Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 13 maart 2020 21:03

AEX besmet met coronavirus

De Amsterdamse beurs is deze week keihard onderuit gegaan. Op een slotstand van 432,85 punten op vrijdag, leverde de AEX op weekbasis 18,5 procent in. Daarmee was het de op één na slechtste week ooit voor de hoofdindex, die de week nog startte op 531 punten.

De handelsweek begon in mineur vanwege een dreigende prijzenoorlog op de oliemarkt. Nadat oliekartel OPEC en partner Rusland er vorige week niet in slaagden nieuwe productie-afspraken te maken om de impact van het coronavirus tegen te gaan, maakte het meest prominente lid van het kartel Saoedi-Arabië bekend dat men de productie vanaf april stevig opvoert. Ook de prijzen worden volgende maand verlaagd om marktaandeel te beschermen.

De olieprijs kelderde door dit nieuws met 25 procent, de sterkste eendaagse daling sinds 1991. In de dagen die volgden leek de olieprijs wat te herstellen, maar richting het eind van de week werd olie meegetrokken in de algehele malaise rond het coronavirus, om op weekbasis uiteindelijk ruim 21 procent te verliezen.

De verdere verspreiding van COVID-19 en de maatregelen die landen nemen om het virus in te dammen, zorgden deze week voor de meeste paniek onder beleggers. Het aantal besmettingen wereldwijd staat inmiddels op bijna 135.000 en daar waar de uitbraak in China inmiddels onder controle lijkt, is dat in Europa, de VS en Midden-Oosten verre van het geval.

Met meer dan 15.000 geïnfecteerden is Italië het land met de meeste besmettingen in Europa en Rome nam deze week verregaande maatregelen om het virus onder controle te krijgen. Inmiddels ligt het openbare leven in Italië vrijwel stil.

De Verenigde Staten kondigden een inreisverbod af voor inwoners van veel Europese landen, wat vooral de luchtvaartsector hard gaat raken.

"Er zijn extra maatregelen nodig door beleidsmakers om de onrust weg te nemen", volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "Er moet een gecoördineerd plan komen dat wereldwijd wordt omarmd. Kapitaalinjecties van duizenden miljarden door de Federal Reserve zijn niet voldoende."

De vraag is volgens Schutte hoeveel ellende er momenteel is ingeprijsd. Chinese fabrieken lijken in toenemende mate de productie weer op te starten, maar of Europa en VS hetzelfde patroon volgen blijft nog de vraag. "Voorlopig blijft de onzekerheid spelen."

Economen van Bank of America rekenen qua economische impact in de eurozone en de VS, vooralsnog op een relatief bescheiden krimp, maar sluiten enerzijds een korte maar hevige mondiale recessie met herstel voor eind tweede kwartaal, en anderzijds een langer durende recessie, tot zeker het eind van het tweede kwartaal, niet uit. In dat laatste geval wordt herstel pas in de tweede jaarhelft verwacht.

De economen van de Amerikaanse bank blijven evenwel positief over Europese aandelen want een stevige recessie lijkt sowieso ingeprijsd.

Bank of England verlaagt rente, ECB niet

Nadat de Federal Reserve vorige week de rente onverwacht verlaagde om de Amerikaanse economie op koers te houden ondanks de corona-uitbraak, keken beleggers deze week vooral naar de Europese Centrale Bank om dat spoor te volgen.

Vooraf mikten economen op een kleine verlaging van de depositorente, maar die kwam er niet. Wel kondigde de ECB "een best pakket aan maatregelen" af, vond econoom Elwin de Groot van Rabobank.

En die maatregelen, zo legde De Groot uit, zijn duidelijk sterk gericht op het loodsen van bedrijven door een crisisperiode. "Er is geen financiële crisis, maar een crisis in de reële economie, en daarvoor is liquiditeit nodig." En volgens De Groot is er met deze maatregelen ook voldoende liquiditeit.

Banken kunnen tegen "echt heel gunstige" voorwaarden lenen, meent de econoom van Rabobank. Ook de extra 120 miljard euro om obligaties op te kopen tot het einde van het jaar, is volgens Rabobank een slimme zet, omdat de centrale bank maandelijks kan bepalen hoeveel het van dit bedrag wil inzetten.

Dat de markten niet onder de indruk waren, had wellicht te maken met één specifieke opmerking van voorzitter Christine Lagarde, tijdens de toelichting op het rentebesluit, volgens analisten van Nomura.

Lagarde zei namelijk dat de ECB er niet is om de renteverschillen, de zogeheten spreads, tussen de verschillende eurolanden te overbruggen.

Die uitspraak was verrassend, aldus de Japanse bank. In het licht van het mandaat van de ECB is de opmerking wellicht correct "maar het is niet iets wat je zegt als de markten onderuit gaan", aldus de marktvorsers.

Volgens Rabobank heeft Lagarde daarmee de 'whatever it takes' houding die de ECB onder haar voorganger Mario Draghi had aangenomen, "praktisch ontkracht".

Daar waar de ECB verraste door de rente niet te verlagen, deed de Bank of England dat wel, en direct met 50 basispunten.

Economen van Nomura vinden dat de Bank of England de rente met nog eens 15 basispunten moet verlagen. De beleidsvergadering die gepland staat op 26 maart komt daarvoor te vroeg, aldus Nomura, maar het daaropvolgende rentebesluit van mei juist te laat. Mogelijk zal daarom nog een noodvergadering worden gehouden in april, denken de economen.

De euro/dollar startte de week boven de 1,14 dollar en noteerde vrijdag op 1,1095.

Stijgers en dalers

Geen enkel fonds in de AEX wist deze week terreinwinst de boeken, uitgezonderd Vopak, dat 2,3 procent steeg.

Verder waren de verliezen fors en veelal dubbelcijferig.

Financials als ING Groep, ABN AMRO en Aegon leverden 31 tot 33 procent in en Royal Dutch Shell liet in het spoor van de lagere olieprijs bijna 31 procent gaan.

In de Midcap was het beeld niet anders. Grandvision wist de schade met een verlies van 5,3 procent nog te beperken, maar verder leverden alle AMX-aandelen meer dan 10 procent in, tot wel 44 procent voor rode lantaarndrager Fugro.

Uitzondering was Flow Traders, dat op weekbasis 3,4 procent steeg. De flitshandelaar spint momenteel garen bij de zeer volatiele handel op de financiële markten.

Air France-KLM verloor op weekbasis 15,8 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij wordt hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus en de dalende olieprijs kon die pijn deze week nauwelijks verlichten.

Onder de kleine fondsen leverden Accell en ICT respectievelijk 33,2 en 38,9 procent in.

ForFarmers daalde 11,5 procent na het openen van de boeken. Het veevoederbedrijf had in de tweede jaarhelft last van de zachte winter en de impact van het stikstofdebat in Nederland. ForFarmers verwacht voor 2020 een continuering van deze trend.

Sif heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer winst geboekt dan voorzien, maar het orderboek liep iets terug en de Roermondse funderingsspecialist keert geen dividend uit. ING had op een dividend van 3 cent per aandeel gerekend. Het aandeel verloor deze week 16,8 procent.

De Aandeelhouder TV

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

augustus 10, 2020

Weekupdate aandelenbeurs en AEX augustus 2020

augustus 10, 2020

Hete dag voor GrandVision | 10 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

 • 08:51

  Trump zorgt voor koersdruk bij technologie-aandelen & winst Saudi Aramco keldert

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
10 aug 11:10 Nico Bakker

RANDSTAD bulls aan het roer

10 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

10 aug 09:44 Martijn Rozemuller

De Club van roekeloze beleggers