Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 13 maart 2020 20:17

Uitgelicht: Shell krijgt twee keer klappen

Royal Dutch Shell heeft een beroerde week achter de rug, waarin het aandeel de strijd aan moest met twee zwarte zwanen. Dit eindigde in een koersverlies van bijna 31 procent.

Alsof het coronavirus al niet erg genoeg was, veroorzaakte het conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland maandag een vrije val van de olieprijs. De Saoedi's lijken vastbesloten om de Russen te straffen voor hun keuze om niet akkoord te gaan met een verdere verlaging van de olieproductie. 

Saoedi-Arabië laat het beleid gericht op steun voor de olieprijs los en kiest nu voor verdediging van het eigen marktaandeel. De Saoedi's voeren de productie vanaf april op tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag in een poging om de Russen alsnog op de knieën te krijgen en aan de onderhandelingstafel.

Of dit gaat lukken is echter de vraag. 

De reden dat de Russen de hakken zo in het zand zetten, is dat zij vermoedelijk hun kans schoon zien om de schalie-olie industrie in de VS aan te pakken.

Daarbij kan Rusland momenteel toe met een lagere olieprijs dan Saoedi-Arabië, benadrukte oliespecialist Jilles van den Beukel op IEX.

Nadat de olieprijs vorige week vrijdag al met 10 procent daalde, daalde de prijs voor een vat ruwe olie maandag nog eens 25 procent tot het laagste niveau in vier jaar. Het was de slechtste dag sinds 1991.

Aan het Damrak ging met name Royal Dutch Shell gebukt onder de fors lagere olieprijs. Een langdurige periode van lage olieprijzen zou het dividend van de Brits-Nederlandse energiereus in gevaar kunnen brengen. Het aandeel Shell was met een verlies van 17,5 procent maandag de sterkste daler van de hoofdfondsen.

Intussen leek er geen zichzelf respecterende belegger meer in Nederland te vinden die inmiddels niet had overwogen om na deze sterke koersval in het aandeel Shell te stappen. Daarbij is het vooral de vraag hoe veilig het dividend van Shell is. Op de huidige koers is dat rendement zelfs meer dan 10 procent.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is er echter van overtuigd dat het dividend van Shell houdbaar is, aangezien de energiereus de kosten in de afgelopen jaren fors heeft verlaagd. Sinds de overname van BG in 2016 liggen de kosten volgens Versteeg 10 procent lager, terwijl de productie ongeveer gelijk is gebleven.  

"Het rendement op het geïnvesteerd vermogen is in die tijd verdubbeld van slechts 3,0 procent naar 6,9 procent, al is dat nog altijd erg laag", aldus Versteeg. 

Daarnaast kan Shell volgens hem de investeringen terugbrengen en nog wat velden verkopen. De kasstroom zal volgens Versteeg dit jaar voldoende zijn om het dividend te kunnen betalen. "Het concern kan er ook voor kiezen weer een dividend deels in aandelen uit te keren", merkte hij op. InsingerGilissen hanteert een Aanbevolenadvies en een koersdoel van 28,00 euro voor Shell.

Ook de analisten van UBS zijn van mening dat het dividend van Shell over 2020 veilig is, maar zij denken dat het onverstandig is als Shell overgaat tot een dividenduitkering in aandelen. Dit zou volgens de analisten de 'kwaliteit' van de uitbetaling ondermijnen en een verkeerd signaal afgeven. UBS handhaafde het koopadvies en een koersdoel van 24,50 Britse pond.

De analisten van Berenberg geloven eveneens niet in een dividendverlaging. Shell heeft, net als bijvoorbeeld Equinor, voldoende financiële ruimte om deze lage olieprijs tijdelijk op te vangen. En hoewel het uitkeren van dividend in aandelen een optie is, denkt Berenberg niet dat Shell deze optie dit jaar zal lichten. Daarvoor zou de schok in de markt vermoedelijk te groot zijn. 

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot vrijdag op 12,80 euro. 


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie