Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 9 maart 2020 12:20

Valuta: euro stijgt tegen lagere olieprijs in

De euro stijgt maandag, hoewel de olieprijs keldert door een revolutie op de oliemarkt, omdat beleggers verwachten dat de Federal Reserve de rente sterk gaat verlagen. Dat stelde Rabobank maandag in een commentaar op de valutamarkt.

"Ik vraag me af of iedereen wel begrijpt wat hier gebeurt", zei Elwin de Groot van Rabobank.

Als de olieprijs zwakker wordt, dan wordt de dollar normaal gesproken altijd sterker. Voor de kopers van olie in Europa wordt de olie dan namelijk goedkoper, en de pijn wordt altijd een beetje gespreid, dus als compenserend effect stijgt de dollar dan, legt De Groot uit.

Maar dat mechanisme werkt nu niet, want de euro stijgt juist tegenover de dollar. "Dat is bijzonder", aldus De Groot. Hij ziet de reden vooral in de onverwacht sterke renteverlaging met 50 basispunten die de Amerikaanse centrale bank onlangs doorvoerde, die de verwachting van nog veel verdere verlagingen van de rente heeft opgewekt.

"Daarna is het ontstellend hard omlaag gegaan, met een tienjarige Amerikaanse staatslening die nog maar een rendement van 0,47 procent heeft", aldus de Groot.

Het verschil in de renteniveaus tussen de dollar en de euro is helemaal aan het inzakken. "De Amerikaanse rente komt heel snel naar de Duitse toe", ziet de econoom van Rabobank.

Dat komt omdat de verwachting is dat de Europese Centrale Bank veel beperkter is in zijn ruimte om de rente te verlagen of om andere stimuleringsmaatregelen te nemen, zoals een groter opkoopprogramma.

Van de Federal Reserve verwacht men daarentegen dat deze alles zal inzetten en snelle stappen neemt in de hoop om een stukje stabiliteit te kunnen terugkrijgen, nu de olie-industrie en de hele economie onder druk staan, terwijl het coronavirus ook al om zich heen grijpt en de economie in het slot dreigt te gooien. Een nieuw QE-opkoopprogramma kan daarbij niet worden uitgesloten, vermoedt De Groot.

Zo'n QE programma ligt in Europa veel gevoeliger, omdat vooral Noord-Europese centrale banken zich zorgen maken over de ongewenste neveneffecten. "En die bij-effecten zijn er waarschijnlijk ook", aldus de econoom. De sterke koersdalingen op de beurs zijn misschien zelfs deels een reflectie van het gegeven dat het monetaire beleid de koersen omhoog heeft gedreven. Als dat wordt doorbroken door problemen in de reële economie, kan die koerswinst snel verdampen, zoals we nu zien gebeuren.

Intussen heeft de Japanse yen zich traditiegetrouw weer als veilige haven op de valutamarkt laten gelden, met een koersstijging van zo'n 10 procent van de Japanse munt tegenover de Amerikaanse dollar in de recente periode. Inmiddels heeft de Japanse centrale bank al wat ontevreden geluiden laten horen over "onordelijkheid" van de stijging van de munt, wat een hint is dat ze kunnen interveniëren om de duurdere yen weer wat omlaag te duwen. Dat is iets wat de Japanse centrale bank relatief gemakkelijk deed in het verleden, zegt De Groot.

Cryptomunten zoals bitcoin gaan hard onderuit. "Je ziet vaak bij dit soort marktstress dat beleggers kiezen voor wat ze goed kennen en wat ook liquide is", aldus De Groot. Cryptovaluta voldoen daar duidelijk niet aan. Ook de valuta van opkomende markten worden gezien als risicovol en worden daardoor minder waard, wat wel past bij het normale beeld van stress op de financiële markten.

De euro noteerde maandag 0,4 procent hoger tegenover de dollar op 1,1424. De dollar verloor 1,4 procent tegenover de Japanse yen, die 102,30 yen voor een dollar noteerde. Dat was een paar weken geleden nog 112 yen.

De Aandeelhouder TV

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 15, 2021

Start cijferseizoen | 15 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector