuity.

Volgens Dwyer zijn er bij een crash van de financiële markten drie fasen: paniek, opluchting en demoralisatie, oftewel een gemoedstoestand van hopeloosheid.

De marktvorser denkt dat deze fasen zich grotendeels al hebben afgespeeld en dat het nu een kwestie is van uitbodemen tot de weg omhoog weer wordt ingezet.

De Amerikaanse Federal Reserve pompte ook vrijdag tientallen miljarden in de markt, nadat donderdag al stevig werd ingegrepen om de liquiditeit te waarborgen. Volgens president Donald Trump is dat echter niet voldoende: hij riep de Fed vrijdag opnieuw op om de rente verder te verlagen. Ook wil Trump een verlaging van de loonbelasting vanwege de impact van de corona-uitbraak.

Verder zou Trump overwegen om vanavond de noodtoestand uit te roepen vanwege de corona-uitbraak, meldde persbureau Bloomberg. De president houdt om 20:00 Nederlandse tijd een persconferentie in het Witte Huis.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in februari op jaar- en maandbasis zijn gedaald, net als de exportprijzen.

Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dit meet, daalde in maart conform de verwachting, tot 95,9.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1095. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1194. Olie werd x procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Aandelen en sectoren die donderdag werden afgestraft, weten vrijdag deels herstellen.

Boeing, dat de twee voorgaande handelsdagen steeds 18 procent lager sloot, ging vrijdag 8,1 procent hoger.

De ban op vluchten van Europa naar de VS zette Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de voorbije dagen fors onder druk. United Airlines sloot donderdag bijna 25 procent lager. Delta Air Lines zag 21 procent van zijn waarde verdampen. Vrijdag noteerde United 2,9 procent hoger, terwijl zelfs Delta 10,3 procent won.

Delta maakte vrijdag bekend dat het de komende 30 dagen niet op Europa vliegt. De totale capaciteit wordt met 40 procent verlaagd.

Uitbater van cruiseschepen Carnival steeg vrijdag 12 procent, nadat het aandeel donderdag nog ruim 31 procent lager sloot. Royal Caribbean steeg 6 procent.

Financials doen het vandaag ook goed. Zo stijgt American Express 6,8 procent en Goldman Sachs zelfs 9,4 procent. Daarmee is Goldman echter niet het best presterende fonds in de Dow. Walgreens Boots Alliance, een drogisterijketen, steeg 10,5 procent. 
 

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend