NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 13 maart 2020 19:15

Uitgelicht: mooi aankoopmoment voor kwaliteitsaandelen

In dit artikel vind u onder andere informatie over: AHOLD DELHAIZE, ASM INTERNATIONAL, ASML HOLDING NV, BASIC-FIT, BESI, GALAPAGOS, Just Eat Takeaway.com, PHILIPS, ROYAL DUTCH SHELL, SBM OFFSHORE,

Voor beleggers is de afgelopen beursweek er een geweest die in het geheugen gegrift zal staan. Met name de koersdalingen van de AEX op maandag en donderdag van respectievelijk 7,6 en 10,8 procent zullen niet snel vergeten worden. Het voordeel van zulke bewegingen op de beurs kan zijn dat er mooie instapkansen ontstaan. 

Portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl denkt dat die kansen er nu inderdaad zijn. "Voor de korte termijn heeft de huidige situatie effect op de economische groei, maar voor de lange termijn ga ik er vanuit dat het economische plaatje hierdoor niet zal worden ontwricht."

Voor beleggers is het volgens Jellema van belang te kijken naar ondernemingen met een goed bedrijfsmodel. "Op de lange termijn gaat dat zich uitbetalen."

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen sluit zich bij de woorden van Jellema aan. "Koop een goed bedrijf, dat is het belangrijkste." Maar, benadrukte Versteeg, "verschiet niet al je kruit ineens, stap geleidelijk in. De bodem precies timen gaat niet. Als je daar op wacht, ben je kansloos."

Senior financial economist Tom Simonts van KBC gaf als suggestie om bijvoorbeeld elke keer met een kwart van de liquiditeit in te stappen. Analist Nico Inberg van IEX gaf ook het advies gefaseerd in te stappen. "Het kan zijn dat we gisteren de 'uitkots-golf' hebben gehad, maar ik sluit ook niet uit dat er nog een tik over heen komt, aangezien ik wel een recessie verwacht."

Boodschappenlijst

Jellema noemde Basic-Fit als mooie koopkandidaat. "Donderdag daalde de koers ruim 15 procent nadat de Noorse sectorgenoot SATS aankondigde de deuren voor 2 weken dicht te houden. Beleggers zijn bang dat Basic-Fit dat ook gaat doen en dan mogelijk abonnementsgeld terug zal gaan betalen."
 
Indien Basic-Fit dat gaat doen zal het voor de korte termijn pijn doen, stelde de vermogensbeheerder. "Maar wat de markt nu inprijst, vind ik overdreven. Op termijn zie ik de koers van het aandeel verdubbelen."

SBM Offshore is ook een aandeel dat onterecht is afgestraft. "Ik begrijp daar eigenlijk niets van. Als je de huidige FPSO contracten, die ze hebben uitstaan voor 10 tot 20 jaar, contant maakt, dan kom je uit op een aandelenprijs van 16 euro. Ik reken de toekomstige contracten nog niet eens mee, doe je dat wel dan kom je uit op 20 euro per aandeel."

Ook gelooft de vermogensbeheerder in het bedrijfsmodel van Just Eat Takeaway. "Het zou trouwens zo maar kunnen dat ze ook nog profiteren dat mensen door het virus meer thuis laten bezorgen. Deze business staat in mijn ogen niet onder druk."

"Als belegger kun je nu de aandelen 30 procent goedkoper aanschaffen dan een paar weken geleden, wat wil je nog meer."

Tot slot gaf Jellema aan veel te verwachten van de halfjaarcijfers van flitshandelaar Flow Traders. "Dit zijn marktomstandigheden waarin zij veel geld kunnen verdienen. Als ik kijk naar de koersontwikkeling van de Amerikaanse sectorgenoot Virtu dan moet de koers richting de 30 euro kunnen."

Versteeg ziet kansen voor ASML. "Zo'n mooi aandeel is veel te hard afgestraft. Zij zullen blijven profiteren van de vraag naar chips en die vraag zal alleen maar toenemen."

De analist gaf aan dat de stap van 4G naar 5G te vraag naar chips zal aanjagen. "ASML speelt in de Champions league op dat vlak, er is er maar één die EUV machines kan maken en dat is ASML."

Andere halfgeleiders als ASMI en Besi staan ook op de lijst van Versteeg. "Dit is meer eredivisie niveau, maar ook dit zijn prachtige aandelen en die gaan ook profiteren van de vraag naar chips."

Simonts van KBC ziet ook kansen voor ASML en ASMI. "Beleggers lijken een recessie in te prijzen en dat vinden wij een stap te ver gaan."

Galapagos is in de ogen van Simonts onterecht mee verkocht de afgelopen dagen. "Het was een veldslag en daar is Galapagos onterecht slachtoffer van geworden, hun business heeft niet te lijden onder het coronavirus."

Galapagos noemde Versteeg als speculatieve tip. "Mooi bedrijf dat eigenlijk niet wordt geraakt door het coronavirus. Daarnaast heeft het nog een kaspositie van 6 miljard euro."

"Boring is more beautiful", zei Simonts poëtisch. Saaie aandelen met een voorspelbaar dividend zijn nu interessant. Daarbij denkt de econoom aan de vastgoedsector en de telecomsector. "Hier zijn mooie dividendrendementen te halen. De huidige daling heeft gezorgd voor een aantrekkelijke risicopremie."

Ook bedrijven in de e-commerce hoek liggen er aantrekkelijk bij, meent de econoom van KBC. "Daarbij kijken we naar bijvoorbeeld Prosus en Alibaba."

Alle fondsen zijn hard afgestraft, maar als belegggers bedrijven kiezen die goed gefinancierd zijn en een duurzame business hebben dan moet het goed komen", aldus Inberg.

Ahold Delhaize is in de ogen van de analist een bedrijf dat kan profiteren van de huidige situatie. "Mensen gaan nu hamsteren en kopen teveel dingen. Ook staat het sociale leven nu op een laag pitje en daardoor houden de mensen wat geld over, en dat kunnen ze vervolgens weer besteden aan duurdere boodschappen in de supermarkt."

Ook in de gezondheidssector ziet Inberg kansen. "Er is behoefte aan medische apparatuur en dan kom je uit bij een bedrijf als Philips."

Royal Dutch Shell werd door de analisten veel genoemd, maar niet als de topkandidaat. Voor de lange termijn ziet Versteeg meer in technologie fondsen dan in een bedrijf als Shell. "Wel moet ik zeggen dat de huidige koersdaling is doorgeschoten en voor de middellange termijn kun je het hier zeker goed mee hebben."

Interessant is wel wat de olieprijs gaat doen, merkte Versteeg op. "Voor het huidige dividendbeleid moet de olieprijs eigenlijk boven de 50 dollar noteren. Maar ik denk dat het wel los loopt."


De koers van het aandeel AHOLD DELHAIZE noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ASM INTERNATIONAL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ASML HOLDING NV noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel BASIC-FIT noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel BESI noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel GALAPAGOS noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Just Eat Takeaway.com noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PHILIPS noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ROYAL DUTCH SHELL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel SBM OFFSHORE noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 11:13

  ETF van de week: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

 • 08:05

  Kans op eindejaarsrally lijkt klein & Europa opent hoger

 • 13:27

  TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

 • 06:31

  Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%